På sidste års Roskilde Festival kunne man fire aftener opleve "Tegneseriebeats", hvor man på storskærm kunne følge tegneseriekunstnere tegne til lyden af musik.
I år kommer tegnere og dj's tilbage som en del af underholdningen i teltområderne. Det var i hvert fald meningen, men nu har festivalen forbudt al musik til tegneserieeventen.
Roskilde Festivalen bliver dermed det første sted, hvor "Tegneseriebeats" skal afvikles uden musik.
Per Vers må ikke sige lyde
Tegnerne deler scene med litteraturoplæsninger og forfatterinterviews, og forbuddet mod musik gælder også dem.
Det betyder blandt andet, at digter og musiker Jens Blendstrup ikke må optræde med sit band Frodegruppen.
- For mig og Frodegruppen er det helt og aldeles grotesk. Vi har i snart et år regnet med, vi måtte spille. Men ikke engang ét nummer må vi spille. Intet. Jeg har hørt, at Per Vers heller ikke må sige lyde med sin mund, fortæller Jens Blendstrup til magasinet for tegneserier Nummer9.dk.
Aflyst med kort varsel
Og Jens Blendstrup har endnu ikke fået et klart svar på, hvorfor festivalen vælger at ændre programmet med så kort varsel.
- Jeg ved faktisk ikke, hvem der forbyder os at spille musik. Men jeg ved, at Gyldendal har været helt oppe på ledelsesniveau for at få et svar, siger Jens Blendstrup til hjemmesiden.
Musikken støjer for meget
Fra festivalens side ligger problemet i det, Roskilde Festival kalder "ukurateret" musik, som blandt andet spilles i forbindelse med "Tegneseriebeats" og de litterære arrangementer.
- Vores holdning er, at det ganske enkelt skaber for meget 'støj' på linjen/festivaloplevelsen. Hvis den musik, der er del af festivalprogrammet, suppleres af musik fra andre aktører, hvor musikken er sekundært element. Det skal være muligt at tage en pause, og den musik, der er, skal have lov at leve og stå for sig selv, skriver Christina Bilde, talskvinde for Roskilde Festival i en mail til nummer9.dk
Skelner mellem primær og sekundær musik
Sagen er nemlig ifølge Roskilde Festival at "Tegneseriebeats" er en aktivitet på festivalen og ikke musik fra en scene.
- Vi skelner mellem om musikken er et primært eller et sekundært element, for flere og flere boder vil gerne have musik, siger Christina Bilde til DR Kultur.
Derfor træder arrangørerne ind og sætter nogle klarere rammer for, hvem og hvornår der må spilles musik på festivalen. Christina Bilde kan dog sagtens sætte sig ind i den svære situation "Tegneseriebeats" og andre kunstnere nu er kommet i.
- Det problematiske er, at de har spillet på festivalen før med musik, siger Christina Bilde.
Burde have meldt ud tidligere
Og Roskilde festivalen påtager sig også ansvaret for de problemer, det medfører for de optrædende, der nu er under tidspres for at ændre konceptet til de kommende musikløse events.
- Vi burde have meldt ud tidligere. Men nu prøver vi at komme med konstruktive løsninger, siger Christina Bilde.
Marianne Eskebæk Larsen fra Danske Tegneserieråd er en af dem, der nu arbejder hårdt på at ændre konceptet, så tegnerne kan tegne op mod noget andet end beats.
Usikker fremtid
Festivalarrangørerne vil dog endnu ikke udtale sig om, om man kan opleve "Tegneseriebeats" næste år, og i hvilken form eventen kan foregå for fremtiden.
- Om musikken kan vende tilbage næste år, er simpelthen for tidligt at sige noget om, siger Christina Bilde.