Jesper talte med Edward Snowden på Roskilde: Jeg ryster stadig lidt

Der var klapsalver og stor jubel, da whistlebloweren Edward Snowden tirsdag talte foran tusindvis af mennesker på Roskilde Festival.

  • Festivalgæst Jesper Bjørn fik som en af de få lov til at stille et spørgsmål til sit "store forbillede" Edward Snowden, da han i dag talte på Roskilde Festival via en satellitforbindelse fra Moskva. (© DR og Scanpix)
  • Det er nogle dage siden, at Edward Snowden fyldte 33 år. Alligevel fik han jubel og fødselsdagssang fra de fremmødte i området Rising City. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)
  • Når nu den rigtige Edward Snowden ikke kunne rejse til Danmark, så må man jo nøjes med en dobbeltgænger. Her poserer han med festivalgæster. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)
  • Edward Snowden sagde flere gange, at han var taknemmelig over opbakningen fra Roskilde Festivals gæster, der dog måtte nøjes med at opleve ham på storskærm. Her ser han de fremmødte fra sin skærm. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)
  • Edward Snowden blev det meste af tiden interviewet af kunstnergruppen The Yes Men, der i dagens anledning havde iført sig parykker. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)
1 / 5

Der var jubel, hænder i vejret, festivalgæster i græsset og masser af øl.

Eftermiddagens arrangement i Rising City på Roskilde Festival var dog alt andet end en rockkoncert.

Faktisk var der ikke noget musik, og hovedpersonen var ikke fysisk til stede på festivalpladsen.

Alligevel var tusindvis af primært unge festivalgæster dukket op for at se en særligt indbudt gæstetaler på en storskærm - nemlig den verdenskendte whistleblower Edward Snowden.

Han lever for tiden i Moskva, hvor han har fået midlertidigt asyl efter at have afsløret, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA - som han selv arbejdede for - overvåger sine egne landsmænd og sågar udenlandske politikere.

Man kan derfor ikke sige overvågning uden at komme ind på Snowden i disse år.

Da Roskilde Festival i år netop har fokus på menneskerettigheder, ytringsfrihed og overvågning, er den 33-årige amerikaner en oplagt taler.

Arrangementet var skabt af aktivist- og kunstnerduoen The Yes Men. De var - modsat Snowden - til stede på festivalpladsen i dag for at præsentere ham og stille spørgsmål.

Startede shitstorm mod Roskilde Festival

Men også udvalgte festivalgæster fik lov til at spørge Snowden om noget – en af dem var Jesper Bjørn.

Jesper Bjørn har længe fulgt sagen om Edward Snowden og hans afsløringer af NSA's overvågninger. Derfor var det stort for ham at få lov til at stille ham et spørgsmål i dag. (Foto: © Marie Ravn Nielsen, dr)

Han kom sammen med en kammerat ”helt op i det røde felt”, som han selv formulerer det, da de opdagede de kontroversielle plakater, hvor Roskilde Festival gjorde publikum opmærksom på, at de blev overvåget på Dyrskuepladsen.

- Så vi startede en debat nede i campen om, hvorvidt det var okay eller ej. Vi går i forvejen meget op i det her, så min kammerat startede en tråd på Facebook, der startede en shitstorm af en anden verden, fortæller Jesper Bjørn.

Det viste sig dog, at plakaten om den nye datapolitik var et stunt for netop at sætte opmærksomhed på overvågning.

Det var denne plakat - der i øvrigt stadig hænger rundt på pladsen - der fik mange til at brokke sig over Roskilde Festival. Det viste sig dog at være et mediestunt, der blot skulle sætte fokus på overvågning. (Foto: © Marie Ravn Nielsen, dr)

"Han er et stort forbillede"

Men hos Roskilde Festival havde man bidt mærke i Jesper Bjørns vrede. Derfor fik han som en af de få lov til at være en aktiv del af Snowden-arrangementet ved at stille ham et spørgsmål.

- Jeg var ret nervøs. Jeg har læst meget om de her ting, mit studie handler om det og jeg har set diverse dokumentarfilm om emnet, så jeg kender en del til Edward Snowden, fortæller Jesper Bjørn og fortsætter:

- Han er et stort forbillede for mig, så at få lov til at stille ham et spørgsmål var helt vanvittigt. Jeg ryster stadig lidt.

Hvordan kan man konkret undgå overvågning i sin hverdag, ville den unge festivalgæst vide.

Et konkret svar fik han dog ikke.

- Jeg havde håbet, han ville komme med nogle små, konkrete ting, man kan bruge, men det gjorde han ikke. Det er okay, for han fik adresseret spørgsmålet rigtigt. Det skal jo få folk til at tænke.

Edward Snowden - de unges helt?

Jesper Bjørn var dog langt fra den eneste, der fik noget at tænke over på pladsen blandt ølboder og burgere med fritter.

Også veninderne Matilde Bendsen og Katarina Le Dous er enige i, at det var en inspirerende tale:

- Som en af dem, der stillede et spørgsmål, sagde: Han er jo vores helt. Der er virkelig noget at kæmpe for på det punkt. Det er så vigtigt, at folk bliver bevidste om det, siger Katarina Le Dous.

- Jeg synes, det var så fedt, at vi kunne sidde så mange unge mennesker her på en festival og høre sådan en tale. At folk bare gerne vil lytte og tage det til sig. Det er så vigtigt et emne, supplerer Matilde Bendsen.

De fik begge et billede med den Snowden-dobbeltgænger, der var hyret ind af The Yes Men til at skabe lidt debat på festivalpladsen.

Matilde Bendsen og Katarina Le Dous var blandt de festivalgæster, der fik taget et billede med Edward Snowden-dobbeltgængeren. På skiltet står #pardonsnowden - en opfordring til præsident Obama om at lade Snowden slippe for retsforfølgelse. (Foto: © Marie Ravn Nielsen, dr)

"Man kommer til at føle med ham"

Og han var populær, ham den falske Snowden.

Vennerne Markus Wüstenberg og Thomas Søe var i hvert fald også lige forbi for at få et snapshot, nu hvor den ægte Snowden ikke kunne være til stede.

- Man kommer til at føle med ham. En af de ting, jeg tænkte meget over, var, at jeg gerne ville have, at han kunne mærke, hvordan alle tilstede her værdsætter alt det, han har gjort. Han er meget sympatisk, siger Thomas Søe om Edward Snowden.

Thomas Søe og Markus Wüstenberg var glade for at kunne vise deres opbakning til Snowden. (Foto: © Marie Ravn Nielsen, dr)

Under talen kunne Snowden da heller ikke se publikum – men han kunne høre dem juble, hvilket han var "meget taknemmelig over", som han sagde.

Helt overvældet blev den smilende whistleblower dog først, da The Yes Men fik drejet kameraet ud mod folkemængden.

- Jeg forstod ikke, hvorfor vi ikke hele tiden var med på billedet, så han kunne se os. Men det var dejligt, da de vendte kameraet, så kan kunne se, hvor meget støtte, han har alle steder, siger Thomas Søe.

Hovedpersonen selv takkede fra sin satellitforbindelse af med ordene:

- Jeg vil gerne se jer alle personligt på festivalen næste år. Jeg har bare lige brug for et pas.