Restauranten der vippede Noma af pinden serverer parfume til dessert

Verdens bedste restaurant drives af tre spanske brødre, der er vokset op i forældrenes restaurant i Catalonien.

Fra venstre mod højre ses den ældste bror, Joan Roca, der er køkkenchef, den mellemste Joseph Roca, der er sommelier, og lillebror Jordi Roca, der er dessertkok i den spanske restaurant El Celler de Can Roca, der i går for anden gang blev kåret som verdens bedste restaurant. På hvert bord i restauranten ligger tre sten – en for hver bror. (Foto: © Facundo Arrizabalaga, SCANPiX)

Den spanske restaurant, der i går fravristede Noma førstepladsen på listen over verdens 50 bedste restauranter, har været den bedste før.

Også i 2013 kårede Restaurant Magazine efter en 18 måneder lang proces, hvor næsten 1.000 dommere afgav over 6.000 stemmer, El Celler de Can Roca som den bedste i hele verden.

Ligesom Noma laver restauranten i byen Girona mad inspireret af den region, den befinder sig i. I El Celler de Can Rocas tilfælde er det Catalonien, der inspirerer til retter, hvis twists får Michelinguiden til at gå så vidt som til at kalde køkkenet for ”kreativt”.

Molekylærgastronomi

For eksempel kan de 45 spisende gæster, som restauranten har plads til, sætte tænderne i karamelliserede oliven serveret på et bonsai-træ eller kiks lavet af blæksprutter, der er kølet ned med frosset nitrogen, blendet og bagt.

Dertil kommer et udvalg af retter, der baserer sig på parfumer som Eternity fra Calvin Klein, Carolina Herrera, Lancôme og Bulgari. Det begyndte med Calvin Klein-desserten; en frossen mandarin-granita med en gelé af orange blomster, basilikum og en vaniljecreme, der samlet set indfanger Éternity-parfumems duft.

Siden er det lavet mange forsøg, men ikke alle har resulteret i retter på menukortet.

- Det er aldrig lykkedes os at få Chanel No. 5 til at smage godt. For mange aldehyder, har Jordi Roca, restaurantens dessertkok, sagt til magasinet Time.

Tre brødre fra Girona

Ud over Jordi Roca ledes restauranten af hans to ældre brødre. ”The Roca Brothers” kalder de sig på El Celler de Can Rocas hjemmeside.

Restauranten i Girona er også blevet hædret med tre Michelinstjerner. Den første i 1995, den anden i 2002, den tredje i 2009. Michelin-guiden uddeler stjerner efter en række helt bestemte kriterier, mens dommerne i kåringen af verdens bedste restaurant vurderer helhedsoplevelsen - og har ikke specifikke retningslinjer. (Foto: © Facundo Arrizabalaga, Scanpix)

Deres passion for madlavning begyndte og tog til på forældrenes restaurant Can Roca i Taialà i udkanten af Girona i Catalonien på grænsen til Frankrig.

Her voksede Joan, Josep og Jordi op blandt potter og pander, mad og kunder. I restaurantens bar lavede de lektier, legede og så fjernsyn, mens duften fra morens kasseroller nåede deres næsebor.

Tre stjerner i Michelinguiden

I 1986 kunne de slå dørene op til deres egen restaurant, El Celler de Can Roca, lige ved siden af forældrenes. 19 år senere 2007 flyttede de spisestedet til den lille vej Calle Can Sunyer i et beboet område af Girona.

Allerede to år efter fik de den anerkendelse, der af mange bliver opfattet som det ypperste adelsmærke inden for kokkeverdenen. De kræsne og pertentlige inspektører fra Guide Michelin tildelte dem den tredje og sidste michelinstjerne, der efter guidens egen definition gives til en ”ekstraordinær køkkenkunst, der er værd at rejse efter.”

Men på verdensplan er der som bekendt mange restauranter, der kan opnå denne anerkendelse. Men det er kun én forundt at være den allerbedste.

Se her, hvordan det så ud, da spændingen i går blev udløst, og brødrene Roca takkede deres børn, koner og personale:

​Den samlede kulinariske verdensrangsliste Worlds 50 Best Restaurants fra Restaurant Magazine kan du se her.