Ranthe: - Jeg er selv en omvendt Kjeld

Man skal ikke fornægte sin drøm og drikke sig fra det. Det har skuespiller Lars Ranthe fundet ud af med sin Kjeld Petersen-rolle i "Dirch".

Kjeld Petersen. Hos mange klinger navnet først bekendt, så snart Dirch Passer nævnes i samme sætning.

Og det er en skam. For Kjeld var i den grad meget mere end hans komiske og tætte makkerskab med Dirch Passer, mener skuespiller Lars Ranthe. Potentialet hos Kjeld Petersen var i hvert fald enormt stort.

- Kjeld var en omhyggelig, elegant, komisk og meget musikalsk skuespiller, fortæller Lars Ranthe om skuespilleren, der døde bare 41 år gammel i 1962.

Ranthe spiller Kjeld Petersen i filmen "Dirch", der har premiere torsdag - en film, hvor Kjeld Petersen igen må finde sig i at spille en slags birolle.

Hellere seriøs som Marlon Brando

- Hans store tragedie i livet var, at han var kendt for noget, som han dybest set syntes var totalt latterligt. Han var jo meget mere til klassisk teater, method acting og Marlon Brando. Det var en af de grunde til, at han var så depressiv og alkoholiseret - fordi han mente, at det der humor var noget åndssvagt noget, siger Ranthe.

Alligevel var komikken sammen med vennen Dirch Passer stedet, hvor Kjeld Petersen oplevede sine største succeser - blandt andet de kendte sketches "Tømmerflåden" og "Skolekammerater".

Havde en gal hund i sig

- De ting jeg har set med ham som skuespiller, der ser jeg en mand, som har mere lyst til at fordybe sig i nærvær, naturalisme og en moderne form for skuespil end komik. Alligevel har han haft en gal hund i sig, som har råbt og skreget og været skidegod til humor, siger Lars Ranthe til DR Kultur.

Men de to ting fik Petersen på en måde aldrig forenet, og det var med til at skubbe ham ud over kanten, mener Lars Ranthe, der i mange år gerne har villet vide mere om den omhyggelige skuespiller.

Men hvornår var Kjeld Petersen så bedst?- Jeg synes, han var bedst som komiker. I film som "Den grønne elevator" og "Vi er alle sammen tossede", synes jeg, man ser klare tegninger til noget rigtig godt. Men jeg synes umiddelbart, han fungerede bedst sammen med Dirch i deres Kellerdirk-konstellation.

Lars Ranthe, som mange seere vil huske fra DR's dramaserie "Sommer", kan på en måde godt identificere sig med Dirch Passers makker, når det handler om det, man gerne vil være og det, man er.

En omvendt Kjeld-problematik

- I virkeligheden er det måske lidt omvendt med mig. For mange mennesker har sagt til mig: "Lars du skal da lave noget sjovt. Du er så skidesjov". Og jeg kan da også være morsom, men jeg har svært ved at få det morsomme med ind i mit skuespil, hvor jeg har en tilbøjelighed til at blive for alvorlig. Man kan sige, at det er samme problem - bare med omvendt fortegn, siger Lars Ranthe.

Til gengæld har Ranthe aldrig selv oplevet som Kjeld og Dirch at have et så tæt makkerskab og samhørighed med en anden skuespiller. Men han kunne godt tænke sig at prøve det engang, selvom netop venskabet mellem de to var ødelæggende for deres forhold til andre.

Hvad har du så taget med dig fra rollen som Kjeld Petersen?- Don't drink and act. Aj, det har lært mig, at hvis man har nogle brændende ønsker i sig, så skal man forsøge at leve det ud i stedet for at prøve at fornægte det og drikke sig fra det. Og så skal man tage sit talent og sit liv alvorligt. Det gjorde Kjeld og Dirch ikke nok til, at de overlevede.

Facebook
Twitter