Roger fik standup-bølgen til at rulle i Danmark: 'Det var en magisk oplevelse på et nærmest kokainsk plan'

Roger Kormind koldstartede den danske standup-scene ved at kopiere en af de allerstørste.

(Foto: Getty Images / Grafik: Ellen Kirstine Jensen)

- Hi, I'm Roger. I'm from Denmark.

Det kan måske virke mærkeligt at starte historien om Danmarks første standup-komiker på engelsk, men der er en mening med det.

For historien begynder ikke i det indre København, hvor Roger Kormind ellers er med til at skrive historie, da han som en veltalende enmandshær koldstarter den danske standup-scene i slutningen af 1980'erne.

Vi skal endnu længere tilbage i tiden og over på den amerikanske vestkyst. Cirka 100 kilometer syd for drømmenes by, Los Angeles. Til kystbyen Costa Mesa, hvor folk kommer til for at surfe, bade og slikke sol.

Og hvor Roger Kormind drømmer om at lave standup. Altså den der form for komik, hvor du ene og alene, kun bevæbnet med en mikrofon, skal få et publikum til at grine.

En søndag aften i starten af 1980'erne får Roger Kormind chancen på baren 'The Blue Orange'. Det er her, han præsenterer sig som "Roger from Denmark", der er kommet for at lave sit første standup-show.

Derefter går det galt.

- Når jeg tænker på det nu, får jeg stadig den samme fornemmelse af panik, fortæller 59-årige Roger Kormind i P3-podcasten 'Sig noget sjovt' 37 år efter sin første optræden.

- Jeg kan ikke huske, hvordan jeg startede. Jeg kan ikke huske, hvordan jeg sluttede. Det var en så overvældende oplevelse, at jeg ikke kunne huske noget af den.

Og så kunne historien godt stoppe her, men Roger Kormind vælger trods startvanskelighederne at gå på scenen igen og igen (og igen) helt frem til slutningen af 1990'erne.

I dag, 33 år efter, er Roger Kormind et helt andet sted i sit liv. Han har bevæget sig ind i nogle helt andre brancher, beskæftiger sig ikke længere med standup og er ikke et stort og kendt navn, som for eksempel Casper Christensen, der ofte bliver forbundet med starten på dansk standup. Og det er med blanding af stolthed og en smule ærgrelse over, at han ikke får mere anerkendelse, at Roger Kormind ser tilbage på sin historie som Danmarks første standup-komiker.

En historie, du får her.

Roger Kormind med højhalset sweater og briller i baggrunden var også med, da standupstedet Comedy Zoo åbnede. (Foto: BAX LINDHARDT)

Amerikansk comedy til morgenmaden

Og en historie, der starter i USA.

Ikke på 'The Blue Orange' syd for Los Angeles, men på den anden side af USA. I New York.

Roger Kormind er et resultat af kærlighed mellem en dansk kvinde og en amerikansk mand og starter sit liv i den amerikanske storby, blandt andet foran amerikansk morgen-tv med comedyshows som det ikoniske 'Rowan & Martin's Laugh-In'.

Roger efterligner, hvad han ser i fjernsynet, og elsker at optræde for sine forældre og deres venner.

Da Roger er otte år, rykker den danskamerikanske familie fra Manhattan til København, hvor Roger bliver, indtil han får studenterhuen i 1980.

Så bestiller han en billet tilbage til USA for at forfølge drømmen om at komme til at optræde for andre end familie og venner. Først i New York, senere i Los Angeles, hvor Roger Kormind flytter til i 1982.

Hey soulmates!

Og så er vi tilbage ved starten af denne artikel. På baren i Costa Mesa.

Roger Kormind studerer skuespil og film på University of California (UCLA) og arbejder på 'The Blue Orange' for at tjene til studierne.

Den 21-årige dansk-amerikaner har, mens han boede i Danmark, bevaret kontakten til sin familie i USA med årlige besøg, der også blev til inspirationsture, hvor Roger Kormind så de nye amerikanske sitcoms og comedyshows. Og hvor han købte plader og kassettebånd med tidens største komikere såsom Eddie Murphy, Robin Williams og Steve Martin.

