Regeringen vil svække DR

Ifølge regeringens udspil til medieaftalen skal DR have færre penge og producere bedre tv og radio. Umuligt og ubegrundet, mener medieforskere.

Regeringen vil tage penge og radiokanal fra DR, og man kræver, at DR flytter for ekstra 100 millioner kroners produktion ud til private leverandører.

Samtidig skal DR styrke den regionale og internationale dækningen, og der skal være mere og bedre kultur- og EU-stof på DRs kanaler. Det fremgår af regeringens 10-sider lange medieudspil, som DR Kultur er kommet i besiddelse af.

Meget voldsom nedskæring

Når den nye medieaftale for de kommende fire år træder i kraft fra 1. januar 2011 og fire år frem, bliver det derfor et svækket DR, som licensbetalerne skal se og lytte til, mener samtlige medieforskere, som DR Kultur har talt med.

- Det er en meget voldsom nedskæring og beskæring af DR. Og det betyder, at DR bliver dårligere. Det kan ikke være anderledes. Og det kommer oven i de 900 millioner kroner, som DR har sparet de seneste tre år, fortæller professor ved Århus Universitet, Frands Mortensen.

- DR kan ikke for færre penge lave en bedre dækning. Det er umuligt.

Ubegrundet og underlig

Tirsdag kom det frem, at regeringen vil tage P2 fra DR og i stedet vil regeringen støtte en privatdrevet radiokanal, som skal konkurrere med P1 med 125 millioner kroner om året.

Men P2 er ikke det eneste, DR mister. De 125 millioner kroner ryger fra DRs budget, og de 50 millioner, som kanaler bruger alt inklusive på at drive P2, forsvinder også. Uagtet, at DR ikke fik flere penge, da man i 2002 begyndte at sende på den fjerde kanal.

- Det er en ubegrundet og underlig svækkelse af DR. Det her giver på ingen måde mere information for pengene, siger medieforsker Preben Sepstrup, der er medforfatter til Medieudredningen, en rapport om mediestøtten i dag og i fremtiden.

Mere udlicitering

Professor Frands Mortensen supplerer sin kollega og understreger, at DR ikke sparer 50 millioner ved at miste P2, for DR har stadig de samme public service-forpligtelser. Og det er musik og programmer, der koster at sende.

DR skal i dag bruge 150 millioner kroner på at købe programmer hos private selskaber, men det er ifølge regeringen ikke nok. Det beløb skal derfor stige med 25 millioner kroner om året frem til 2014, hvor DR skal sende 250 millioner kroner ud i byen.

Drama ud af DR

Det lugter ifølge Mark Ørsten, der forsker i journalistik, politik og demokrati på Roskilde Universitet, af, at regeringen vil have udliciteret DRs produktion af tv-drama som Forbrydelsen, Livvagterne og Sommer.

- Man ønsker tydeligvis at bryde DRs monopol på radio og på tv-drama. Det her giver samlet set et svækket DR, siger Mark Ørsten til DR Kultur.

For ikke alene skal DR udlicitere mere af produktionen, men leje af udstyr og lokationer må ikke tælles med i fremtiden, så den reelle stigning af udliciteringen bliver væsentlig større.

I 2008 brugte DR eksempelvis 116,5 millioner kroner på at købe programmer ude i byen. Og det beløb skal altså være dobbelt så stort i 2014.

DIN MENING: Er det i roden, at DR får færre penge, færre radiokanaler og skal bruge flere af de tilbageværende penge ude i byen hos kommercielle selskaber, eller skal licenspengene gå til DR?