Klam Fyr fra Suspekt: Det skal du høre på Roskilde

Emil Simonsen, der selv skal spille på årets festival, synes, at du - udover Suspekt - skal høre noget nyt, noget Kendrick Lamar og noget afrikansk.

Emil Simonsen (i midten) sammenligner det at spille på Orange Scene på Roskilde Festival med som fodboldspiller at spille Champions League-finale eller som bokser at knockoute sin modstander i kampen om bæltet. (© Roskilde Festival)

Rapgruppen Suspekt har i år fået æren af at lukke Orange Scene på Roskilde Festival. Det sker natten til søndag klokken 1:30, hvilket for gruppens rapper Emil Simonsen er ”det største nogensinde.”

Den danske hiphopper, der i suspekte sammenhænge kalder sig Orgi-E eller Klam Fyr, giver her tre koncert-anbefalinger til festivalen.

1. Hør noget, du ikke kender

- Jeg vil gerne anbefale folk at høre noget, de ikke kender i forvejen. Det er der, hvor den største musikalske inspiration normalt ligger, siger Emil Simonsen.

- Alle folk forventer altid alt muligt. Hold nu kæft, lad nu være med at forvente noget. Se bare, hvad der sker.

Roskilde Festival åbnede allerede hegnene ind til pladsen lørdag. Her et billede fra Sukkerlyns koncert søndag på Street City Stage. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

- I 2006 gik jeg for eksempel forbi et lille bitte telt, hvor Gogol Bordello (New Yorker-band, der spiller sigøjnerpunk, red.) spillede. Jeg anede ikke, hvad det var. Lige pludselig var der kæmpe piratfest med balkanrytmer og alt muligt shit og en forsanger, der drak rødvin af flasken, og jeg tænkte bare: wow, hvad er det?! Lige siden har jeg hørt rigtig meget Gogol Bordello.

2. Amerikansk rap

- Der er selvfølgelig også ting, man kender, som skal høres. I år ville jeg nok søge over mod Kendrick Lamar. Det siger næsten sig selv, siger Emil Simonsen fra Suspekt indforstået.

28-årige Kendrick Lamar er ifølge produceren Dr. Dre 'den nye konge af vestkysten.' Den amerikanske rapper spillede også på Roskilde Festival i 2013. (© Roskilde Festival)

Gruppens producerteam, Rune Rask og Jonas Vestergaard, har nemlig produceret den amerikanske rappers sang ’The Art of Peer Preasure’ fra hans første album ’good kid, m.A.A.d. city’ fra 2012.

- Han er også bare en sindssygt dygtig live-vokalist. Jeg kan godt lide, at folk prøver at lyde, som de gør på pladen. Jeg synes ikke, det er fedt, når det til en live-koncert stikker i tusind andre retninger end på pladen.

Kendrick Lamar, fredag 3. juli klokken 19:30, Orange

3. Sindsygt dygtige musikere fra Afrika

- Jeg plejer altid at tage op og se, når nogle af de mange afrikanske kunstnere spiller. Alt, hvad der er afrikansk med horn og trommer og mørke, dejlige korsangerinder med flotte hofter, der bevæger sig så godt, dér kan du finde mig. Det går bare lige i min, du ved, min indre gorilla.

Mere specifikt vil Emil Simonsen gerne anbefale showet African Express, der varer mange timer og som samler kunstnere fra Afrika og blander dem med vestlige numre. Roskilde Festival lover et uforglemmeligt show med mange overraskelser og gæsteoptrædener på scenen.

Africa Express spiller delvist samtidig med Suspekt lørdag aften/natten til søndag. Ifølge Emil Simonsen kan man se det første af den afrikanske rytmiske koncert som opvarmning til Suspekts koncert på Orange Scene, der begynder to en halv time senere. (© John Sturrock)

- Der kommer så mange sindssygt dygtige musikere. Blandt andet fra Mali, der leverer noget af den mest svedige musik og afro-beat, siger Emil Simonsen.

Dog vil han kun anbefale at høre den første halvanden times tid af koncerten.

- For så skal man jo over og se os på Orange!

Eftersom Suspekts frontfigur ikke vil tale om forventninger forud for en koncert, siger han således om sin egen optræden på Roskilde Festival:

- Man kan ikke forvente, at det går stille af. Hvis man vil have en rolig aften, kan man tage hjem og høre noget jazz. Vi går efter at brande hele teltet ned!

African Express, lørdag 4. juli klokken 23:00, Arena

Suspekt, lørdag 4. juli efter midnat, klokken 1:30, Orange

FacebookTwitter