Men det er først, da Roger Kormind flytter tilbage til USA, at han ser live-standup, der på det tidspunkt er ved at blive rigtig stort.

- På det tidspunkt vidste jeg ikke selv, at jeg ville lave standup, men jeg følte mig anderledes end de andre publikummer. Jeg levede mig fuldstændig ind i, hvordan det måtte være at stå på den scene, og jeg lagde for eksempel mærke til, hvad der skete, når deres timing røg. Der begyndte jeg at have en forståelse for, hvor afsindig svær den genre er. Og hvor højspændt den er, siger Roger Kormind.

- Jeg følte, at jeg var soulmate med dem, der stod på scenen. For mig var det som at komme hjem.

Kan du på søndag?

Derfor er det også Roger Kormind, der selv tager initiativ til sin første standup-optræden.

Da den skuespilstuderende finder ud af, at scenen på 'The Blue Orange' skal bruges til standup, spørger han chefen, om han også kan få lov til at prøve.

Det er en tirsdag i 1983, og chefen svarer, at der er plads på scenen den kommende søndag. Roger Kormind siger ja trods det korte varsel.

Og så sætter nerverne ind.

- Fra tirsdag til søndag kan jeg ikke trække vejret, og på dagen, hvor jeg skal på scenen, kaster jeg op af nervøsitet flere gange, fortæller Roger Kormind.

Derefter husker han som tidligere fortalt ikke så meget mere af sin standup-debut.

- Nerverne var lige så store anden gang, men der kan jeg tydeligt huske den fornemmelse, der kom, da jeg fik det første grin.

59-årige Roger Kormind, som han ser ud i dag. Og som han ser ud i rollen som Fætter Andreas i 'Klovn'. (© Roger Kormind)

Den forløsende latter

Og så var 22-årige Roger Kormind fanget.

- Det var et magisk øjeblik, husker han.

For lige så stort et nederlag, det er, når publikum ikke griner, lige så stor en sejr er det, når ordene, timingen, mimikken og udstrålingen rammer publikum efter intentionen.

- Den forløsende latter bygger dig op på en helt vanvittig måde. Du kan se i folks øjne, at de synes, du er sjov og god. Det er ubeskriveligt. Det gav mig en rus på et nærmest kokainsk plan, og det er det, der suger dig ind igen. Du vil have den fornemmelse igen. Du skal bare igennem helvede for at få den, siger Roger Kormind.

- For mennesker, der kan lide at optræde, er det en eller anden form for belønning og en erstatning for noget, man savner i sit liv. Folk, der optræder for et publikum, har brug for anerkendelse, og så skal jeg spare dig for at gå ind i en dybere analyse af, hvorfor jeg havde brug for det, griner han.

Vanvittig hjemve

Roger Kormind bliver færdig med sine studier på Ucla året efter standup-debuten og bliver på den amerikanske vestkyst for at forfølge drømmen om at blive skuespiller.

Han går til auditions på reklamer og mindre filmroller, men kan ikke rigtig få hul igennem.

- Jeg forsøgte mig på alle roller, hvor man skulle være collegestuderende og se lidt nørdet ud, og når jeg kom til audition, kunne jeg se, at der var rigtig mange, der så lige så nørdede ud som mig, fortæller Roger Kormind.

Konkurrencen er hård, og han søgere bredere og bredere med det resultat, at Roger Kormind kommer længere og længere væk fra det, han føler, at han kan og vil. Og han bliver i tvivl om, hvorvidt han skal være skuespiller eller instruktør, eller om han overhovedet skal være nogle af delene.

Roger Kormind har holdt kontakten med nogle af de gamle gymnasievenner fra Danmark, der har sendt breve og musik med posten.

De breve, der lander 100 kilometer syd for drømmenes by i efteråret 1984, hvor Roger Kormind forsøger at finde ud af, hvad han skal lave, bider ekstra hårdt.

- Jeg fik en vanvittig hjemve, husker han.

