Rigtige venner kan købes for penge

En amerikansk hjemmeside har specialiseret sig i at leje venner ud for penge, hjemmesiden hedder rentafriend.com og har indtil videre 300.000 brugere verden over.

Rigtige venner kan ej købes for penge, sang Jodle Birge igennem en årrække. Men den proklamation er der nu ændret ved. For på det amerikanske website rentafriend.com er det nu muligt at købe sig til venner.

- De fleste bruger websitet, hvis de skal rejse med arbejdet, hvis de skal på ferie eller hvis de flytter til en ny by, så kan de møde mennesker i den nye by, der kan vise dem rundt. Men folk bruger det også i deres egen by, hvis de vil ud og møde nogle nye mennesker, men ikke har nogen at gå ud med, fortæller ejeren af websiden, Scott Rosenberg.

Hjemmesiden blev oprettet i 2009, og siden da har fænomenet fundet udbredelse over hele verden. Det er dog mest udbredt i de amerikanske storbyer som New York, Los Angeles og Las Vegas, men også i Japan er konceptet udbredt.

Websiden fungerer ved, at man går ind på sin profil på hjemmesiden og her finder en person, som falder i ens smag. Så spørger man den pågældende, om han eller hun vil fungere som ven i den ene eller anden sammenhæng. Hvis en bruger står og mangler en ledsager til en fodboldkamp, en tur i byen eller måske til en forretningsmiddag, kan han gå ind og finde en passende ven på hjemmesiden.

Venskabelig forretning

Scott Rosenberg mener ikke, at det er problematisk eller uetisk at have penge mellem venner.

- Folk siger altid, at det jeg gør, er amoralsk, og at det at have venner skal være gratis. Jeg kan på en måde godt forstå, hvorfor de siger det. Men det her er altså en forretning for vennerne, og det er en service, som dem der lejer vennerne betaler for, fortæller Rosenberg og fortsætter

- Folk påstår, at det er uetisk at leje venner, men det er jeg uenig i. Der er mange grunde til, at folk lejer venner, og de personer har sikkert ikke folk i deres liv, der kan opfylde de behov, de har, siger han.

En af rent-a-friends amerikanske brugere hedder Brad Laforce, og han er enig med Scott Rosenberg i, at det ikke er et problem at forholdet mellem vennerne har et økonomisk grundlag.

- Alt er en byttehandel. Alle forhold bygger på, at man giver noget for at få noget andet tilbage. Det kan være noget følelsesmæssigt, noget fysisk eller noget helt tredje. Bare fordi det er en økonomisk byttehandel, ændrer det ikke noget for mig. Hvis man har lyst til at lære et nyt menneske at kende, hvorfor så sige, at det ikke kan have noget med penge at gøre?, spørger Brad Laforce.

Udvid din Facebook-venneskare

Men websiden rentafriend.com er ikke et enestående eksempel på, at økonomi bliver blandet ind i "venskabelige forhold". Den 24-årige australier, Leon Hill, har ligefrem gjort en forretning ud af at skaffe folk eller firmaer en større venneskare på Facebook.

Normalt bygger folk en venneskare op på Facebook ved selv at tilføje personer til deres profil, men nu er det muligt gennem et australsk marketingsfirma at købe sig til flere venner. Det er firmaet uSocial, der udbyder servicen, hvor man kan købe sig til 1000 Facebook-venner for under 200 dollars.

Servicen blev lanceret i sidste uge og er tænkt som en hjælp for forretninger, kendisser og andre personer, der gerne vil udvide deres vennekreds i cyberspace. Firmaer kan på samme måde betale sig fra at få flere fans sluttet til deres side eller produkt.

- Firmaer er interesserede i hans service, fordi de har indset, at de sociale mediers hjemmesider kan hjælpe dem med at ekspandere hurtigere, billigere og mere effektivt end online reklamer og mere traditionelle former for reklame, skriver usatoday.com om Leon Hills service.

Servicen fungerer ved, at den person eller det firma, der ønsker at have flere venner eller fans giver uSocial adgang til deres Facebook-side. USocial finder så frem til folk, der synes at udgøre et godt match som ven eller fan til personen eller firmaet og sender en forespørgsel til vedkommende.

De danske forhold

De økonomiske venneforhold er indtil videre næsten udelukkende et udenlandsk fænomen. Der er for eksempel indtil videre kun registreret tre danske brugere af websiden rentafriend.com. Men ifølge ejeren er der et reklamefremstød på vej, og det vil så vise sig, om fænomenet med at leje venner på timebasis også kan finde udbredelse herhjemme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk