Edward Snowden skal tale på Roskilde

Den verdensberømte whistleblower har dog vanskeligt ved fysisk at være til stede på festivalen.

Edward Snowden har de seneste tre år haft svært ved at komme til ting, han har været inviteret til. Her modtager den amerikanske whistleblower eksempelvis en ytringsfrihedspris, Bjørnsonsprisen, fra sit eksil i Moskva i 2015. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Roskilde Festival har netop tilføjet et nyt navn til listen over optrædende.

Der er tale om verdens mest berømte whistleblower Edward Snowden, der som efterretningsagent i 2013 lækkede oplysninger om NSA’s verdensomspændende masseovervågning og aflytning af borgere, politikere og stater. Hvis han bliver udleveret til USA, hvor han er sigtet for spionage, risikerer han fængsel på livstid.

Derfor har han de sidste tre år siddet i eksil i Moskva. Og derfor kan han heller ikke være fysisk til stede på Roskilde Festival om to uger.

I stedet vil han holde en videotransmitteret talk på en storskærm i Rising City.

Fokus på lighed og menneskerettigheder

Snowdens optræden er en af de mange, der ikke relaterer sig direkte til musikken men til det tema, som festivalen i år har valgt at sætte fokus på. I 2016 – og de to kommende år - handler det om lighed og menneskerettigheder under parolen ’Stand Up for Your Rights’.

Christina Bilde, der er talskvinde for Roskilde Festival, forventer, at Edward Snowdens tanker vil vække både eftertanke og inspiration hos tilhørerne på dyrskuepladsen.

- Edward Snowden har om nogen gjort os i den vestlige verden opmærksomme på, at menneskerettighederne udfordres. Det gælder også i Danmark, hvor overvågning i de offentlige rum og sociale medier udfordrer retten til privatliv, hvor flygtningestrømme sætter spørgsmål ved retten til fri mobilitet, og hvor retten til at ytre sig frit debatteres jævnligt, siger Christina Bilde i en pressemeddelelse.

Edward Snowden på Roskilde Festival (via satellitforbindelse), storskærmen i Rising City, tirsdag 28. juni klokken 16:15

Facebook
Twitter