"Rød lejesvend" skriver langt klagebrev til DR

DRs mangeårige mellemøstkorrespondent Ole Sippel klager over den behandling, han fik i "Jagten på de røde lejesvende".

I programserien "Jagten på de røde lejesvende" konfronterede journalist Jacob Rosenkrands en række DR-profiler med deres journalistiske virke. Med udgangspunkt i anklager om venstredrejning spurgte Rosenkrands, hvorfor journalisterne sagde som de sagde, og det kan lyde ganske rimeligt.

Men DRs mangeårige mellemøstkorrespondent Ole Sippel kalder den behandling, han fik i programrækken, for journalistisk forvanskning.

- Jeg har skrevet 17 siders klage, hvor jeg gennemgår den behandling jeg har fået og DRs retningslinjer for god journalistik, og så har jeg sendt det til generaldirektøren, siger Ole Sippel.

Sympatiserer ikke med nogen som helst

Han medvirkede i program tre, som blev sendt 3. oktober, og klagen kommer først nu, fordi Ole Sippel efter at have set programmet bad om, at se hele optagelsen af den halvanden times interview, som han gav til Jacob Rosenkrands. Efter en måned afslog DR den anmodning, så nu har han skrevet 17 siders klage.

Ole Sippel er især vred over, at Jacob Rosenkrands har taget citater ud af sammenhæng, så Ole Sippel kommer til at fremstå som sympatisør af den palæstinensiske organisation PFLP, som står på både EU's og USA's terrorliste.

- Jeg har ikke sympatiseret med nogen som helst, siger Ole Sippel.

Taget ud af sammenhæng

I interviewet læser Jacob Rosenkrands op fra Dagbladet Arbejderen, som referer en vidne forklaring, som Ole Sippel gav som ekspertvidne i Fighters + Lovers-sagen om salg af t-shirts til fordel for PFLP:

- PFLP angriber det israelske militær og bosættere, og det går nogle gange ud over civile, men det er svært at sætte sig til dommer over.

Det citat kunne Ole Sippel ikke genkende, og han har siden fundet ud af, at Jakob Rosenkrands kun læste halvdelen af citatet op og dermed tog det ud af sammenhæng.

I fuld længde ser citatet sådan ud:

- Det er vel også en form for terror at lukke for strømmen i Gaza, som Israel gør nu. Eller at tilbageholde de penge som Israel ifølge Osloaftalen skal opkræve i told og skat på vegne af det palæstinensiske selvstyre, sagde Ole Sippel.

- PFLP angriber det israelske militær og bosættere, og det går nogle gange ud over civile. Men det er svært at sætte sig til dommer over, sagde han.

Tjekkede aldrig retsprotokollen

Jacob Rosenkrands lægger artiklen over til Ole Sippel, men seerne bliver kun præsenteret for halvdelen af citatet, som Ole Sippel ikke kan genkende.

Under interviewet foreslår Jacob Rosenkrands, at de jo kunne tjekke Ole Sippels forklaring i retsprotokollen.

- Men det gjorde han aldrig, selvom han havde et halvt år fra interviewet fandt sted, til udsendelsen blev bragt, siger Ole Sippel.

Grov forvanskning

Ole Sippel mener, at når han med et citat taget ud af sammenhæng bliver præsenteret som PFLP-sympatisør, og der i programmet bliver vist billeder af den blodpøl, som en dræbt politimand efterlod i Købmagergade i 1988, da Blekingegadebanden røvede postkontoret for at rejse penge til netop PFLP, så er det utrolig groft.

- Det er en grov journalistisk forvanskning, siger Ole Sippel

Ubesvarede beskyldninger

Han mener også, at der i DRs retningslinjer står udtrykkeligt, at medvirkende har ret til at forsvare sig mod direkte anklager, og i afsnit tre af "Jagten på de røde lejesvende" beskylder Anders Fogh Rasmussens tidligere spindoktor Michael Kristiansen og Dansk Folkepartis Søren Espersen direkte Ole Sippel for at lave venstre drejet og ensidig journalistik.

De beskyldninger får han ikke lov til at svare på i programmet.

Og det blot punktnedslag i de 17 siders klagebrev, som han har sendt til DRs generaldirektør.

Da der er indgivet en officiel klage, udtaler DR sig af princip ikke i sagen.

FacebookTwitter