Rollespil, brætspil og tegneserier: Københavnsk metalfestival hylder 'nørderne'

Festivalen Copenhell byder gæsterne indenfor til et nyt "nørdemekka". Mød fem af de selverklærede nørder her.

(Foto: © Steffen Wessel, DR)

Er du til rock og metal, er der en god chance for, at du også er til rollespil eller manga.

Den hårdtslående musik går nemlig ofte hånd i hånd med nørderier i alle afskygninger, hvis man spørger rockfestivalen Copenhell. Derfor har arrangørerne i år har valgt at skrue ekstra meget op for "nørdekulturen" på årets festival, der løber af stablen i denne uge i København.

Initiativet hedder Copenhell Con og er et særligt mødested på festivalpladsen for dem, der elsker at nørde alt fra tegneserier og superhelte til arkadespil og fantasy. Her kan de møde ligesindede, købe nyt til samlingen, få signeret deres tegneserier af tegnerne bag og give de hårdt prøvede rockører en velfortjent pause.

Men hvem er de selverklærede nørder? Herunder kan du møde fem af slagsen, der dyrker alt fra brætspil til Batman.

Daniel Wiegell, 29 år, rollespilsnørd

Daniel Wiegell klædt ud som troldmand med pelskåbe og uldhat - et særdeles varmt outfit i 22 graders dansk sommervarme. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

- Jeg blev introduceret til rollespil, da jeg var syv år. I området, jeg boede i, var der en bemandet legeplads, hvor der hver fredag blev afholdt rollespil. Med tiden tog det fart, og da jeg blev teenager, var det nærmest hver weekend, jeg var ude at spille rollespil eller på tur. Det gav mig en masse fede oplevelser, og nogle tætte venner, som jeg stadig ser den dag i dag.

- I dag bruger jeg rollespillet som et kreativt frirum og som et afbræk fra hverdagen. Det er en måde at komme helt væk fra hverdagens trommerum og de bekymringer, der følger med voksenlivet.

- Jeg er klædt ud som en troldmand i dag. Min rollespilsforening, Rollespilsfabrikken, har et stort lager af kostumer, og det er dér, det meste stammer fra. Skjorten er faktisk købt i Netto, det var noget, de solgte, dengang 'Ringenes Herre'-feberen var på sit højeste. Og kåben er en gammel sag fra Det Kongelige Teater, som vi købte for godt 15 år siden. Det er fedt, at de har et lager, man kan låne fra, så det hele ikke skal stå derhjemme. Så kunne der godt blive lidt trangt med tiden!

- Der er mange forskellige universer, man kan lege i, og en troldmand, som jeg er klædt ud som i dag, kan se ud på mange forskellige måder. Nogle gange er vi i 'Harry Potter'-universet, andre gange dyrker vi 'Warhammer'-verdenen og andre gange noget helt tredje. Alle verdener har deres egne karakteristika og figurer.

Kim Rose, 38 år, Joker-nørd

Kim Rose elsker Batman-skurken Jokeren, og glæder sig lige nu over, at instruktøren Todd Phillips netop har bekræftet, at han arbejder på sin anden film om Jokeren. Phillips stod bag biografhittet 'Joker' fra 2019, der havde Joaquin Phoenix i hovedrollen. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

- Jeg har altid dyrket Batman-universet meget. Da jeg var lille, synes alle, at Batman og Robin var de seje, men jeg var mere til Jokeren. Han skilte sig lidt ud, og det kunne jeg måske relatere lidt til. Jeg er svært ordblind, hvilket jeg blev drillet med i skolen, så på en måde kunne jeg spejle mig lidt i Jokeren og hans rolle som en outsider. Men modsat ham, så er jeg altså ikke nogen skurk!

- Jeg har fem Joker-jakkesæt derhjemme. Nogle af dem køber jeg hjem fra USA, men det her fandt jeg faktisk på Zalando. Det er sommersættet med de korte bukser, og så har jeg et andet med, som jeg skifter til i aften, når solen er væk.

