Publikums dom: Jim Lyngvilds vikinger er flotte - men er det fiktion eller fakta?

Nationalmuseet får både ris og ros for samarbejdet med Jim Lyngvild om vikingeudstilling.

Til venstre ses et af de nye billeder, som Jim Lyngvild har lavet til Nationalmuseet. Til højre ses Jim Lyngvild til åbningen af udstillingen i aftes. (Foto: Jim Lyngvild og Nils Meilvang © Nationalmuseet og Scanpix)

På Nationalmuseet kan man lige nu opleve en mere sexet og poleret udgave af vikingerne, end vi har været vant til at se på museer.

Her kan museumsgæsterne blandt andet opleve smukke kvinder med smykker, muskuløse mænd i meget lidt dyreskind og klæder, der ligner noget fra et modeshow – bare med tilhørende horn og våben.

Den nye del af udstillingen om vikingerne er designet af den kendte vikingeentusiast og designer Jim Lyndvild i samarbejde med Nationalmuseet, men valget af ham har skabt debat op til udstillingens åbning tirsdag.

For er det okay at lade en ikke-historiker lege med det visuelle udtryk, så der blandt andet hænges smykker fra forskellige tider om den samme hals? Det mener en række historikere ikke.

Men hvad siger publikum til udstillingen? Det har vi spurgt en række museumsgæster om på åbningsdagen for udstillingen ’Mød vikingerne’.

- Svært at skelne mellem fakta og fiktion

Rie Søvsø, der fulgtes med datteren Anna, har det 'lidt blandet med udstillingen'.

- Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, at det var lidt svært at skelne, hvad der var virkelighed og hvad, der ikke var. Det er fint, man prøver noget nyt, men på et museum vil jeg faktisk gerne vide, hvad der er rigtigt og forkert, siger Rie Søvsø, der dog også synes, at der var spændende elementer i udstillingen.

- Måske kunne man godt have arbejdet på andre måder med udstillingen, end bare at tage en kunstner ind som laver sin fortolkning af det, siger Rie Søvsø, der havde datteren Anna med på museum. (© dr)

Mere positiv er den australske turist Brya McEwan:

- Det er rart at have billeder på en udstilling, men de er naturligvis ikke fra dengang, for man havde jo ikke kameraer dengang. Til gengæld giver de da en ide om, hvordan det kunne have været. Men det er vigtigt, at man forklarer, at det ikke er 100 procent historisk korrekt gengivet.

- Udstillingen er ret så interessant indtil videre – især at se de mange sølvfund. Jeg var ikke klar over, at vikingerne lavede så meget af sølv, siger australske Brya McEwan. (© dr)

De to arkæologistuderende Johan Gårdsvoll og Helene Jacobsen, der har set udstillingen før – dog uden Jim Lyngvilds bidrag – er også begejstrede for det visuelle udtryk.

- Jeg synes ikke, at det gør så meget at bruge en designer i sådan en udstilling her. Spørgsmålet er måske mere, hvor meget han skal have at sige i det. Men det er blevet rigtig flot, så jeg tror virkelig, at det gør noget for folk at se det sådan her, siger Helene Jacobsen.

- Udstillingen er blevet meget mere spændende at kigge på – den var rigtig kedelig før. Jeg kan virkelig godt lide de billeder, der er kommet op, for det gør det mere levende, siger Helene Jacobsen, der så udstillingen med Johan Gårdsvoll. (© dr)

Til gengæld kan de godt følge kritikken fra historikerne, der har været skeptiske overfor udstillingen.

- Vi kiggede meget på de silikonefigurer der – dem, synes vi ikke helt så godt om. Det er meget godt beskrevet i udstillingen, hvad man ved om tatoveringerne fra den tid, blandt andet at udsmykningerne stoppede ved halsen. Men så er et jo lidt påfaldende, at figurerne skal have tatoveringer i hovedet, siger Johan Gårdsvoll.

- Selvfølgelig over stregen, men det virker

Også anmeldere har været forbi udstillingen allerede – og her er modtagelsen overordnet positiv trods visse forbehold.

Politikens anmelder Lars Hedebo Olsen synes i hvert fald, at det er tiltrængt med et frisk blik på vikingerne og kvitterer med fire hjerter.

- Hvordan smykker, klæder og alverdens objekter er blevet båret og anvendt, har vi set alt for sjældent. Det er det, som Lyngvild nu prøver at råde bod på, og som man kunne forvente, går han selvfølgelig over stregen ved at gøre en del af modellerne så attraktive, at det nærmer sig lummer vikingeporno, skriver han og konstaterer så:

- Men det virker.

Samme antal stjerner giver Kristeligt Dagblads anmelder Jes Fabricius Møller, der er lektor i historie på Københavns Universitet. Han har ellers tidligere været skeptisk overfor Jim Lyngvilds del af udstillingen.

- Lyngvild er en dygtig kostumier. Men det er altså stadig nærmest fri fantasi, for der er kun få skriftlige og arkæologiske vidnesbyrd om vikingernes påklædning, og de peger ikke alle sammen i Lyngvilds retning, om man så kan sige, skriver Jes Fabricius Møller og tilføjer:

- Men det gør ikke noget. Som publikum kan man jo sagtens følge illusionen, så længe den er klart deklareret. Og i den henseende fuskes der ikke.

  • Jim Lyngvild foran sit kontroversielle fotografi af tre halvnøgne vikinger ved åbningen af udstillingen 'Mød vikingerne' mandag aften. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
  • Som altid er der også en masse fund fra vikingetiden på Nationalmuseet. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
  • Her ses en af de mange masker, som Jim Lyngvild har tilført udstillingen. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
1 / 3
Facebook
Twitter