Det er ikke længere kun en lille religiøs skare af danskere, der lytter til tonerne af kristen musik. Der er de senere år kommet flere musikere til, som langt fra lægger skjul på deres tro. Deres musik finder nu vej til hitlister og festivaler. Det gælder blandt andet musikprojektet "Kloster" og bandet "Hymns from Nineveh".
Men den religiøse musik er ikke et udtryk for, at danskerne er blevet mere religiøse. Den er måske snarere et udtryk for, at hele fænomenet religion er blevet interessant for samfundet igen, mener Marie Vejrup Nielsen, der forsker i moderne kristendom på Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet.
- Jeg tror ikke, at man kan sætte lighedstegn mellem, at kristne musikere får store hits, og at kristendommen er på vej frem. Men religionen er vendt tilbage som et interessant emne, og det kan måske spille ind. Religion er interessant igen - både for medierne og helt generelt, siger Marie Vejrup Nielsen.
Hymner og klostre
Det religiøse musikalske projekt "Kloster" har sangeren Mikael R. Andreasen i spidsen og bandet har blandt andet udgivet albummet "The Waves and Winds Still Know His Voice" i slutningen af 2010. Med "Kloster" har den kristne musik fundet vej til festivalgæsterne i Roskilde, når bandet spiller på Roskilde Festival 2011.
Et andet religiøst band, der har vundet stor popularitet, er bandet "Hymns from Nineveh", der har sangeren Jonas H. Petersen i front. "Hymns from Nineveh", der i sidste måned udgav sit debutalbum af samme navn, strøg kort efter udgivelsen ind på den officielle danske hitliste som nummer syv ud af 40.
Religion er ikke fashion
Men selvom religion er blevet et interessant emne for medierne og danskerne, mener forsangeren i "Hymns from Nineveh" ikke, at der er nogen chance for, at det med at tro på Gud kan blive moderne igen.
- Det med at tro på Gud og tro på guddommelig indgriben kan aldrig blive fashion, fordi det er så irrationelt - og i en rationel tid, er det uladsiggørligt, fortæller Jonas H. Petersen. Musikeren mener, at en måde at overkomme det spændingsfelt, der i dag findes mellem moderniteten og det religiøse, er gennem kunsten. Og for ham foregår dette møde altså i musikken.
Forsangeren for "Kloster" Mikael R. Andreasen laver musik i et forsøg på at afbilde det guddommelige.
- Guds største karakteristika er i mit hoved, at han er elskende og skabende. Derfor finder jeg en logik i, at hvis jeg er skabt i hans billede, så må jeg næsten også være elskende eller skabende. Det er et ønske om at kunne afbilde en lille del af det guddommelige. Og det skabende tager sig så lige nu ud som et musisk udtryk, fortæller Mikael R. Andreasen.
Interesse for det religiøse
Marie Vejrup Nielsen mener, at religion efter 11. september 2001 er kommet på dagsordenen i Vesteuropa, hvor man undrer sig over og diskuterer religion. Medierne interesserer sig, ifølge forskeren meget for religiøse spørgsmål og diskuterer religion både som et problem, og som noget, der er spændende.
- Religion er blevet interessant igen. Det er ikke den traditionelle, klassiske kristendom, som folk interesserer sig for. Det er selve fænomenet religion - spørgsmålet om, hvordan folk kan være religiøse.
Den øgede interesse for religion kan være en medvirkende årsag til de religiøse musikeres succes.
- Selve det, at der er en interesse for religion, kan måske afføde, at hvis et band profilerer sig på at være religiøse, så får de mere medieopmærksomhed og mere interesse, siger Marie Vejrup Nielsen.