Roskildes musikprogram er nu fuldendt – anmelder, radiovært og festivalgæst fælder deres dom

Roskilde Festival genopstår til juni for første gang i tre år.

For første gang siden 2019 kommer Orange Scene på Roskilde Festival til at være scenen for nogle af klodens største artister. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Der har været tavst og menneskeforladt på Dyrskuepladsen i Roskilde siden 2019, men denne sommer vender Nordeuropas største festival endelig tilbage.

Efter to års ufrivillig festivalpause er det nu igen tid til at opdage ny musik, synge med på hits fra klodens største kunstnere og få et tiltrængt skud af the orange feeling.

I går lukkede Roskilde Festival endegyldigt musikprogrammet med 68 tilføjelser, som nu tæller mere end 290 artister og begivenheder.

Det er samtidig Roskilde Festival nummer 50, og Anders Wahrén, der er musikchef for festivalen, er godt tilfreds med det program, man har skruet sammen til jubilæet.

Det fortæller han til P1 Morgen.

- Vi er gået efter at lave et program, som er så aktuelt som muligt og peger mod fremtiden. Det synes jeg, vi er lykkedes med denne gang.

Men hvad mener musikanmelderen, radioværten og festivalgængeren om dette års program, som tæller hovednavne som The Strokes, Dua Lipa, Post Malone og Tyler, The Creator?

Det har vi spurgt dem om herunder.

1

Kristian Karl, musikanmelder hos Soundvenue

Den danske sangerinde Jada lukker festen fredag nat på Orange Scene. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)

Hvilken dom fælder du over dette års musikprogram?

- Roskilde siger selv, at der er flere scener og artister end nogensinde, så bredden fejler i hvert fald ikke noget. Jeg synes, at opvarmningsdagene og det danske program har nogle sindssygt spændende navne.

- Men jeg vil sige, at jeg i år synes, der mangler noget helt i toppen af plakaten. Jeg har lidt svært ved at blive helt vildt begejstret over Post Malone og Dua Lipa. Der mangler lige kirsebærret på toppen af milkshaken, hvis du spørger mig.

Er dette års program lige så fedt som programmet fra 2020, der blev aflyst?

- Det er svært ikke at kigge misundeligt mod 2020, hvor festivalen blev aflyst. Der var der nogle seriøst tunge navne i toppen af plakaten.

- Navnligt Kendrick Lamar, som måske er sin generations største hiphopkunstner. Og Taylor Swift, popstjernen over dem alle. Dem savner jeg virkelig på dette års plakat.

Hvilke koncerter vil du anbefale?

- Jeg synes, at Tyler, the Creator er en af tidens mest nyskabende og udfordrende hiphopkunstnere. Han har senest udgivet det fantastiske 'Call Me When You Get Lost', som er et af sidste års bedste rapalbum.

Hør sangen 'WUSYANAME' fra Tyler, The Creators seneste album herunder.

0:00

- Engelske PinkPantheress glæder jeg mig til, fordi hun lægger lyd til TikTok-generationens Y2K-fascination ved at nyfortolke UK garage-lyden.

- Og så kan vi ikke komme udenom Jada - Danmarks nye popstjerne med en usammenlignelig vokal. Hun skulle egentlig have åbnet Orange i 2020 og skreg sin smerte ud på Instagram, da det mislykkedes. Nu får hun i stedet revanche med en festlig nattekoncert samme sted.

2

Mads Gundersen, radiovært på P6 Beat

Det irske post-punk band Fontaines D.C. er en af de koncerter, som Mads Gundersen glæder sig til at se på Roskilde. (Foto: Christian Hjorth / Avalon © Avalon All rights reserved.)

Hvilken dom fælder du over dette års musikprogram?

- Det er ikke det program, jeg har været mest oppe at køre over i de 12 år, jeg er kommet på Roskilde. Det er ikke en af de gange, hvor jeg er blæst bagover, og hvor jeg får problemer med at nå alle de store navne, jeg har brug for at se.

- Når det så er sagt, så er det stadig et spændende program. Der er utrolig meget musik, jeg ikke har opdaget endnu. Og så synes jeg, at der er mange af mellemklassenavnene, som er interessante.

Er dette års program lige så fedt som programmet fra 2020, der blev aflyst?

- Jeg havde virkelig håbet på, at Taylor Swift stadig ville være at finde på plakaten. Og mest af alt savner jeg Kendrick Lamar. Havde de to været en del af årets program, så havde det virkelig set rigtig godt ud.

- Men der er også flere fede navne. Her tænker jeg især på The Smile, som er en virkelig vild booking. Det var meningen, at Thom Yorke skulle have spillet i 2020 med et soloprojekt. I mellemtiden har han så lavet et nyt projekt - The Smile - sammen med Jonny Greenwood, så gruppen består af to medlemmer fra Radiohead samt en trommeslager.

- De har produceret vildt lækkert musik, og det er helt nyt. Ingen har set dem før, så det er vanvittigt spændende.

Hør The Smiles hit 'You Will Never Work In Television Again' herunder.

0:00

Hvilke koncerter vil du anbefale?

- Med P6 Beat som afsender anbefaler jeg at se irske Fontaines D.C. - specielt hvis man er til en fed rockkoncert med post-punkede vibes over sig.

- Af samlingspunktkoncerter tror jeg, der bliver en fed stemning til koncerterne med danske kunstnere på Orange. Drew Sycamore åbner ballet, og både Jada og Thomas Helmig skal nok sørge for, at der dukker en masse mennesker op.

- Jeg tror også, at Dua Lipa bliver lidt af et trækplaster. Og til slut så skal der nok også blive fyldt foran Orange, når The Strokes lukker festivalen lørdag nat.

Musikchefen for Roskilde Festival mener, at musikprogrammet er fremsynet. Har han ret i det?

- Ja, det synes jeg faktisk, han har. Roskilde har altid meldt ud, at det er en festival for ungdommen, og det, synes jeg, afspejler sig i navnene.

- For mig er det fremadskuende, når man har et program, hvor de fleste måske kun kender 15-20 procent af navnene.

3

Signe Skovgaard Sørensen, 28 år - skal på Roskilde for 11. gang

Signe Skovgaard Sørensen glæder sig især til det fra franske band The Blaze, som befinder sig i den elektroniske genre. (© (Privatfoto))

Hvor meget glæder du dig til at komme på Roskilde for første gang siden 2019?

- Jeg glæder mig helt ekstremt meget. Jeg er spændt på, om jeg stadig kan finde ud af at gå på Roskilde. Kan jeg stadig finde ud af at sove i telt, eller er mit komfortniveau blevet for stort?

- