Risikerer seks års fængsel: Verdensstjerner kræver fængslet rapper løsladt

Der er startet en underskriftsindsamling for at få ASAP Rocky løsladt fra svensk fængsel.

Mens ASAP Rocky stadig sidder fængslet i Stockholm, støtter verdensstjerner ham på sociale medier. Her ses rapperen i marts til en konference i Texas, Austin. (Foto: Diego Donamaria © Getty Images)

Den amerikanske rapper ASAP Rocky har nu siddet varetægtsfængslet i en uge i Sverige efter en slåskamp på åben gade i Stockholm.

Efter en succesfuld koncert på Tinderbox Festival i Odense lørdag 29. juni tog rapperen videre til Stockholm for at give koncert. Og det var her, det gik galt.

Efter et slagsmål midt på gaden i den svenske hovedstad blev han anholdt og varetægtsfængslet i to uger og sigtet for grov vold, mens svensk politi efterforsker sagen. Senest 19. juli får han at vide, om han kan løslades eller fortsat skal sidde i fængsel, skriver Aftonbladet.

ASAP Rocky var i fuld gang med sin Europa-turne. Fængslingen er gået ud over en stribe koncerter i blandt andre Norge, Spanien, Polen, Tyskland og England. Her ses han på scenen i Paris på Le Zenith den 27. juni. (Foto: David Wolff - Patrick © Getty Images)

Det er gået ud over en stribe koncerter i blandt andre Norge, Spanien, Polen, Tyskland og England, som rapperen har været tvunget til at aflyse.

Og nu kræver flere store stjerner ham løsladt for det, de føler er uretfærdig behandling af den 30-årige Rocky ASAP.

Den amerikanske stjernerapper Travis Scott, som i torsdags væltede Roskilde Festival, råbte 'Free rocky!' midt på scenen under sin koncert i lørdags på Wireless Festival i London, hvor også Rocky skulle have spillet.

To dage efter den amerikanske rapper Travis Scott gav koncert på Roskilde Festival 4.juli, stod han på scenen til Wireless Festival i London og råbte 'Free Rocky'. (Foto: Thomas Rasmussen/GONZALES PHOTO © Scanpix)

Og på sociale medier får Harlem-rapperen støtte fra både fans og rap-artister. Under hashtagget #freeasap kræver kendte som Jaden Smith, Flying Lotus og Juicy J, at han skal løslades.

Kollegaen Tyler, the Creator tager den endnu videre og siger i et Twitter-opslag, at han aldrig mere vil optræde i Sverige.

- Aldrig mere Sverige til mig, nogensinde, lyder det efterfulgt af et andet tweet med ordene 'FLACKO FLACKO FLACKO', der kommer fra ASAP Rockys alias 'Pretty Flacko'.

Samtidigt forlyder det, at hiphop-gruppen Earthgang nu truer med at boycotte sin Stockholm-koncert i september, hvis Rocky ikke bliver løsladt, skriver Dagens Nyheter.

'Jeg er stor fan'

Herhjemme har den danske hiphop-blogger Danijel 'Drux' Deletic, der er en af stifterne af hiphop-mediet DDS, smidt et billede på sin Instagram-story af sig selv og ASAP Rocky ledsaget af teksten 'FREE FLACKO'.

- Jeg har smidt det op, fordi jeg er stor fan af artisten. Han er en af de mest kreative, vi har derude. Ikke kun i hiphop-verdenen, men hele musikbranchen. Det er hele pakken fra hans musik til hans tøjstil. Jeg har respekt for folk, der gør noget anderledes, siger den 30-årige blogger, som tidligere har mødt ASAP Rocky til en koncert i København.

Men ASAP Rocky er sigtet for grov vold. Synes du, det er ok, siden du skriver, at han skal løslades?

- Nu har jeg set nogle videoer af, hvordan det hele er foregået, og det ligner, han bliver provokeret i lang tid, før de begynder at slås. Jeg synes bare, de skal finde ud af hurtigt, hvad der kan ske med ham, så alle kan komme videre, lyder det fra hiphop-bloggeren.

Kronobergshäktet er et fængsel i det centrale Stockholm, hvor ASAP Rocky med det borgerlige navn Rakim Mayers sidder inde, mistænkt for grov vold. Fængslet har plads til 279 indsatte. (Foto: Fredrik Sandberg/TT © (arkivfoto) Scanpix)

'Han er oprevet'

Rapperens beskikkede forsvarer i Sverige, Henrik Olsson Lilja fortæller, at den fængslede rapper 'reagerer stærkt' på, at den svenske højesteret har afvist at løslade ham, mens anklagemyndigheden efterforsker sagen.

- Han er oprevet over det her og kan ikke forstå det svenske retssystem. Fremfor alt set i lyset af, at han var ude i byen, da de blev forfulgt og angrebet, siger han til SVT.

Det afviser politiets anklager, Magnus Strömberg.

- Jeg vil ikke deltage i en debat om, hvordan lovgivningen i Sverige ser ud. Jeg mener, at det er en lovgivning, hvor det samme gælder for alle, og at domstolene har lavet en reel vurdering, forklarer han til SVT.

Sagen er gået viralt, efter at ASAP Rocky selv har delt videoer på sin Instagram, der viser, hvad der skete forud og under slagsmålet. Videoerne er hver blevet set mere end fem millioner gange, og det seneste opslag, hvor ASAP Rocky rækker fuckfinger og skriver 'STOCKHOLM', har fået over en million likes.

Anklager Magnus Strömberg vil ikke gå ind i detaljer om, hvordan den store opmærksomhed omkring sagen påvirker hans klienter, som har anklaget ASAP Rocky for vold.

- Jeg kan kun sige, at der er blevet skrevet meget om det her. Man kan drage sine egne konklusioner på, hvordan det påvirker folk. Mere vil jeg ikke kommentere, siger anklageren.

Folk fra ASAP Rockys entourage i retten i Stockholm. Den svenske højesteret afviste mandag 8.juli at løslade rapperen, imens anklagemyndigheden efterforsker sagen. (Foto: Stina Stjernkvist/TT © Scanpix)

Underskriftindsamling

Imens har artisten ASAP Ferg, der indgår i Rockys hiphopkollektiv ASAP Mob, startet en underskriftsindsamling for at få ham løsladt af de svenske myndigheder og har postet et opslag, der har fået mere end en halv million likes.

Kun få siger ham imod på Instagram, herunder en svensker.

- Jeg elsker Rocky, men bare fordi han er kendt, betyder det ikke, at han skal behandles anderledes end alle andre. Her i Sverige ryger du i fængsel for sådan noget som det her, bro. Rocky og hans hold kunne have tilkaldt politiet, men i stedet valgte de den ulovlige løsning, lyder det fra en af kritikerne.

ASAP Rocky risikerer op til seks års fængsel, hvis han bliver fundet skyldig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk