Roskilde Festival: Vi har kameraer, men vi overvåger ikke

Den engelske festival Download scanner ansigterne på deres 100.000 gæster. Roskildes sikkerhedschef tvivler på, at overvågningen kommer til Danmark.

Kameraer holder øje med publikum foran Orange scene. Men det er ikke overvågning, som det foregår i England, fortæller sikkerhedschef Morten Therkildsen. (Foto: Framegrab © Type 2)

Når over 80.000 mennesker om 14 dage valfarter mod Dyrskuepladsen i Roskilde for at høre musik og drikke sig i hegnet, bliver de holdt øje med.

Roskilde Festival har nemlig masser af kameraer.

Men de bruges ikke til at overvåge gæsterne, som det er tilfældet på den engelske Download festival, der er igang i England lige nu.

Her scanner det lokale politis kameraer nemlig samtlige 100.000 gæsters ansigter, og sammenligner dem med et europæisk kriminalregister.

Kameraer holder øje med flokbevægelser

Den metode har Roskilde Festivals sikkerhedschef, Morten Therkildsen, svært ved at se brugt i Danmark.

- Vi har kamerarer på Roskilde Festival, fordi vi gerne vil se publikums bevægelser. Vi vil gerne se hvad der foregår, så vi kan gøre noget hurtigt, hvis der sker noget.

- Vi kan zoome kraftigt ind på personer for at se, hvad der sket. Men vi mener bestemt ikke, at vi overvåger vores gæster, siger han. Morten Therkildsen er på besøg på netop Download-festival.

Overvågning er normalt nogle steder

Ifølge ham er kameraovervågning en naturlig del af store festivaler, fordi det giver mulighed for at holde øje med de store menneskemængders bevægelser.

- Vi har en holdning om, at vi ikke behøver overvåge vores gæster. I Danmark er vi generelt ikke meget for overvågning. Men det er anderledes i andre lande.

- I Storbritannien og i USA er det mere almindeligt og bruges til overvågning af kriminalitet. I England er der jo et kamera på ethvert gadehjørne, forklarer Morten Therkildsen.

Ifølge ham har Roskilde Festival en tæt dialog med det danske politi, men festivalen er aldrig blevet bedt om at overvåge publikum. - Jeg har aldrig før oplevet, at den her snak kom op med politiet. Vi har jo utroligt fredelige festivaler. Det er Download sikkert også, men de har bare en anden måde at gøre det på, siger han.

RFID-armbånd kan være smarte

Download-festival i England udstyrer også deres gæster med et armbånd, der har en indbygget RFID-chip.

Ved hjælp af den kan man betale for mad og drikke. Men festivalen kan også holde øje med folks bevægelser, og sælge data om de bevægelser til andre firmaer, lyder kritikken.

Men Morten Therkildsen er ikke så bekymret for RFID-armbåndene.

- De armbånd er ved at være helt almindeligt. Vi havde dem for et par år siden, hvor vi afprøvede cashless områder (kontantfrie områder red.). Det kan være et fint system hvis man kan give gæsterne nogle flere oplevelser. Du kan tjekke ind på en koncert, og så tjekke ud bagefter og anmelde koncerten - og så kan systemet give dig gode råd om, hvilke koncerter du ellers burde tjekke ud, forklarer han.

Personlige armbånd kan bruges

At Download skulle sælge data om gæsterne tvivler han på. Men i så fald har gæsterne selv givet lov til det.

- Man kan selv vælge om man vil gøre armbåndene personlige. Så kan det være informationerne derpå kan bruges. Måske data om alder og brugsmønstre kan bruges, siger han.

Download Festival er allerede i gang. Over 100.000 gæster besøger festivalen, der ligger ved Leicestershire i nærheden af det berømte Donington Castle, der også er hjemsted for en racerbane.

Roskilde Festival starter den 28. juni og varer indtil lørdag den 5. juli. Festivalen er allerede udsolgt og forventer over 80.000 gæster.

Facebook
Twitter