Interview: Danske Leah spiller rock med sorte rebeller

Danske Leah Shapiro spiller amerikansk rockmusik over hele verden. Men Roskilde Festival har altid været drømmen.

Siden jeg begyndte at spille med Black Rebel Motorcycle Club, har jeg håbet hver sommer, at vi skulle spille på Roskilde, sagde Leah Shapiro inden bandets koncert på Orange Scene. (Foto: © monophonic.grrrl/Flickr)

Det er første gang, danske Leah Shapiro fra den amerikanske rocktrio Black Rebel Motorcycle Club, sætter sine ben på Roskilde Festival.

Og det er særligt for hende.

- Det er sådan en legendarisk festival, hvor alle store bands har spillet, og det har altid været en kæmpe drøm for mig at optræde her, siger hun, mens hun ryger cigaretter i backstageområdet.

Hun er født og vokset op i Aarhus hos en dansk mor og en amerikansk far, men bor i dag i Los Angeles.

Spiller over hele kloden

Når hun former ordene, aner man også, at det er flere år siden, dansk blev talt i hendes hverdag.

I 2008 overtog hun trommerne i BRMC, da Nick Jago forlod bandet. Siden har hun medvirket på deres to seneste album, og turnerer verden rundt med sangskriverne Peter Hayes og Robert Been.

Men der var et flueben, Leah Shapiro manglede at sætte indtil i dag.

- Siden jeg begyndte at spille med Black Rebel Motorcycle Club, har jeg håbet hver sommer, at vi skulle spille på Roskilde, men det er aldrig blevet til noget, før nu.

Gemmer sig i skyerne

Gruppen er kendt for deres tunge, men samtidig energiske rockmusik. Og når de giver koncerter på indendørs spillesteder, er de som regel omgivet af tæt røg og koldt scenelys.

Leah Shapiro fortæller, at hun som regel er en anelse mere genert, hvis hun ikke kan gemme sig i røgskyerne. I dag skal hun spille i eftermiddagssolen på en mark i Roskilde, og det er rigtig stort, siger hun.

- Jeg synes, at det er helt vildt, at jeg får lov at spille på Orange Scene. For en fem-seks år siden havde jeg aldrig troet, at det kunne blive mig. Det er ret sindssygt.

Festival på dansk

Hun ankom til festivalen søndag formiddag. Aftenen forinden spillede gruppen i Belfort i Frankrig, og der er heller ikke meget tid til at hænge ud i Danmark i dag.

- Vi kører igen i aften. Desværre. Vi skal til Frankfurt, så vi kører omkring midnat, siger hun.

Der bliver dog lidt mulighed til at opleve den støvede festivalstemning på dansk. To af hendes gamle veninder fra gymnasiedagene i Aarhus er kommet til Roskilde, for at møde hende.

- Vi skal helt sikkert se Queens of the Stoneage. De spiller efter os på Orange, og det glæder jeg mig helt vildt meget til.