Roger Kormind lukker ned for sit amerikanske skuespillereventyr og køber en flybillet til København.

Dirch Passer og Linie 3

Da han lander, er der et job klar i Nordisk Film, men ingen har hørt om standup.

- Mine venner var ved at blive sindssyge, for jeg talte stort set ikke om andet, siger Roger Kormind.

Den comedy-genre, som han er blevet så forelsket i, er ikke engang blevet til en lille flirt i Danmark i 1984.

Dirch Passer, Jørgen Ryg, Eddie Skoller og Victor Borge har vist, hvordan komedie på en scene skal være, og Linie 3 sidder tungt på komedie-tronen i midten af 1980'erne.

Det er "der sidder fire mand på en tømmerflåde…"-komedie bygget op om sketches, revy og musik og langt fra den selvudstillende og til tider grovkornede standup, hvor komikeren er i direkte kontakt med publikum og får dommen med det samme. Stilhed eller latter.

Der går faktisk tre år, før det ændrer sig.

Og så er Danmarks første standupkomiker lige ved at misse begyndelsen på det hele.

'Hvorfor havde jeg ikke hørt, at det skulle ske?'

I november 1987 læser Roger Kormind artiklen med overskriften 'Opretstående komedianter'.

Journalisten fortæller om en lille scene på en restaurant i det indre København, Restaurant Dins, hvor de forsøger sig med et fænomen, der stammer fra USA, og hvor vovehalsen på scenen hedder en 'stand-up comedian'.

- Jeg døde fuldstændig over at finde ud af, at de havde lavet det uden mig. Hvorfor havde jeg ikke hørt, at det skulle ske? Jeg, kongen af standup! Sådan så jeg mig selv på det tidspunkt, for jeg havde jo været i USA og lavet standup, siger Roger Kormind.

Så han ringer til ejeren af Restaurant Dins, der efter generalprøven har besluttet sig for, at de opretstående komedianter og deres "dumme, racistiske og latrinære vittigheder" ikke hører hjemme på hans restauranten.

Trods restaurantejerens utilfredsstillende møde med genren får Roger Kormind overbevist ham om, at han skal forsøge sig med noget rigtig standup.

Roger Korminds entre på den danske standup-scene bliver nogenlunde lige så kaotisk som fire år tidligere i USA.

For ejeren siger til Roger Kormind, at han kan gå på scenen dagen efter.

Den nu 74-årige Steve Martin brød igennem som standup-komiker og har spillet en række roller i store amerikanske komedie- og familiefilm. Han har været vært ved Oscar-uddelingen flere gange. Billedet her er taget i forbindelse med Oscar-showet i 2001. (Foto: ho © Scanpix)

Steve Martin-plagiat

Hvad gør man så?

På den ene side har Roger Kormind fået den chance, han har ventet på i flere år. På den anden side aner han ikke, hvad han skal sige, når han skal op på scenen på Restaurant Dins.

- Jeg havde jo ikke noget materiale. Så jeg måtte bare skynde mig hjem og lytte til den plade, jeg havde med Steve Martin, husker Roger Kormind.

- Jeg ved godt, at det er fuldstændig tabu at stjæle andre komikeres materiale, men det gjorde jeg i lang tid. Det var direkte 1-1.

Til det første Roger Kormind/Steve Martin-show kom førstnævntes mor, bror, søster, bedste ven og kæreste. Og de var vilde med det. Det var den sidste gæst i skikkelse af restaurantejeren, Torben Din, også.

Så meget, at Roger Kormind blev en fast del af tirsdagsunderholdningen på Restaurant Dins i de efterfølgende to år. Hver evig eneste tirsdag fik han 2 x 20 minutter til at underholde de gæster, der var rykket fra restauranten på 1. sal og ned til scenen i stueetagen, hvor to musikere spillede i 2 x 45 minutter.

Det første halve år kan gæsterne se en dansk-amerikansk version af Steve Martin og et par andre amerikanske komikere. På engelsk vel at mærke. Og det blev også på engelsk, da Roger Kormind begyndte at skrive sine egne tekster.

