Derfor er Gnags kongerne af Roskilde Festival

Tolv gange har Gnags spillet på Roskilde Festival. Dermed er det århusianske orkester det band, der har optrådt flest gange på festivalen.

Peter A.G. er kendt for at give den gas på scenen. Netop derfor har orkestret da også spillet 12 gange på Roskilde Festival. (Foto: DR © Type 1)

Første gang Gnags med Peter A.G. i front spillede på Roskilde Festival var i 1972. Sidste gang - indtil videre - var i 1994.

I alt er det blevet til 12 koncerter med det århusianske band på festivalen. Det gør Gnags til det band, der har optrådt flest gange på Roskilde Festival.

Kulturjournalist og musikekspert Niels Pedersen er ikke overrasket over, at det netop er Gnags, der sætter sig på toppen af listen over de bands, der oftest har spillet på Roskilde Festival.

- Gnags var et kerneorkester for den danske musikbevægelse særligt i sidste halvdel af 1970'erne og i begyndelsen af 80'erne. De var et meget populært band, meget selvstændige og med eget pladeselskab, de havde ry for at være et godt liveband og var et meget energisk og udadvendt orkester, siger Niels Pedersen.

Gnags ligner noget fra en anden tid

Besøger man Roskilde Festival i dag kan man muligvis ikke forstå, hvad et band som Gnags lavede på festivalens scener dengang, mener Niels Pedersen.

Men man skal huske på, at det var en helt anden festival og en anden tid, fortæller Niels Pedersen, der selv tog på Roskilde Festival første gang i 1983.

- Hvis man så dem i dag, ville man nok mene, at de lignede noget fra en anden tid. I dag er festivalscenen meget mere professionel. Men Gnags har altid ønsket at være ét med publikum - de fik folk til at danse helt nede bagved.

Reggae-perioden holder stadig

Niels Pedersen kan godt selv finde på at høre Gnags' reggae-inspirerede plader 'Safari', 'X' og 'Den blå hund' fra starten af 80'erne.

Deres første albums var meget inspireret af hippiekulturen, mens bandet op i 80'erne begyndte at hive de folkelige hits frem, forklarer Niels Pedersen.

- Gnags var på en måde et af de ganske få orkestre, der kom fra hippiekulturen og alligevel oplevede at blive et stort poporkester i 80'erne, siger Niels Pedersen.

Men i år kan man altså ikke opleve Gnags på Roskilde Festival. Til gengæld optrådte forsanger og frontmand Peter A.G. som gæstesolist på Northside Festival i juni i hjembyen Aarhus sammen med unge dancehall-navne som Wafande, Shaka Loveless og Pharfar.

De kommende dage vil dr.dk Kultur og DR's Undersøgende Databaseredaktion bringe flere historier om musik gennem 43 år på Roskilde Festival.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter