Realityshow får kulørte drag queens til at indtage Danmark

Det amerikanske drag queen-realityshow ’Rupaul’s Drag Race’ har fået dragmiljøet til at blomstre i Danmark.

Vega får tirsdag aften besøg af syv drag queens fra realityshowet ’Rupaul’s Drag Race’. Dragfænomenet er ved at bryde igennem i Danmark, mener lektor. (Foto: Magnus Hastings © Live Nation)

- Ladies. Dette er jeres sidste chance for at imponere mig og bevise for verden, at I er Amerikas næste dragsuperstjerne.

Sådan slutter overdommer Rupaul af i hver episode af det amerikanske realityshow ’Rupaul’s Drag Race’, mens to mænd iført glitrende kjoler, store parykker og makeup i skrigende farver står chokeret og venter på afgørelsen om, hvem der ryger ud.

I showet, der kører på syvende sæson, dyster en udvalgt gruppe af drag queens om at få titlen som den bedste drag i USA, masser af sminke og en check på 100.000 dollar.

Hvert afsnit slutter af med, at de dårligst placerede drag queens i konkurrencen skal mime til en sang for at bevise, at de stadig har nok extravaganza til stadig at være med i konkurrencen om at få dronningekronen som den bedste drag.

Showet er efterhånden blevet så populært, at det har lige så mange følgere på Facebook som ’The Bachelor’, og tirsdag aften har syv af de bedste drag queens pakket kjolerne i kufferten og viser velbarberede lår og store parykker, når de tirsdag aften besøger Vega i København.

Show har skabt dragdille herhjemme

Men ’Rupaul’s Drag Race’, der nu har eksisteret siden 2009, har også fået den ellers stagnerende dragkultur til at blomstre – både i udlandet og i Danmark.

- Drag queens har fået en renæssance i hele verden, men også i Danmark, hvor interessen ikke var særlig stor for et par år siden. Det er igen blevet en del af homokulturen – og en del af mainstream-kulturen, og det skyldes især Rupaul’s Drag Race, siger Tonny Liljenberg, der er bestyrelsesmedlem i Copenhagen Pride.

  • Flere af deltagerne til tirsdagens show i Vega har vundet Rupauls Drag Race. (Foto: Magnus Hastings © Live Nation)
  • (© Live Nation)
  • (Foto: Jennie Lee © ©Jennie Lee JiJi Lee Seattle)
  • (Foto: Magnus Hastings © Live Nation)
  • (Foto: Mathu Andersen © Live Nation)
1 / 5

Han fortæller, at dragmiljøet i København har ligget stille de sidste mange år uden egen scene. Men interessen har på grund af programmet fået flere barer til at åbne særlige arrangementer for drags, som også bliver besøgt af traditionelle ”familier, der tager på charterferier”, som Tonny Liljenberg udtrykker det.

Lektor: Spæd start for dragshows

Dag Heede, der er lektor ved Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet, er enig i, at Rupaul og drag race-deltagerne har skabt grobund for dragkulturen herhjemme.

- I Danmark har dragkulturen næsten været ikke-eksisterende, fordi vi ikke har haft nogen tradition for det, som man har haft i Sverige, Tyskland og England. Det er begyndt at komme, siden programmet er kommet til, og vi ser nu den spæde start på en dragkultur i Danmark, siger Dag Heede.

Han fortæller, at dragshows i England har været et populært fænomen for den almindelige arbejderklasse, mens det i Tyskland har henvendt sig mere til et blandet publikum.

Sværere at lave parodier

Samtidig vurderer han, at ligestillingen har betydet, at dragkulturen har været relativ lille i Danmark, fordi der ikke har været mange ekstravagante og spektakulære kvindeskikkelser i offentligheden, som har været oplagte af lave en parodi af. Men det er ved at ændre sig nu.

- Jeg tror, det danske publikum skal til at vænne sig til dragshows som fænomen – både på de danske kroer og under julefrokosten. Globaliseringen gør, at fænomenet har flyttet sig over landegrænser – og det kan også ses blandt deltagerne i de shows, der har været i Danmark, siger Dag Heede.

Tonny Liljenberg mener, at vildskaben hos drag queens er med til at få flere til at synes om fænomenet – og har gjort’Rupaul’s Drag Race’ populært.

- De er farverige, højlydte, dramatiske og nogle kællinger. De er rappe i replikken, og samtidig gemmer der sig en person bag, som efter timer foran kameraet uge efter uge, bliver mere tydelig, hudløs og som kan bryde sammen. Det er godt tv, siger han.

Tirsdagens Rupaul’s Drag Race: Battle of the Seasons i Vega er allerede udsolgt.

FacebookTwitter