Regionsrådspolitikere om Eurovision: Vis os nu den låneaftale

Politikere kræver klarere svar fra Wonderful Copenhagen og DR, inden de vil give turistorganisationen en ekstrabevilling på 46 millioner kroner.

Eurovision-showet i B&W Hallerne fortsætter med at give ballade. Nu ønsker flere politikere klarere svar om aftalerne mellem DR og Wonderful Copenhagen. (© Scanpix)

Presset på både Wonderful Copenhagen og DR stiger, efter DR torsdag eftermiddag kom med sin forklaring på de massive budgetoverskridelser i forbindelse med Eurovision.

På tirsdag skal regionsrådet i Region Hovedstaden tage stilling til, om Wonderful Copenhagen skal have et ekstraordinært tilskud på 46 millioner kroner for at dække merudgifterne. Men flere politikere i rådet kræver nu klarere svar, inden Wonderful Copenhagen får de ekstra millioner.

Det skyldes, at redegørelsen fra Wonderful Copenhagen og DR ifølge politikerne kommer med hver deres vurdering af, hvem der har ansvaret for budgetoverskridelserne.

Uenighed om budgetoverskridelser

På den ene side beskylder Wonderful Copenhagen DR for at øge kravene og dermed også udgifterne til klargøringen af B&W Hallerne, som Wonderful Copenhagen skulle stå for. På den anden side afviser DR, at de er ansvarlige for budgetoverskridelserne og henviser til opgavefordelingen mellem de to parter.

- DR skriver, at Wonderful Copenhagens redegørelse er forkert på nogle punkter. Vi er nødt til at se kontrakten mellem de to parter. Min tålmodighed er slidt ned til under gulvtæppet. Hvis vi sidder med en redegørelse fra Wonderful Copenhagen, som ikke er rigtig, så bliver vi nødt til at se den aftale, inden mødet på tirsdag, siger Charlotte Fischer, medlem af regionsrådet for De Radikale.

Venstres gruppeformand i Region Hovedstaden, Anne Ehrenreich, mener også, at aftalen skal frem inden tirsdagens møde.

Hun synes, det er nødvendigt at få klarhed over, hvor meget Wonderful Copenhagen betaler i rente for de omkring 40 millioner, DR har udlånt til Wonderful Copenhagen, for at B&W Hallerne kunne rumme Eurovision-festen.

- Det er klart, at vi skal have alle ting på bordet, og det gælder særligt låneaftalen. Hvis Region Hovedstaden skal betale en regning, så vil jeg vide, hvor meget der skal betales, og hvor stor en del renterne udgør. Det forventer jeg at kunne få svar på, inden vores møde på tirsdag, siger hun.

DF forstår ikke hemmelighedskræmmeriet

Kenneth Kristensen Berth, der er medlem af regionsrådet for Dansk Folkeparti, og SF's Jens Mandrup ser også gerne, at kontrakten bør komme frem inden mødet. Dog er de begge klar til at give de ekstra 46 millioner på tirsdag.

- Jeg kan ikke forstå det hemmelighedskræmmeri. Showet er afholdt, så der er ingen grund til nogen hemmeligheder længere, siger Kenneth Kristensen Berth.

Han peger på, at kulturminister Marianne Jelved også har opfordret DR og Wonderful Copenhagen til at lægge kontrakten frem.

Desuden kan ekstrabevillingen også få konsekvenser for Wonderful Copenhagens ledelse og fremtid.

Vil have direktør fyret

Både Kenneth Kristensen Berth og Jens Mandrup siger, at Wonderful Copenhagens bestyrelse bør fyre Lars Bernhard Jørgensen, der er administrerende direktør for Wonderful Copenhagen.

Også hos både Venstre og De Radikale mener man, det er nødvendigt med en diskussion om Wonderful Copenhagens ledelse og fremtid.

De Radikales Charlotte Fischer siger, at krisen også skal bruges til at se, om man kan sammenlægge Wonderful Copenhagen med de andre turist-, vækst- og innovationsorganisationer i hovedstadsområdet, så man får en mere slagkraftig organisation.

- Vi kan ikke bare betingelsesløst stemme for på tirsdag. Vi må knytte betingelser til, hvor vi også diskutere ledelsen og strukturen i Wonderful Copenhagen, siger hun.

Mandag eftermiddag holder bestyrelsen i Wonderful Copenhagen møde, hvor man skal diskutere situationen.

Wonderful Copenhagen ønsker ikke at kommentere sagen fredag eftermiddag og afventer bestyrelsens behandling af sagen, skriver Wonderful Copenhagens kommunikationschef, Emil Spangenberg, i en sms til DR Kultur.

Eurovision endte med at koste 112 millioner kroner, hvilket var mere end tre gange så dyrt som budgetteret.