- Alt, hvad jeg skrev på, var på engelsk. Det var comedy-sproget for mig. Ligesom opera skulle være på italiensk. Det var bare ikke naturligt for mig at skrive comedy på dansk. Jeg syntes ikke, det var et sprog, man var sjov på, og sådan har jeg det faktisk stadigvæk lidt. Jeg tænker comedy på engelsk, siger Roger Kormind.

Så da han gik over til eget materiale, blev det parodier, ligesom han havde optrådt med foran sine forældre og deres venner. Nu var det ikke karaktererne fra 'Rowan & Martin's Laugh-In', der blev efterlignet, men store Hollywood-stjerner som Woody Allen, Jack Nicholson og Clint Eastwood. Introduktionen skete på dansk, men punchlines og parodier blev leveret på engelsk.

Først efter halvandet år med engelsksproget standup på Restaurant Dins slog Roger Kormind over i dansk.

Se et kort klip af Roger Kormind under et show på Restaurant Dins i 1988:

Så kom Casper Christensen

Da Roger Kormind har talt Danmarks første standup-scene varm, og der begynder at komme flere gæster til Restaurant Dins, kommer der flere håbefulde unge – primært mænd – med talegaverne i orden og en drøm om en standup-karriere til.

Heriblandt Thomas Wivel, Casper Christensen, Frank Hvam, Lars Hjortshøj og Anders Matthesen - for blot at nævne nogle.

Mange af dem bliver også en del af Danmarks første standup-bureau FBI (Funny Business Inc.) og optræder i Comedy Zoo – den første egentlige comedyklub i Danmark, som starter i gå-i-byen-stedet Boltens Gård tæt på Kongens Nytorv.

Det gør Roger Kormind også.

Og han tager med rundt på de danmarksturnéer, som FBI får booket til ham, Casper Christensen og alle de andre standuppere. Ligesom Roger Kormind er dommer sammen med sidstnævnte, da den første danmarksmester i standup skal kåres i 1992.

Roger Kormind laver kaninører på Casper Christensen. Til venstre: Michael West. Nummer to fra højre: Peter Hansen. Yderst til højre: Thomas Wivel. (© Restaurant DINS)

Savner måske lidt anerkendelse

Men da Roger Kormind fik sit første barn i 1995, blev det svært at holde standup-karrieren kørende.

- Jeg var midt i 30'erne og var startet noget tidligere end de andre, og det var et hårdt arbejde. På et tidspunkt var det jo hver torsdag, fredag og lørdag, og man skulle afsted tidligt om aftenen og kom sent hjem, siger Roger Kormind, der samtidig havde en karriere inden for reklamefilm, som krævede mere og mere tid.

- Jeg kunne ikke overskue det mere, og så mistede jeg inspirationen. Jeg blev træt af at høre mig selv stå og sige det samme hver aften.

Roger Kormind laver ikke længere standup og stoppede i reklamefilmsbranchen i 2004 for at arbejde i pharma-industrien, inden han igen sadlede om og begyndte at arbejde med 'bikefitting'.

Nu – 33 år efter han startede den danske standup-scene – ser Roger Kormind tilbage på sin comedy- og skuespillerkarriere med lidt blandede følelser.

- Comedy har hele tiden været en hobby for mig. Jeg skænkede det ikke en tanke, at det kunne være en levevej, og jeg er superstolt over det, jeg startede i dansk comedy-sammenhæng, og over, hvor stort det er blevet. Og så er jeg lidt ærgerlig over at være gået i glemmebogen og over, at jeg ikke får mere anerkendelse af den nuværende comedy-scene, siger Roger Kormind.

Men nåede du ikke det, du ville i forhold til at optræde?

- Jo, på scenen. Jeg har blandt andet optrådt foran 15.000 mennesker til en festival. Men ikke på film og tv.

Roger Kormind i aktion som 'bikefitter', der kort fortalt går ud på at indstille cykler korrekt, så rytterne kan cykle mere effektivt og skadesfrit. (Foto: søRen Bidstrup)