Dengang McCartney var Back in the USSR

Forud for Beatlens besøg på Roskilde Festival fortæller DR's Moskva-korrespondent om legendens historiske besøg i Moskva for 12 år siden.

Det var stort set det samme band dengang som nu - og det var en smuk, solrig dag i slutningen i maj 2003, da det endelig lykkedes for en Beatle at komme til Moskva og spille 'Back in the USSR'.

For russiske Beatles-fans var det en historisk begivenhed af gigantiske dimensioner.

Vladimir Putin var så heldig at møde Paul McCartney og hans daværende kone Heather Mills i forbindelse med McCartneys første koncert på Den Røde Plads i Moskva. (Foto: Getty Images © 2003 Getty Images)

Paul McCartneys koncert på den Røde Plads behøvede ingen hype - den var udsolgt på ingen tid.

Jeg var en af de heldige, der havde fået billet - og som DR's Moskva-korrespondent skulle jeg naturligvis dække begivenheden.

McCartney sang for Putin

Normalt holdes der ikke koncerter på den Røde Plads - med McCartney blev der gjort en undtagelse.

Umiddelbart før koncerten var McCartney på besøg hos Putin i Kreml og sang et par numre for ham.

Da koncerten gik i gang, blev Putin listet ud af en hemmelig dør i Kreml-muren og ind på første række foran scenen.

Selv oplevede jeg koncerten stående betydeligt længere tilbage på pladsen - men ikke desto mindre var det en fantastisk oplevelse. Ikke mindst på grund af den specielle ramme om begivenheden:

På den plads, hvor Lenin ligger begravet, hvor Stalin, Breshnev og alle de andre har stået og gjort honnør for diverse militær-kolonner, stod nu Paul McCartney og sang 'Fool on the Hill', 'Yesterday' og - naturligvis - 'Back in the USSR' fra det berømte hvide album.

Hele pladsen jublede, da den endelig kom - og han måtte spille den en gang til som ekstranummer.

Kun musikken kom gennem jerntæppet

Og netop sangen 'Back in the USSR' havde da også en helt særlig betydning.

The Beatles kom nemlig aldrig til USSR - selvom der florerede mange falske rygter om at de havde været der.

Men deres musik kom ind gennem jerntæppet via indsmuglede LP-plader, som blev piratkopieret på livet løs. Og hardcore russiske Beatles-fans hævder hårdnakket, at musikken var med til at vælte Sovjetunionen.

Hvis vesten kunne producere musik af den kaliber, kunne de umuligt være så onde som Sovjet-lederne påstod!

Tårerne trillede

En lille gruppe fans, jeg havde mødt op til koncerten, havde glædet sig lige siden de hørte nyheden om at McCartney kom.

En gruppe fans, der overværede McCartneys koncert i Moskva, gik grædende (af glæde) fra mødet med deres idol. (Foto: Getty Images © 2003 Getty Images)

De havde samlet penge ind og fået en kendt, russisk instrumentmager til at bygge en speciel bas-balalajka til McCartney, som de forærede ham på pressemødet før koncerten.

Tårerne løb ned af kinderne på dem bagefter. De mente, at det var det største øjeblik i deres liv!

Mulighed for historisk koncert på Roskilde

Siden 2003 er McCartney blevet lidt ældre, Kreml er blevet lidt koldere - og den Røde Plads ser igen flere militærparader end rockkoncerter.

Og så er både Putin og Sir Paul blevet skilt siden dengang.

Koncerten på Roskilde bliver måske ikke lige så stor og historisk som dengang på den Røde Plads. Men den gamle Beatle får altså sat nogen følelser i gang, når han - og hans velsmurte band - tager fat.

Facebook
Twitter