Rane Willerslev opfinder kedeligheds-knap: Et museum skal ikke være et sted, hvor man falder i søvn

Den nye energiske direktør på Nationalmuseet svarede i går på seernes spørgsmål.

Nationalmuseet skal igen være en søjle i danskernes bevidsthed, lyder fra Nationalmuseets nye direktør, Rane Willerslev.

Hvordan gør man Danmarks Nationalmuseum mere spændende, så krisen vender, og danskerne vælter ind?

Det svarede den nye direktør, Rane Willerslev, i går på, da han efter DR2-programmet ’Ranes museum’ sad klar ved tasterne for at svare på spørgsmål fra seerne - og dermed hans potentielle kunder.

Nationalmuseet skal igen være en søjle i danskernes bevidsthed, lyder det fra direktøren.

- Jeg tror, at Nationalmuseet skal finde tilbage til sine rødder og afsøge videnskabens mysterier og give publikum en oplevelse af forskningens enorme kraft. Vi skal gå fra "noget om historien" til "historien vil os noget", siger Rane Willerslev.

- Tænk på en drøm. Du oplever et nyt spil mellem fakta og fiktion. Der er en legende omgang med viden, og så får du måske en ny erkendelse. Sådan skulle et museum gerne være. Ikke bare et sted, hvor man falder i søvn.

- Det, der begejstrer børn, kan også begejstre voksne

Et af fokusområderne er lige nu børnene, der blandt andet kan få sig en stor oplevelse i påsken.

- Vi præsenterer blandt meget andet en kedelighedsknap, som børn kan trykke på - og så sker der måske noget vildt, siger direktøren.

Direktøren understreger, at Nationalmuseet selvfølgelig er for alle, men kan man fange børnene, kan man også fange de voksne.

- Det, der begejstrer børn, kan også begejstre voksne. Jeg vil gerne vække den barnlige begejstring i voksne, kombineret med erkendelsen om at historien vil os noget, siger Rane Willerslev.

Ud over ændringerne og opdateringerne på selve Nationalmuseet er der også planer om at lave et større digitalt univers omkring Nationalmuseet - men det kræver meget fondsstøtte og stor planlægning, forklarer Rane Willerslev.

Har stadig tid til forskning

Han har én gang før stået i spidsen for et museum, da han var direktør for Kulturhistorisk Museum i Oslo, men derfor finder han stadig overraskelser i jobbet som frontmand for Nationalmuseet.

- Man har utrolig mange kontaktflader, og derfor skal man svinge ind og ud af forskellige relationer hele tiden, siger han.

Rane Willerslev er en prisbelønnet forsker, og selvom han nu har ansvaret for over 700 ansatte og en stor administration, så er der stadig tid til at holde fast i rødderne.

- Der er mange forskere allerede på museet, og vi skal skrue endnu mere op for den banebrydende forskning. Og heldigvis har jeg tid til lidt forskning selv. Jeg er i gang med et projekt om menneskeofringer sammen med Aarhus Universitet, forklarer han.

Ud over spørgsmålene om Rane Willerslevs planer for museet var der også plads til et par af de mere personlige.

Ranes tvillingebror er nemlig den verdensberømte dna-forsker og eventyrer Eske Willerslev, og derfor ville en seer gerne vide, om de enæggede tvillinger ser sig selv som konkurrenter – og hvem, der har det fedeste job.

- Jeg har aldrig set vores relation som baseret i konkurrence. Vi laver meget forskellige ting. Meeen lidt konkurrence er der vel altid, svarer Rane Willerslev.

SE ALLE SPØRGSMÅL OG SVAR FRA CHATTEN HER

Fem ting, du måske ikke vidste om Rane Willerslev

  • Var direktør for Kulturhistorisk Museum på Universitetet i Oslo fra 2008-2010

  • Bliver tit forvekslet med tvillingebroren, Eske Willerslev

  • Kom i en mediestorm, da han røg pot og tog svampe i DR-programmet ’Operation Menneskejagt’

  • Har studeret jægersamlere i Sibirien i 20 år

  • Hans yndlingssang er ’Electric Ocean’ med The Cult