Radiolukning skal styrke DAB

DR har stadig et stort stykke arbejde med at få folk til at lytte til DAB-radioen. De mange kanallukninger skal trække lyttere fra fm til DAB.

DR har et stykke hårdt arbejde foran sig med at få lyttere til høre DAB-radio. Det erkender DRs mediedirektør Mikael Kamber, der vil lukke omkring halvdelen af alle DRs radiokanaler for at styrke netop DAB-radioen.

Og det er tvingende nødvendigt, understreger mediedirektøren.

- Det skal lykkes os at få danskerne til at tage DAB til sig, hvis vi skal styrke vores programtilbud. Og vi er bestemt ikke i mål endnu, siger Mikael Kamber til DR Kultur.

Tilbage til kernen

Konkret vil DR skrue kraftigt ned for antallet af radiokanaler på DAB og nettet, mens politikerne har bestemt, at P2 skal lukke 1. november næste år. Tæller man revl og krat med af kanaler tilbyder DR i dag 23 forskellige radiokanaler. Men det antal skal i løbet af 2011 skæres ned til mellem 10 og 12, fortæller Mikael Kamber.

Og niveauet hos de resterende kanaler skal hæves.

- Vi skal ind til kernen af public service igen. Det betyder blandt andet god formidling og dygtige værter. Og for at kunne fokusere ressourcerne åp det væsentlige, skærer vi det perifere indhold væk, forklarer mediedirektøren til DR Kultur.

Lukker hit for at gøre plads

Kamber forklarer, at det perifere indhold er de rene jukeboks-kanaler, altså de kanaler der spiller musik uafbrudt som eksempelvis DR Rock, DR Hit og DR Jazz. Men han understreger, at der skal være alternativer klar, før kanalerne lukkes.

Og de kan både komme fra DR eller fra de kommercielle kanaler.

- Vi lukker DR Hit, der er den mest populære DAB-kanal, så snart der et reelt alternativ fra en af de kommercielle kanaler. Det mener vi alvorligt, siger Mikael Kamber.

Vil ikke være konkret

Hvad han til gengæld ikke bryder sig om at tale om er, hvad de kommende DAB-kanaler skal indeholde. "Det er for tidligt", lyder svaret, når man spørger, og forsøger man igen, giver det ikke ligefrem pote.

- Vi vil dække alle vores forpligtelser og være noget for alle danskere, lyder det meget overordnede svar fra DRs mediedirektør.

De nye DAB-kanaler vil løbende blive offentliggjort over det kommende år, og DR vil køre massive markedsføringskampagner for at fortælle borgerne, at en ny kanal er kommet til på DAB.

Langt til en fm-lukning

Det har længe været et politisk ønske at lukke for fm-båndet, og afløseren er DAB-radioen. Men endnu lytter for få mennesker til DAB, og derfor tør politikerne ikke sætte en dato for, hvornår man lukker for det trods alt populære fm-bånd, hvor man blandt andet kan lytte til Nova FM, Pop FM, Voice og P1-4.

Ifølge den kommende medieaftale for de kommende fire år har politikerne udskudt lukningen. Først når 50 procent af borgerne har en DAB-radio, vil politikerne begynde at diskutere en afvikling af FM.

DELTAG I DEBATTEN HER: HVILKE KANALER SKAL BLIVE, OG HVILKE SKAL LUKKE?