Publikum flygter fra statens museum

Statens Museum for Kunst har mistet hver fjerde af sine besøgende i forhold til året på trods af gratis adgang. Alligevel er museumsdirektøren tilfreds.

På kun et år har Danmarks nationalgalleri Statens Museum for Kunst mistet 100.000 besøgende, alligevel kalder direktør Karsten Ohrt resultatet for tilfredsstillende.

320.000 besøgte i 2008 museets udstillinger, og det betyder, at hver fjerde gædt i 2007 er blevet væk i 2008.

Økonomi udskyder Nolde-udstilling

Museets økonomi har været belastet af et underskud på 5,7 millioner kroner fra 2007, og derfor var Karsten Ohrt sidste år tvunget til at udskyde en planlagt udstilling med Emil Nolde.

- Vi havde rent faktisk sikret en række vægtige lån fra udenlandske museer, og en sådan udstilling ville utvivlsomt have trukket mange besøgende. Men en Nolde-udstilling af den kaliber er så dyr, at det på tidspunktet ikke var ansvarligt at realisere den, fortæller Karsten Ohrt

Holdt på hestene

Det kraftigt faldende besøgstal huer ikke Karsten Ohrt, og det er da også museets økonomi, der får direktøren til at se optimistisk på resultatet for 2008.

- I 2008 har vi holdt på hestene og fået styr på museets økonomi. Det ser oven i købet ud til, at vi kommer ud af 2008 med et økonomisk resultat, der er bedre end budgetteret, siger Karsten Ohrt.

Savnede blockbuster

Det svigtende besøgstal viser sig ikke kun på museets faste samling. Også særudstillingerne er blevet ramt, og det kommer ikke bag på museumsdirektøren. Han mener nemlig ikke, at de har haft potentiale til at trække gæster til i hobetal.

Til gengæld mener han, at udstillingerne har haft høj kvalitet og været præget af forskningsmæssige nybrud. Og sådan vil det også være fremover, hvis det står museets direktør.

- De er vigtige for såvel museet som omverden, da de bidrager med ny viden. Og som en af landets største forskningsinstitutioner er vi forpligtet til netop at levere ny viden. Det ligger i vores eksistensberettigelse, og det er noget vi er gode til, siger Karsten Ohrt.

Besøgstal skal op

Helt blind over for besøgstal er museets direktør dog ikke. Allerede fra i år vil museet præsentere sin smalle, mindre udstillinger samtidig med åbningen af større udstillinger med folkelig appel.

Statens Museum for Kunsts esser i år er de to rertrospektive udstillinger om den danske surrealist Wilhelm Freddie og de nyklassicistiske maler Nicolai Abildgaard.

- Samt vores to udstillinger i anledning af FN's klimakonference vil trække masser af besøgende, og at de også vil være med til at skabe interesse for de mindre udstillinger, der vises parallelt," siger Karsten Ohr

Første dansker på Louvre

Nicolai Abildgaard er den første danske maler, der har haft sin egen særudstilling på Louvre i Paris. Han levede fra 1743 til 1809, mens udstillingen af hans malerier på Louvre slutter 12. februar.