Psykologer skuffede over anmelders nedsabling af bog om klima-Greta: Hun er et forbillede

Anmelder mener, at ny bog om Greta Thunberg og hendes diagnoser er en 'historie om svigt'. Det afvises af to psykologer.

Greta Thunberg er på europæisk rundrejse i disse dage. Her ses hun under en tale i forbindelse med R20 Austrian World Summit i Østrigs hovedstad, Wien. tirsdag. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)

Lige nu er svenske Greta Thunberg sandsynligvis verdens mest omtalte 16-årige pige.

I lørdags blev hun modtaget med jubel af over 30.000 mennesker under 'Folkets klimamarch' i København, og tidligere har den unge klimaaktivist talt i FN, mødt paven og er blevet kåret som 'Årets kvinde' i Sverige for sin kamp for klimaet.

I en ny bog med titlen 'Scener fra hjertet', der er skrevet af klimaaktivistens egen mor, Malena Ernman, kan man nu læse om Greta Thunberg, hendes klimakamp og familie – med alt hvad det indebærer af udfordringer.

Den unge svensker er nemlig både diagnosticeret med Aspergers syndrom og OCD, og så har hun tidligere lidt af depression og haft en spiseforstyrrelse. Hendes lillesøster har flere af de samme diagnoser.

Det har fået Jyllands-Postens anmelder Mikael Jalvings alarmklokker til at ringe. Han giver bogen bare én stjerne og skriver, at det er en 'historie om svigt'.

- Familien er i dyb krise, og moren har slet ikke forstået det. Bogen skulle ikke have været udgivet, men man skulle i stedet have forsøgt at hjælpe familien. Bogen er et råb om hjælp, udtaler Mikael Jalving til BT.

I sin anmeldelse langer han ud efter forældrene og kalder bogens fortælling om familien en 'lidelseshistorie'.

Lørdag talte Greta Thunberg for første gang i Danmark. Her ses hun på scenen på Christiansborg Slotsplads sammen med konferencier Anders Morgenthaler. (Foto: Claus bech © Scanpix)

'Greta Thunbergs diagnoser er slet ikke relevante'

Psykolog Maja Vain Gilbert, der er stifter af klinikken Ungterapi, blev skuffet, da hun læste anmelderens ord.

- Nu har jeg ikke læst bogen, og det kan jo godt være, at der har været nogle uhensigtsmæssige forhold derhjemme, men Greta Thunbergs diagnoser er slet ikke relevante i forhold til den rolle, hun har som aktivist, siger hun.

Man skal med andre ord ikke se den unge klimaaktivist som en 'stakkel', sådan som anmelderen skriver, mener Maja Vain Gilbert. Sådanne reaktioner viser i stedet, hvor forskrækkede vi er, når det gælder psykiske diagnoser, siger hun.

- Det er virkelig et billede på, hvordan folk med psykiske diagnoser stadig stigmatiseres i meget høj grad, siden det åbenbart er vigtigere at gøre lidelserne til en klods om benet på et menneske, der faktisk er meget sejere end de fleste af os.

- Vi ville jo aldrig tænke sådan om en person med rygproblemer, tilføjer Maja Vain Gilbert.

Det er psykolog Tobias Hasselby Nielsen fra Team Olivia enig i. Han har i flere år rådgivet og arbejdet med unge.

- Greta Thunberg er jo et godt eksempel på at kunne lykkes med mange ting, som andre med Aspergers måske ikke oplever, fordi mange af dem vil opleve udfordringer med social kommunikation og interaktion, siger Tobias Hasselby Nielsen og uddyber:

- Så hun er et godt eksempel på, at man kan have succes med mange ting som et ungt menneske – også selvom man har flere diagnoser.

Han vil ikke komme med input til, hvad der er rigtig og forkert, når det gælder Greta Thunberg og hendes familie, for 'hvert tilfælde er komplekst'.

Der var unge på forreste række, da Greta Thunberg gæstede København som taler til Folkets klimamarch. Den svenske teenager er da også blevet et forbillede for mange unge klimaaktivister verden over. (Foto: Claus bech © Scanpix)

'Selvfølgelig har bogen en berettigelse'

Da Greta Thunberg i lørdags talte ved Folkets klimamarch foran Christiansborg, var hendes far, Svante Thunberg, med hende, og her havde Kim Hundevadt, forlagschef for nonfiktion hos JP/Politikens Forlag, mulighed for at hilse på dem begge.

Samme dag udgav forlaget nemlig bogen.

På bogomslaget af 'Scener fra hjertet' – der har fået undertitlen 'Et liv med klimaaktivisme og Aspergers'– er hele familien noteret som forfattere, og dermed har Greta Thunberg også selv været inde over bogen.

- Greta Thunberg og hendes familie deler vandene og fremkalder stærke følelser både for og imod. Som man kunne se i lørdags, er der rigtig mange, der elsker hende, men hun fremprovokerer også nogle kritiske og hadefulde reaktioner. Og de anmeldelser, der er kommet både i Danmark og udlandet, afspejler det, siger han.

- Men selvfølgelig har bogen en berettigelse, for Greta Thunberg er blevet et fænomen, og der går naturligvis en historie forud, og den er da interessant at læse, tilføjer Kim Hundevadt.

Bogen er også anmeldt i Politiken, der kvitterer med tre stjerner, og Information, der ikke giver stjerner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk