Restaurant Clou beholdt sin Michelin-stjerne: Det er utrolig så hjernevasket man bliver af den guide

For andet år i træk fik Restaurant Clou i Borgergade sin ene Michelin-stjerne. Nu går jagten ind på stjerne nummer to.

Sådan så det ud, da holdet hos Restaurant Clou fik sin Michelin stjerne i 2015. I 2016 var stemningen mere afdæmpet og til næste år går restauranten efter at få to stjerner. (Foto: Silas Bay Nielsen)

Der står en flaske Gammel Dansk på det lille cafébord foran Borgergade 16.

Det er her Restaurant Clou har adresse, og det var her chefkok og ejer Jonathan Berntsen blev ringet op i 2014 og fik at vide, at han og restauranten havde fået sin første Michelin-stjerne.

Med ét røg rykkede restauranten op i den gastronomiske superliga, og straks efter begyndte bookingerne at vælte ind.

I 2015 beholdt Clou sin stjerne, hvilket Jonathan Berntsen var mere end tilfreds med. Men i 2016 håber han på mere.

Det perfekte måltid

- Når man først har fået sin ene stjerne, vil man have en mere. Sådan er det. Og vi er en meget bedre restaurant i år end sidste år, siger Jonathan Berntsen inden han drikker sin Gammel Dansk i et enkelt drag, tænder en cigaret og fortsætter sin talestrøm:

- Guiden er jo genial. Den gør jo, at man hele tiden stræber efter at blive bedre. Det handler om at udnytte ens potentiale fuldt ud, og det tror jeg ikke, jeg ville gør, hvis jeg stod og vendte bøffer på en fransk bistro, siger han

Jonathan Berntsen ryster. Mest af kulde. Men også fordi, der nu kun er 20 minutter til, han finder ud af, hvilken dom Michelin-guiden har fældet over hans restaurant. Han ryger endnu en cigaret. Det er den fjerde på en halv time.

- Jeg er sgu nervøs. For satan da. Jeg er ikke helt tilfreds med den måde, jeg har det på lige nu, siger Jonathan Berntsen og tilføjer:

Han ved med sikkerhed, at Michelin-guiden har været forbi mindst én gang.

- Så snart du få en bordbestilling til én person, som taler engelsk, så ved du, at det måske er en fra guiden. Det gjorde vi tidligere på året og ganske rigtig, var det en af inspektørerne. Han kom endda ud og talte med mig i køkkenet bagefter, det tror jeg er et godt tegn, fortæller Jonathan Berntsen og tager endnu et hvæs på cigaretten.

Far med 80 timers arbejdsuge

Han er lige blev far for første gang for fem uger siden. Det harmonerer ikke umiddelbart med en 80 timers arbejdsuge, som han sagtens kan komme op på.

  • Stilhed før stormen. De ansatte på Restaurant Clou nyder en skarp og lidt kaffe inden stjernerne uddeles. Det er chefkok Jonathan Berntsen til venstre
  • Pressekonferencen følges intenst på telefonen.
  • Midt under stjerneuddelingen ringer restaurantens telefon. det viser sig at være en gæst, der gerne vil bestille et bord.
1 / 3

- Det er fantastisk at blive far. Og jeg har en familie, der støtter mig og nogle forstående kolleger, der giver mig lov til at møde lidt senere i øjeblikket. Så det går faktisk fint, siger han.

Jonathan Berntsen slukker resten af cigaretten og rejser sig for at gå indenfor. Imens fortæller han om de mange udenlandske madturister, som kommer til byen og rejser med Michelin-guiden i hånden.

- Clou er ikke en restaurant, man ville finde som madturist, hvis man ikke havde guiden. Derfor betyder en Michelin-stjerne alt, siger han og sætter sig ved af restaurantens store rundborde.

Hvor er stjernen?

Klokken 10:00 starter pressemødet, som vil afsløre, hvilke restauranter, der har fået en Michelin-stjerne. Han og resten af de ansatte på Clou er inviteret med på Hotel D’Angleterre i København, hvor stjernene uddeles.

- Men det havde jeg simpelthen ikke nerver til at være en del af. Jeg foretrækker at se det her i restauranten, siger han.

Jonathan Berntsen og resten af holdet på Clou streamer showet på deres telefoner og via en laptop, der er sat op til lejligheden.

De sidste to år, er Jonathan Berntsen blevet ringet op, men reglerne er ændret i år.

- Jeg ved faktisk ikke, hvordan det kommer til at foregå, når man ikke møder op. Jeg går ud fra, de bare nævner restaurantens navn, siger han.

Pressekonferencen starter og langsomt kommer modtagerne af stjernerne op på scenen. Fra Henne Kirkeby kro i Kirkeby til Frederiksminde i Præstø og Geranium med deres imponerende tre stjerner.

Men ingen Restaurant Clou

Klokken 10.10 er det slut. Stjernerne er uddelt.

Jonathan Berntsen og de ansatte kigger på hinanden. Har de mistet stjernen? Er de ikke blevet nævnt, fordi man ikke vil håne taberne, eller måske nævner man slet ikke dem, som beholder deres stjernestatus?

Her er den!, råber en af de ansatte

På Michelin-guidens Facebookside står det sort på hvidt. Restaurant Clou beholder sin ene stjerne.

- Sådan. Vi beholdt den sgu. Det er fucking vigtigt. Skål! råber Jonathan Berntsen.

Han er lettet.

- Det var som forventet, vil jeg sige. Jeg er super tilfreds.

Den solide underskudsforretning

Jonathan Berntsen er for første gang den morgen helt rolig.

- Det er utroligt, man kan blive så hjernevasket af den guide, men sådan er det åbenbart. Nu har jeg heldigvis en familie, der betyder alt i mit liv men på en eller anden måde, kan jeg godt forstå den franske kok, som skød sig selv efter hans restaurant mistede en stjerne. For mange betyder det her alt, siger han.

Næste år tør han godt sige, de går efter to stjerner igen.

- Hvis vi ikke får den. Så prøver vi igen. Og hvis det heller ikke lykkedes. Så prøver vi én gang til. Det skal nok lykkedes, og når det gør, skal vi nok få stablet en solid underskudsforretning på benene. Det koster jo mange penge, at holde på to michelinstjerner, griner han.

Facebook
Twitter