Roskilde Festival skal stoppe udskænkning klokken 22 og lave sektioner til publikum. Men hvordan gør man det?

Programchef Anders Wahren svarer på en række spørgsmål om festivalens nye initiativ.

Orange scene, Roskilde festival. (Foto: © Sofie Mathiassen, Berlingske)

I dag kunne Roskilde Festival løfte sløret for, at man alligevel vil kunne tage en tur til den famøse dyrskueplads i Roskilde og få sig et skud musik sammen med andre glade "festivalgængere".

Dog et meget beskedent skud i forhold til den Roskilde Festival, vi kender med urinstøv og ølbonger, der sendes flittigt rundt mellem festivalens mere end 130.000 gæster og frivillige.

Til Roskilde Festivals arrangement, Summer Days, vil man i stedet samle 800 og 1000 mennesker på festivalpladsen til koncerter den 24.-27. juni og 1.-4. juli.

Koncerterne bliver opdelt i sektioner, der er ingen camping, og udskænkningen stopper klokken 22.00. Og hvordan gør man så det, når man siden 1971 har leveret landets mest ikoniske og af og til også vildeste festival?

Det har vi spurgt programchef på Roskilde Festival Anders Wahrén om.

Sektioner med tilhørende "festivalområde"

Hvad er Summer Days egentlig?

- Det er en serie af arrangementer, der hver tager i omegnen af fem timer. Det vil foregå på festivalens Gloria-scene, der ligger i midten af festivalpladsen.

- Man vil stå i fire sektioner af 200 personer frem til 1.juli, hvor vi så vil lave to sektioner, der kan have 500 koncertgængere i. Til hver sektion vil så være til knyttet et ”festivalområde”, hvor man kan købe øl, mad og sidde og hygge sig, uden at man blander sig med andre sektioner, siger Anders Wahrén.

  • Frem til 1. juli vil koncerter afholdes i fire sektioner med 200 personer i hver. (© Grafik: Søren Winther Nørbæk)
  • Efter 1.juli vil de fire sektioner bliver til to med 500 personer i hver. (© Grafik: Søren Winther Nørbæk)
1 / 2

Der er måske dem, der vil sige, at Summer Days er et plaster på et åbent benbrud?

- Det kan jeg godt forstå, hvis man sammenligner med den ”almindelige” festival, men det her er ikke en erstatning, det er vores bud på, hvad vi kan lave i denne her tid. Vi synes, at vi har fundet en vej, hvor vi kan blive stolte af resultatet.

- Vi vil give folk noget, der er så langt fra corona, som restriktionerne overhovedet tillader det. Så når man har vist sit coronapas og sin billet, så skulle man gerne kunne tage til Summer Days og ikke tænke på så skide meget andet, siger prgramchefen. (Foto: © Luna Stage)

Hvorfor har I ikke valgt en større scene end Gloria? Der vil jo være maks 800 og 1000 personer til Summer Days, men retningslinjerne giver lov til 2000?

- Jo, men så skulle vi stå i 10 sektioner af 200. Det er for meget logistik. Vi vil gerne skabe en følelse af, at alle er til det samme arrangement. Det samme gælder, når vi må udvide sektionerne til 500. Det dur ikke, hvis man føler, at man skal ud af alt for lange korridorer.

Flere koncerter er udsolgte

Hvordan går det så med billetsalget?

- Det går rigtig hurtigt. Vi har allerede udsolgt flere af koncerterne, siger Anders Wahrén.

Roskilde Festival kunne tidligere dagen også smide fem ekstra koncerter på Summer Days-plakaten på grund af efterspørgslen.

Har det så ikke været inde i overvejelserne at afholde Summer Days i en længere periode? Måske hele sommeren?

- Vi har valgt at fokusere på det her, det kan vi overkomme, og vi har flere tusind frivillige, der plejer at arbejde i den periode, hvor vi afholder det.

Hvad nu, hvis restriktionerne lempes?

Står det bøjet i neon, hvis nu retningslinjerne bliver lempet?

- Vi kan nemt gøre det sådan, at vi kan slå vores fire sektioner med 200 sammen til to med 500 i hver, hvis retningslinjerne ændrer sig, inden den første juli. Men hvis der pludselig bliver åbnet op for, at vi kan lave et større arrangement med 2000 i hver sektion eller lignende, vil vi ikke kunne nå det.

Kulturminister Joy Mogensen har åbnet for mulige testkoncerter, der "bryder" reglerne for afholdelse af større, udendørs arrangementer. Vil Summer Days kunne omdannes til en større testkoncert?

- Vi vil rigtig gerne være med til at lave nogle af de her testkoncerter, men Summer Days som arrangement er ligesom lavet ud fra de restriktioner, der gælder lige nu.

- Testarrangementer skal laves for sig og tænkes for sig, siger Anders Wahrén.

Hvordan er kunstnerne udvalgt til Summer Days blevet udvalgt?

- De er booket af det hold, der normalt sammensætter programmet til Roskilde. Vi er rundt i mange forskellige genrer og har både etablerede navne og undergrundsnavne.

- Der har været en sult blandt kunstnerne, efter at komme ud at spille. Alle aftaler er blevet lukket på rekordtid.

Får kunstnerne nogle specielle coronaregler, de skal optræde under?

- Udtrykket på scenen må de styre selv, men at gå ned til publikum eller stagedive er der restriktioner på.

Jada har skullet åbne Orange Scene to år i træk nu. Hvor er hun henne på plakaten?

- Vi kan ikke gå ind i hver enkelt kunstner, men hun kunne sagtens have været på plakaten. Bookingerne er sket i løbet af de seneste par uger, så der er selvfølgelig også nogle kunstnere, der har haft andre planer.

Kan jeg blive frivillig?

Hvis jeg nu ikke når at få billet til Summer Days, skal jeg så regne med, at jeg kan blive frivillig derude?

- Vi prioriterer mange af de frivillige, der har været involveret i Roskilde Festival hele året – altså dem, der bruger deres tid ved siden af deres fuldtidsarbejde på at lave festival.

- Vi har så småt åbnet rekrutteringen, men det er klart, at vi starter med at tilbyde det til dem, der er frivillige og plejer at gøre en kæmpe indsats, siger Anders Wahrén, der anslår, at der er behov for 300-500 frivillige til arrangementet.

Bliver det igen frivillige organisationer, der står for salget af mad?

- Ja, det gør det.

Opdateret klokken 21.15 med grafik, og kommentar omkring de frivillige.