Rapperen ASAP Rocky tiltales for vold og skal retsforfølges i Sverige

Den amerikanske rapper har siddet varetægtsfængslet i Sverige siden 3. juli.

(Foto: David Mcnew © Scanpix)

Den amerikanske rapper ASAP Rocky er blevet tiltalt, efter han blev sigtet for et overfald i Sverige.

Det oplyser den svenske anklagemyndighed i en pressemeddelelse, skriver avisen Expressen.

- Jeg mener, at der er tale om en forbrydelse, siger den svenske anklager, Daniel Suneson i en pressemeddelelse.

Ud over ASAP Rocky er også to andre personer tiltalt. Rapperen har hele tiden nægtet sig skyldig og hævder, der var tale om selvforsvar, fordi han blev provokeret.

Anklager Daniel Suneson fastholder, at der er tale om en forbrydelse på trods af indvendinger om nødværge og provokation:

- For at nå frem til den beslutning har jeg blandt andet gennemgået de film, der er fundet under efterforskningen. Det er værd at bemærke, at jeg har haft et større materiale at bedømme, end hvad der tidligere fandtes tilgængeligt på internettet, lyder det fra anklager Daniel Suneson, som også i pressemeddelelsen siger, han har afhørt vidner i sagen.

Tiltalen betyder nu, at rapperen skal forblive bag tremmer indtil retssagen.

Retssagen starter på tirsdag 30. juli og vil tage tre retsdage, siger ASAP Rockys advokat, Slobodan Jovivic, på en pressekonference.

Her fortæller han også, at hans klient har det hårdt i disse uger.

- Han er virkelig mærket af tiden i forvaring. Han har siddet stort set isoleret, og det vil være hårdt for enhver, lyder det fra advokaten ifølge Aftonbladet.

ASAP Rocky var i fuld gang med sin Europa-turne. Fængslingen er gået ud over en stribe koncerter i blandt andre Norge, Spanien, Polen, Tyskland og England. Her ses han på scenen i Paris på Le Zenith den 27. juni. (Foto: David Wolff - Patrick © Getty Images)

Slagsmål på åben gade

Hele sagen begyndte, da den 30-årige rapper, med det borgerlige navn Rakim Mayers, som er opvokset i Harlem i New York, blev arresteret den 3. juli af svensk politi efter en slåskamp på åben gade i Stockholm.

Han havde forinden spillet en succesfuld koncert på Tinderbox Festival i Odense lørdag 29. juni, inden han fortsatte sin turné og tog videre til Stockholm for at give koncert. Og det var her, det gik galt, da et slagsmål på åben gade fandt sted.

Siden har ASAP Rocky været tilbageholdt i det svenske fængsel Kronobergshäktet i det centrale Stockholm.

Sagen er gået viralt, efter at ASAP Rocky selv har delt videoer på sin Instagram, der viser, hvad der skete forud og under slagsmålet. Videoerne er hver blevet set mange millioner gange, og det seneste opslag, hvor ASAP Rocky rækker fuckfinger og skriver 'STOCKHOLM', har fået over en million likes.

Reaktion fra præsident Donald Trump

Varetægtsfængslingen af rapperen fik den amerikanske præsident Donald Trump til at gå ind i sagen.

- Jeg har lige talt med Kanye West omkring hans ven ASAP Rockys varetægtsfængsling. Jeg vil ringe til den meget talentfulde svenske statsminister for at se, hvad vi kan gøre for at hjælpe ASAP Rocky. Rigtig mange mennesker vil gerne se det løst hurtigt!, skrev præsidenten.

Den svenske statsminister Stefan Löfven slog dog fast, at Donald Trump ikke skulle gøre sig forhåbninger om at påvirke sagen.

- I Sverige er alle lige for loven, også gæster fra andre lande. Den svenske regering hverken kan eller vil forsøge at påvirke anklagere eller domstole, sagde Stefan Löfven til det svenske nyhedsbureau TT.

Northside Festival 2014 i Aarhus. Lørdag. Her spiller A$AP Rocky, ASAP Rocky. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Verdensstjerne: Boycot Sverige

Udover Donald Trumps forsøg på at få ASAP Rocky løsladt er der også startet en hel bevægelse på sociale medier med underskriftindsamlinger og støtte i form af hashtagget #freerocky for at få ham løsladt. Også store rapstjerner raser mod fængslingen.

Den amerikanske stjernerapper Travis Scott, som optrådte på dette års Roskilde Festival, råbte 'Free rocky!' midt på scenen under en koncert på Wireless Festival i London, hvor også Rocky skulle have spillet.

Kollegaen Tyler, the Creator har taget den endnu videre og siger i et Twitter-opslag, at han aldrig mere vil optræde i Sverige.

- Aldrig mere Sverige til mig, nogensinde, lyder det efterfulgt af et andet tweet med ordene 'FLACKO FLACKO FLACKO', der kommer fra ASAP Rockys alias 'Pretty Flacko'.