Reality Awards dropper 'Årets bryster': 'Vi vil afspejle det, der sker i reality-verdenen'

Det skal ikke ses som et knæfald for den "højpandede kulturelle elite", siger arrangøren.

Reality-stjernen Christel Trubka var den sidste, som løb med titlen "Årets Bryster". (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

- Det skal ikke ses som et knæfald for den højpandede kulturelle elite, men som et awardshow, der fornyer sig og følger med tiden, kunne man for nylig læse på Reality Awards Instagram-side.

I år har de nemlig valgt at afskaffe kategorierne 'Årets Overkrop' og 'Årets Bryster'.

Beslutningen om at droppe kategorierne blev taget i juni, hvor den seneste udgave Reality Awards løb af stablen, efter at være blevet udskudt på grund af corona. Det handler om at gøre showet mere nutidigt, så det afspejler, hvad man ser i tv, forklarer Kit Nielsen, der er arrangør af Reality Awards.

- 'Årets Bryster' har været med i alle de år, der har været Reality Awards, og nu var det så tid til at tilpasse priserne. Reality Awards er en hyldest til reality-tv, og derfor afspejler vores priser det, vi ser i genren.

Derfor er det heller ikke utænkeligt, at der i fremtiden også kan være en unisexpris til 'Årets Person'.

- Hvis der kommer en stærk personlighed, der ikke identificerer sig som "ham" eller "hende", kunne man sagtens forestille sig, at vi ville tilpasse vores priser efter det. Vi vil afspejle det, der sker i reality-verdenen, siger Kit Nielsen.

I stedet vil de håbefulde reality-deltagere kunne gå efter at blive 'Årets Hotteste Mandlige Deltager' og 'Årets Hotteste Kvindelige Deltager' til det kommende show, som finder sted i starten af det nye år.

Der har tidligere været en kritik af prisen med 'Årets Bryster'. Blandt andet afviste en vinder af prisen i 2018 at modtage den. Hun sendte i stedet sin søster for at takke nej.

Kit Nielsen afviser dog, at man har droppet prisen på grund af kritikken.

Det handler derimod om at kunne brede feltet af potentielle vinder ud til endnu flere personer.

- Tiden er løbet fra, at det bare er to gode bryster, som afgør, hvem der er den lækreste. Man skal også kunne vinde, fordi man har en flot røv, et godt glimt i øjet eller et flot ansigt, siger Kit Nielsen.

Forsker: Der sker store ændringer i reality-tv

Ændringen af de to kategorier kommer samme år, hvor der i den grad har været store forandringer i det klassiske reality-tv, vi ellers har været vant til at se.

I den svenske udgave af det populære program 'Paradise Hotel' valgte produktionsselskabet bag tidligere i år at fjerne alle afsnit fra deres streamingtjenester.

Det gjorde de, da en 21-årig mandlig deltager blev kylet ud af programmet efter anklager om grænseoverskridende adfærd og overgreb, skriver Se og Hør.

Også den danske version af 'Paradise Hotel' har i år større fokus på inklusion, og deltagerne kan ved langt flere tilfælde vælge at danne par med nogen af samme køn i forhold til tidligere sæsoner.

Derudover kæmpes der ikke længere om æren som 'Mr. Paradise' eller 'Mrs. Paradise', men derimod 'Årets Paradise-personlighed' og 'Årets Paradisepar'.

Sådan ser startcastet til den nuværende sæson af 'Paradise Hotel' ud. (© NENT Group)

De mange nye ændringer og tiltag i reality-verdenen overrasker ikke Lene Bull Christiansen, der forsker i køn og populærkultur ved Roskilde Universitet.

Programmerne følger nemlig den virkelighed, som seerne befinder sig i, mener hun.

- De unges smag er ved at ændre sig. Så selvom reality selvfølgelig også stadig handler om drama og intriger, er folk langt mere interesserede i, at der også er en bredere repræsentation i reality-programmerne, end tilfældet har været tidligere, forklarer hun.

Samtidig henvender reality-genren sig også til en helt særlig gruppe af danskere, som nærmest bliver rekrutteret år efter år, forklarer Lene Buhl Christensen.

- For nogen er det jo nærmest en familietradition, at man skal være med i programmerne. Pludselig medvirker lillebroren til en tidligere deltager, og alle ved alligevel, hvem han er -men også den gruppe er en del af den samfundsudvikling, vi har lige nu, siger hun.

En voksende tendens

Det er typisk teenagere, som ser reality-programmer som 'X on the Beach' og 'Paradise Hotel', og det er samtidig en målgruppe, som interesserer sig rigtig meget for kropsdiversitet, seksualitet og køn, mener Lene Bull Christensen.

Og derfor er det i dag heller ikke unormalt, at unge i reality-målgruppen har klassekammerater eller venner, som er homoseksuelle eller nonbinære. Og den sociale virkelighed forsøger reality-programmerne ifølge Lene Bull Christensen at afspejle.

- Det handler om at følge med målgruppen, siger hun.

Reality Awards er et arrangement, hvor man aldrig helt ved, hvad der kommer til at ske. Her ses "Twerk Queen" Louise Kjølsen ved sidste show. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Og selvom reality-genren hele tiden udvikler sig, er det ikke sikkert, at udviklingen med mere inkluderende indhold, som vi ser lige nu, vil fortsætte.

- Sådan noget har historisk set altid svinget frem og tilbage. Men lige nu er der ingen tvivl om, at det er en voksende tendens og noget, som produktionsselskaberne tænker meget over, siger hun.