Roskilde gør maden til en lige så stor oplevelse som musikken

Madanmelderne roser Roskilde for at tage maden seriøst ved at servere gourmetmad og ikke kun snask til folks tømmermænd.

På Roskilde Festival er der mange alternativer til dåseleverpostej og at spise Nutella ud af glasset med en finger. (Foto: Martin Kaufmann © Martin Kaufmann)

Mange festivalgængere forlader ikke teltet før efter morgenmaden. Her kan man nyde toastbrød dyppet, så godt som det nu lader sig gøre, i Nutella, makrel i tomat, bønner fra dåse eller lunken øl - også fra dåse.

Men Roskilde Festival kan også være en kulinarisk oplevelse.

Kendte madsteder har filialer på Roskilde

I år kan de cirka 125.000 gæster vælge mellem gourmethotdogs, flæskestegssandwich fra Meyers, frugtkompot fra Aamanns, confit de canard-sandwich som i Torvehallerne, hvide pizzaer fra Cofoco og rød karry fra Kiin Kiin.

- Al den snaskede mad er her jo stadig; de klamme toasts, pizzaer med jakabov og skiburger, men man kan se, at Roskilde de senere år har satset mere på et bredere og federe udvalg, siger Sandra Brovall, der er madanmelder og kulturjournalist på Politiken.

Politikens madanmelder og kulturjournalist Sandra Brovall er overordnet set begejstret for madudbudet på Roskilde Festival. Hun vil bare gerne have mere af det hele. (Foto: Annelise Hartmann Eskesen)

- Nu kan man få det hele; koreansk mad, gourmetpizzaer og thai med vegetariske alternativer, siger hun.

Michelinmad med et touch af Roskilde

Mange Michelinrestauranter har oprettet filialer på festivalen, oplyser Sandra Brovall.

Et eksempel er den thailandske haute cuisine-restaurant Kiin Kiin i København, der har en bod på Roskilde Festival, hvor der er lang kø til karryretter og sprøde forårsruller det meste af dagen.

På festivalen sælger mange boder økologiske øl til samme pris som de normale. (Foto: Martin Kaufmann © Martin Kaufmann)

- Der er selvfølgelig tale om en nedtonet version og ikke en decideret michelin-oplevelse, men der er ikke nogen tvivl om, at kvaliteten er rigtig god, siger Sandra Brovall.

Mad på festivalprogrammet

Udover diversiteten i indholdet på tallerkener og i kræmmerhuse er hun også begejstret for de mange mad-events.

- Roskilde har fundet ud af, at folk synes, det er rigtig sjovt, at en del af deres festivaloplevelse handler om mad, siger Sandra Brovall, der i går var til femretters middag, hvor folk sad i festivalpåklædning og diskuterede umami over et godt glas cremant.

Meyers er et af de madhuse fra verden uden for festivalen, der for en uge sætter en filial op på Dyrskuepladsen i Roskilde. Boden, der er berømt for sine flæskestegssandwich og berygtet for sine lange køer, har været på pladsen siden 2010. (Foto: MARTN KAUFMANN © Martin Kaufmann)

Et andet populært event er FoodJam.

Konceptet er enkelt; Man betaler 50 kroner, tager sine venner med, tager forklæde på og vasker Roskilde af hænderne. Så bliver man placeret bag et bord, der bugner af økologiske grøntsager og frisk, fersk fisk, alt imens 150 kulinariske vejledere står klar til at hjælpe og vejlede, hvis man for eksempel ikke er erfaren med at filetere fisk. Bagefter sætter man sig ved et langbord og spiser den hjemmelavede menu.

3.200 gæster har deltaget i arrangementet, der kører hver dag på festivalen.

- Festivalgængerne vil meget gerne bruge deres tid på at lave mad, bekræfter Marie Jeng, der også arbejder for Madkulturen, som står bag arrangementet.

Tak for Food Court

Marie Jeng har været madanmelder for Information og festivalavisen Orange Press, stiftet netværket Mad+Medier og rådgiver virksomheder om mad.

Lige nu står hun i kø til madboden Manzel i Roskilde Festivals madmekka Food Court, der med sine tyve madboder - ifølge Roskilde Festival selv - udfordrer forestillingen om, hvad festivalmad er.

Marie Jeng arbejder med et af festivalens store tilløbsstykker, der intet med musik har at gøre; nemlig eventet FoodJam, hvor snavsede festivalgængere kommer på kokkeskole. (Foto: Annelise Hartmann Eskesen)

- Jeg er virkelig imponeret over, at festivalen år efter år formår at skrue en tand op for kvaliteten, siger Marie Jeng, da hun har fået udleveret sin luksusfalafel med frisk koriander og sin granatæblelimonade med mynteblade til en samlet værdi af 85 kroner.

- Det er gået fra at være pizza, burger, traditionelt fast- og junkfood, til at der nu også er sundere og lækrere alternativer, siger madkenderen.

Roskilde satser på økologi

Særligt begejstret er hun for festivalens målsætning for frem mod 2017 at blive certificeret økologisk. Det vil sige, at 90 procent af råvarerne i madboderne både i campingområdet og på festivalpladsen skal være økologiske.

- De har tanke på omtanke. Hvor kommer råvarerne fra, og hvordan er de produceret, siger Marie Jeng.

Sidste år spiste festivalens gæster 681.924 kilo mad, hvilket svarer til vægten af 758 personbiler. Velbekomme. (Foto: Martin Kaufmann © Martin Kaufmann)

Sandra Brovall bifalder også, at Roskilde, der jo er et stort samfund denne ene uge om året, tager ansvar.

- Det er et megagodt tiltag, at man motiverer boderne til at lave en økologisk omstilling, siger madanmelderen, der synes, at det beundringsværdige initiativ rammer lige ned i Roskildes ånd.

- Den her økologiske hippietankegang, der er over festivalen - det er ret fedt, at man kan se det i boderne, siger Politikens madanmelder og kulturjournalist.

Mere af samme skuffe, tak

Hun vil bare gerne have endnu mere. Af det hele.

- Jeg kunne godt tænke mig en som Rosio Sanchez, der lige har åbnet tacobod i Torvehallerne, til at stå og lave tacos hernede. Jeg håber, at Roskilde kan tiltrække endnu flere restauratører, der laver mad, der passer her til, siger anmelderen og pakker en lakridspibe ud af papiret.

Det skal jo heller ikke blive for prætentiøst. Det er jo bare en festival.

Facebook
Twitter