Kim Roses jakkesæt er syet i Jokerens signaturfarver, grøn og lilla, og trykt med et mønster, der leder tankerne hen på Jokerens ikoniske - og gruopvækkende - latter. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

- Jeg synes, Jokerens kostume er fedt, fordi hans farverige og tøj på overfladen virker sjovt og let, men samtidig har et skær af mørke og uhygge over sig. Med mange andre skurke kan du se, at de er onde på flere meters afstand, men med Jokeren skal man lige se ham an. Man ved ikke helt, hvor man har ham, og det kan jeg godt lide.

Stina Christensen, 43 år, brætspilsnørd

Stina Christensen er frivillig på Copenhell, hvor hun hjælper til i spilcaféen på Copenhell Con. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

- Mange brætspilsnørder elsker de her tunge og supernørdede strategispil, der tager flere timer at komme igennem, men det er slet ikke mig. For mig handler det mest om det sociale ved at spille brætspil.

- Derfor er mit favoritspil faktisk – måske noget overraskende – 'Hint'. Det kan jeg spille hele natten, hvis det skulle være. Det er en genial måde at komme tættere på dem, man spiller sammen med, og så er det jo bare skide sjovt at skulle stå der og mime og nynne foran folk, ikke?

Lars Kaarill, 48 år, tegneserienørd

Lars Kaarill og hans 43 år gamle 'Valhalla'-tegnserie. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

- Jeg er er vokset op i en lille landsby, hvor vi ikke havde noget bibliotek. I stedet kom der en bogbus hver mandag, hvor man kunne låne bøger og tegneserier. Jeg var dernede hver eneste mandag og slæbte altid ti tegneserier – det var loftet for, hvad man måtte låne – med hjem. Så skyndte jeg mig at æde mig igennem dem, så jeg kunne få ti nye ugen efter.

- Jeg ved ikke lige, hvorfor det blev tegneserier, men det handler jo om drømme, eventyr og fantasi, og det ramte bare noget i mig. Der findes jo mange forskellige slags tegneserier – også tegneserier for voksne – så det har ligesom bare altid holdt ved.

På Copenhell Con har gæsterne mulighed for at møde nogle af Danmarks største tegneserie-tegnere og få signeret deres favorithæfte. Her er tegneren Peter Madsen, der står bag 'Valhalla'-universet, i gang med en hilsen til Lars Kaarill, der inkluderer en tegning af gudinden Freja, der var Kaarills favoritkarakter som barn. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

- Jeg har taget én af mine yndlingstegneserier med, den allerførste udgave af 'Valhalla' fra 1979. Den er ingenting værd i kroner og øre, for den er simpelthen blevet slidt og gennemlæst så mange gange, at den jo langt fra er i "mint condition" længere, men den betyder meget for mig.

- Nu har den fået en signatur fra Peter Madsen, der har tegnet de oprindelige tegninger, og det er helt sindssygt stort. Så nu skal det her hæfte direkte hjem i sikkerhed på hotelværelset, før vi skal ud og høre musik senere.

Jan Schley, 31 år, brætspilsnørd

31-årige Jan Schley elsker brætspil og arbejder til daglig selv på en brætspilscafé i København. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

- Da jeg var yngre, nørdede jeg en del videospil. Jeg er vokset op i Tyskland, og folk omkring mig gik ikke op i den slags, men videospil var én af de ting, jeg kunne nørde på egen hånd.

- Det var først, da jeg flyttede til Danmark, at jeg for alvor fik øjnene op for brætspil. Min kæreste var frivillig i en brætspilscafé og tog mig med, og jeg opdagede hurtigt, at brætspil var en helt fantastisk måde at møde folk på.

- Folk siger tit, at det er virkelig svært at finde venner i Danmark som udlænding, men når det kommer til brætspil, så passer den fordom altså slet ikke. Brætspil er en virkelig social ting og en fantastisk måde at connecte med andre mennesker på.

- I dag arbejder jeg selv på en brætspilscafé, og det er virkelig fedt hver dag at være omkranset af mennesker, der er så passionerede omkring det samme som mig.

- Jeg vil ikke sige, jeg er en dårlig taber, men jeg kommer nok ikke udenom, at jeg er en moderat dårlig vinder. Jeg blærer mig nok lidt. Men kun lige tilpas!