Otte ud af ti bands har Roskilde-debut i år

Kun 35 bands på årets Roskilde Festival har lagt vejen forbi festivalen før.

Otte ud af ti koncerter på årets Roskilde Festival er med bands, der har debut på festivalen. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Otte ud af ti koncerter på årets Roskilde Festival er med bands, der aldrig har spillet på festivalen før.

Dermed ligger årets program helt på linje med den gennemsnitlige fordeling af henholdsvis nye og gamle Roskilde-bands. Siden 1971 og frem til i år har 20 procent af de optrædende i festivalens program nemlig spillet på Roskilde Festival før.

Kan være en enlig svale

Fabian Holt, der er lektor i musik- og begivenhedskommunikation på RUC, ser det som held, at der er kommet mange nye navne på plakaten i år. Og flittigt arbejde fra bookerne på festivalen.

- Nogle af kunstnerne har festivalen arbejdet hårdt på at få fat på i flere år, og så har de nye artister måske været nemmere at skaffe aftaler med end sidste år. Men næste år kan vi godt opleve, at der er flere gengangere, siger Fabian Holt.

Han ser positivt på, at mange af de bands, som han selv har opdaget de seneste år via rejser til USA, er blevet Roskilde-modne.

- Haim er et af de nye bands, som vi kender fra spillestederne med plads til 3.000 publikummer. De spiller på Roskilde Festival for første gang. Det samme gælder et band som Future Island, siger han.

Vigtigt at turde satse på nye navne

Men det er også nødvendigt for festivalen at holde sig nysgerrig, mener Fabian Holt.

- Det at tage nogle risici og turde satse på nye navne er nødvendigt, hvis Roskilde Festival skal bevare en plads som frontrunner-festival herhjemme.

Blandt de 35 bands, der vender tilbage til en scene på festivalen i år, er der flere, som optræder for anden gang - som eksempelvis danske Mø, britiske Kasabian og amerikanske Diplo.

Men den mest erfarne veteran blandt gengangerne på årets Roskilde Festival er Psyked Up Janis, der med årets koncert har gæstet festivalen syv gange.

De kommende dage vil dr.dk Kultur og DR's Undersøgende Databaseredaktion bringe flere historier om musik gennem 43 år på Roskilde Festival.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter