Sådan finder Roskilde sine afbudsbands

Festivalen benytter sig af aktive lister og spilleplaner for at finde ud af, hvilke bands der er til rådighed i Europa. Hvis de da ikke lige finder dem blandt publikum.

Roskilde Festival har før fundet afløsende bands blandt festivalens gæster. De håbefulde ungesvende på billedet fra 2011 måtte dog nøjes med at give en intim campingkoncert. (Foto: Ditte Valente © Scanpix)

Hvordan hulen erstatter man David Bowie?Det dilemma stod Roskilde Festival over for i 2004, da verdensstjernen måtte melde afbud få dage før sin koncert på Orange Scene grundet en skulderskade.Men hvad gør man så?- Vi gennemgår en masse lister med bands og spilleplaner, som vi har lavet i forvejen, og så prøver vi at finde noget, der matcher scenen og oplevelsen, forklarer Roskilde Festivals musikchef, Rikke Øxner.- Og når du skal afløse Bowie på Orange, så er der bare ikke så mange at vælge imellem, siger hun om valget af heavy-metal bandet Slipknot, som erstatning.

Hvilke bands er i Europa i vores periode, er der nogen af dem, der har en overlæggerdag osv. Man skal simpelthen få trævlet hele markedet igennemRikke Øxner, Musikchef for Roskilde FestivalFå trævlet hele markedet igennemTit er det nemlig en blanding af held og logistik, der afgør, hvem der går på som afløser:- Hvilke bands er i Europa i vores periode, er der nogen af dem, der har en overlæggerdag osv. Man skal simpelthen få trævlet hele markedet igennem, siger Rikke Øxner og forklarer, at valget netop faldt på Slipknot, da de havde spillet i Prag få dage før.

Men hvis det ikke lige er Orange Scene, der står tom, så har festivalen en aktiv liste med mindre og mere fleksible kunstnere, der kan kontaktes, såfremt der opstår afbud.- Selvfølgelig altid med den risiko, at de kan have lavet aftaler imens, forklarer Rikke Øxner.Backup-bands stod standby i 90'erneMen sådan har det ikke altid været.Typisk havde vi nogle norske og svenske bands, der meldte sig ind hver morgen og hørte, om der var noget at lave.Rikke Øxner, Musikchef for Roskilde FestivalTilbage i 90'erne, før mobiltelefoner var allemandseje, og folk kunne kontaktes på alle tider af døgnet, opererede man med såkaldte backup-bands. Det var bands, der var fysisk tilstede på festivalen og stod standby i kulissen, hvis der meldte sig et afbud.- Typisk havde vi nogle norske og svenske bands, der meldte sig ind hver morgen og hørte, om der var noget at lave. Det fik de en dagshyre for, og så udløste det et honorar oveni, hvis de kom til at spille, siger Rikke Øxner.Fandt afløsere blandt gæsterneEt af de bands, der har haft backup-tjansen, er svenske The Nomads, der i 1992 trofast meldte sig ind hver morgen. Og hver gang fik et nej.- Uheldet ville så, at en time efter, at vi havde sagt nej til dem den sidste dag om søndagen, så melder engelske The Curve afbud. Og der var The Nomads så kørt hjem, fortæller musikchefen.Men så er der heldigvis også andre muligheder.Så var det noget med at kontakte nogle folk på campingarealerne, få fundet nogle instrumenter og så optrådte de på Cosmopol om lørdagenRikke Øxner, Musikchef for Roskilde Festival om bookingen af Reptile Youth

Da amerikanske Pinguin Prison sidste år missede deres fly, fandt Roskilde Festival erstatningen blandt gæsterne på campingarealet:- Vi havde hørt, at danske Reptile Youth var på pladsen, og så var det noget med at kontakte nogle folk på campingarealerne, få fundet nogle instrumenter, og så optrådte de på Cosmopol om lørdagen, fortæller Rikke Øxner.Indtil videre har årets Roskilde Festival kun været ramt af mindre aflysninger fra henholdsvis London-trubaduren King Krule og det amerikanske metalband The Dillinger Escape Plan.

Facebook
Twitter