Festivalen er slut: Jeg kunne godt tage en uge mere

Festen er forbi, men det er der flere gæster, der ikke vil acceptere.

Rundt omkring mellem vingeskudte telte, pizzabakker, vandpistoler og efterladenskaber fra gode fester, ligger festivalgængere, der ikke helt vil hjem endnu. (Foto: Annelise Hartmann Eskesen © dr)

Om lidt bliver her stille, musikken er allerede forbi, men Steffine Christensen har efter en uges fest ikke set alt det, hun ville.

- Jeg gider ikke have, at festivalen skal lukke i dag, siger den 19-årige pige trodsigt, mens hun stænker vand i ansigtet under sin solhat, der skal skærme lidt for den hårdtslående varme.

Steffine Christensen er på vej over for at hente nogle ting i en rød vogn, der til al held stadig var der, da hun vågnede i morges. Hun skærmer lidt for ansigtet med sin solhat, da hun har tømmermænd. (Foto: Annelise Hartmann Eskesen © dr)

- Jeg kunne sagtens tage hjem og tage et bad og blive en uge til, siger Steffine Christensen, der, i erkendelsen af at sidste mulighed for fest var i går, har festet til i dag.

- Jeg har drukket til ved en nitiden i morges, siger den begejstrede festivalgænger, der har ordene ‘Leder efter kærlighed’ skrevet ned over venstre arm.

Og den fandt hun. I morges.

- Jeg mødte en sød fyr i Kvickly, og så købte vi champagne klokken 7, siger Steffine Christensen, der ikke har sovet meget siden, fordi "det var 500 grader” i hendes telt, og fordi arbejdet kalder.

De næste to dage skal hun samle cigaretskodder op på pladsen.

Men det er fair nok, synes hun.

- Jeg har sikkert selv smidt halvdelen af dem.

Sidste dag er en del af oplevelsen

I lejren Camp Fuld På ligger tre kuldsejlede unge mænd under nogle hvide pavilloner, der er ligeså vingeskudte. De ligner ikke nogen, der er på vej hjem.

- Man kan da ikke tage på Roskilde uden at tage det hele med, siger 20-årige Jonatan Damlund, der er iført en pelsdragt fra ‘Dyrene i Dakkedakkeskoven’.

I starten var de 28 i Camp Fuld På. Nu er de kun tre tilbage. Fra venstre: Mathias Wedell, Emil Jespersen og Jonatan Damlund. (Foto: Annelise Hartmann Eskesen © dr)

- Det er så sygt hærget i dag, og det er jo en del af oplevelsen, som han siger, mens han ligger ned, og tænker lidt over sidste aftens højdepunkt, da han bliver spurgt.

Lejrfest bedre end koncerter

- Hørte vi noget musik i går?, spørger han sine venner, der ligger i henholdsvis bar overkrop og med blod på panden, som han ikke ved, hvor kommer fra.

- Næ, det tror jeg ikke, siger 23-årige Mathias Wedell.

- Vi var bare her i campen og nåede aldrig videre, siger 21-årige Emil Jespersen, der ikke er ked af at være gået glip af navne som Paul McCartney, Nicki Minaj, Ukendt Kunstner, og hvad der ellers spillede på festivalens sidste officielle dag.

For de havde det "mega sjovt" i lejren.

- Ham der katten, der kom i går og sang for os? Kan I ikke huske det, spørger Jonatan Damlund, træt men glad.

Camp Fuld På har fået to nye medlemmer i nat. (Foto: Annelise Hartmann Eskesen © dr)

Det kan de, men de er for trætte til at gå i detaljer med episoden. Nu skal de nå at pakke, inden campingområdet officielt lukker klokken 14 søndag.

- Men de starter i den anden ende, siger Mathias Wedell og peger ud over markerne.

- Så vi vinder lige lidt tid.

De unge mænd kan altså blive liggende på de blå luftmadrasser lidt endnu.

Frivillige samler telte, tøj og konserves

Dem har de i øvrigt ikke tænkt sig at tage med hjem. Det samme gælder telte, pavilloner og badekar med resterne af gårsdagens fest: æblegajol-shots, dåseøl og balloner.

Alkohol og balloner tager de ikke imod i Camp Aid lidt længere henne. Men telte, soveposer, madrasser, liggeunderlag, regntøj, radioer, stole, legetøj, sko, tøj og uåbnet dåsemad vil de gerne have i boden, hvor frivillige samler brugbart grej fra festivalen til humanitære formål.

Mange forlader deres telte, som om de bare var gået til koncert. Indleverer man selv sit telt til Camp Aid, bliver det sendt til flygtninge i Syrien, hjemløse i Danmark eller andre steder, hvor det kan gøre gavn. Hvis ikke kommer en bulldozer og tager det. (Foto: Annelise Hartmann Eskesen © dr)

- Vi har ikke så meget at lave her i L, siger teamleder Sofie Clemmensen om området, som undersøgelser har vist er det mest smadrede på festivalen.

- Der er rigtig mange, der ikke skal have teltet med hjem, men de gider bare ikke at gå over med det til os, og vi har ikke ressourcer til at samle dem sammen, desværre, siger hun.

Lægger telte ned, inden bulldozer kommer

Derfor er der brug for folk som Helene Kjøller, der går zigzag mellem teltene i området.

Hendes job er - sammen med en masse andre - at “lægge teltene ned.”

- Vi hiver pløkkerne op, løsner teltstængerne og tømmer teltene, så der kan komme en bulldozer og skrabe hele lortet sammen, forklarer den frivillige medarbejder.

- Selvom stort set alle de telte, vi lægger ned, er brugbare, siger hun.

En fyr forsøger at få sine aflagte sko op at hænge over ledningerne. (Foto: Annelise Hartmann Eskesen © dr)

Inden tjekker de selvfølgelig om teltene er beboede, men det er kun de færreste her ved middagstid, siger Helene Kjøller. Til gengæld er der stadig mange folk, der drysser rundt på den støvede mark og samler sig sammen inden afgang.

- I morges hjalp jeg en nordmand med at pakke hans taske, mod at han selv lægger sit telt ned, inden han smutter, siger Helene Kjøller, da en campingstol kører forbi ude på stien lidt længere henne.

Øv

- Pas påååååå, aaargh, ikke flere blå mærker, skriger Mathilde Worn, mens en fyr skubber hende løbende rundt i stolen, der er monteret på hjulene fra en klapvogn.

Mathilde Worn, der har festet sig til sin bedste festival nogensinde, spørger, om hun må beholde brillerne på til billedet. (Foto: Annelise Hartmann Eskesen © dr)

Den har taget hele dagen i går at lave, forklarer den 20-årige lærervikar, da hun er sluppet helskindet fra køreturen.

- Det er lidt øv, at det allerede er slut, siger hun og smiler i retning af sine efterskolevenner, der har fået bugseret rygsækkene op på de solbrændte skuldre inden afgang mod civilisationen.

- Det har været den bedste festival, synes Mathilde Worn.

Har du lyst til at opleve mere fra Roskilde Festival 2015, kan du se en times højdepunkter fra festivalen mandag 6. juli klokken 21.30 på DR3.

Facebook
Twitter