Større og vildere: Musikanlæggene på Roskilde spiller op til fest

En stor del af lejrlivet på Roskilde Festival handler om at feste. Mange af lejrene sørger for god stemning og musik med hjemmebyggede anlæg i løbet af opvarmningsdagene.

Nogle af lejrene på Roskilde Festival bruger en masse tid og penge på at lave nogle store musikanlæg, der kan skabe en fest på campingområderne med både lys og lyd. (© dr)

Der er stadig et par dage til, at musikken for alvor begynder inde på selve festivalpladsen. Men der er allerede masser af musik rundt omkring på festivalens campingområder.

Mange af lejrene har nemlig bygget musikanlæg, så de kan spille høj musik og sætte gang i festen både dag og nat. Nogle anlæg er mere beskedne, mens andre er kæmpestore med mange højtalere og lys i flere farver, så stemningen kan komme helt i top.

Men hvorfor har de lyst til at bruge så meget tid og så mange penge på det? For mange af lejrene er det simpelthen blevet en passion at få bygget det helt rigtige anlæg, så de kan skabe en fest for alle de forbipasserende gæster på pladsen. Koste hvad det vil.

DR Kultur har besøgt tre af lejrene og deres anlæg.

Det skal være en oplevelse

I Dream City ligger Camp Marius, der har bygget en ni meter høj kopi af tårnet fra Zoologisk Have i København, hvor selve bygningen fungerer som musikanlæg.

- Vi ville gerne have en bygning, der var visuel flot og meget fremtrædende, og som kunne være en oplevelse for folk. Og så skulle anlægget jo også være tjekket, fortæller Jonas Mortensen fra Camp Marius og fortsætter:

  • Camp Marius og deres Zoo-tårn, der fungerer som et kæmpe musikanlæg. (© dr)
  • Om natten er der også lys på tårnet. (© dr)
  • Folk danser natten lang nede foran tårnet. (© dr)
1 / 3

- Vi har trukket omkring 200 meter kabel til det, og der er cirka 35 højtalerenheder i. Der er bygget højtalere ind i selve tårnet, og så er der også nogle mindre højtalere øverst i tårnet. Og så har vi nogle store anlæg på cykler som supplement. Så faktisk er det fire anlæg i et, der bliver koblet sammen, fortæller han.

Camp Marius har brugt næsten hver weekend siden 1. maj på at bygge anlægget, og der er også blevet smidt mange penge i projektet. Det er faktisk blevet en hobby for medlemmerne i campen.

- Selve tårnet har kostet 20.000 i materialer. Og hvis vi tæller alt lyden med, snakker vi nok i hvert fald det dobbelte, men det er nok meget mere. Men selvom vi har lagt alt for mange penge og alt for meget tid i det, så er det det hele værd, når man står herude på festivalen, fortæller Jonas Mortensen.

Det kan altid blive større

I teltområde C ligger lejren Camp Luksus, men resten af pladsen kan også få fornøjelsen af deres anlæg, når de trækker det rundt bag en traktor.

Det er sjette år, Camp Luksus bruger deres anlæg, der hvert år bliver udvidet og opgraderet på den ene eller den anden måde.

  • Om dagen kører Camp Luksus rundt på hele pladsen med det store musikanlæg. (© dr)
  • Der er mange mennesker, der danser foran Camp Luksus' anlæg, når mørket falder på. (© dr)
1 / 2

- Vi vil bare gerne bringe en fest til folket, og så er der jo også nogle spændende udfordringer ved at skulle bygge det. Lige nu består anlægget af bogstaverne L-U-K, som der er lys i hele vejen rundt. Det er 10 meter langt, 2,5 meter højt og 2 meter bredt. Og der er omkring 15 højtalere indbygget, fortæller Jannik fra lejren.

Ifølge Jannik har de over alle årene nok brugt omkring 100.000 kroner på anlægget. Og måske kommer hele lejrens navn LUKSUS til at fungere som højtalere engang. Men det handler ikke bare om, at det skal være størst og vildest, siger han.

- Alle kan jo bygge et stort anlæg og sætte nogle højtalere sammen, men det handler lige så meget om at sætte noget godt musik på. Og så har vi også lige været ude med ørepropper til alle vores naboer og genboer, så de ikke lider alt for meget overlast. Så vi prøver at skabe noget god stemning og hygge os, fortæller han.

Der er også et konkurrenceelement

I teltområde C kan man også finde lejren Camp No Name. De ligger ud til hovedstien i C og har en masse store anlæg i nærheden, men de skiller sig ud med en særlig lysbøjle, som folk kan danse under.

  • Camp No Name byder både på musik og masser af lys fra deres musikanlæg. (© dr)
  • I dagslys kan man ikke se det, men om natten tiltrækker lysene en masse dansende festivalgæster. (© dr)
1 / 2

- Anlægget er fire meter højt og fem meter langt. Og så har vi lavet en lysbøjle med LED-lys ud af en trampolin, som hænger ud fra anlægget. Og så er der også LED-lys oppe ved selve pulten. Det er blevet udvidet i et par år, og i år er det så blevet endnu større, forklarer Asger fra lejren.

I år har lejren nok brugt omkring 10.000 kroner på at opgradere anlægget, og det er uden det, de har kunnet låne gratis fra kammerater. Og udvidelsen kommer med garanti til at fortsætte, siger Asger.

- Det er blevet en passion. Og så handler det også lidt om konkurrence. Roskilde for os handler ikke bare om at ligge i sit telt og hygge sig. Det handler om at skabe en fest. Og når andre anlæg bliver større, så er vi jo også nødt til at bygge noget større for at være konkurrencedygtige. Til næste år kommer der sikkert endnu mere lys eller lyd på det, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter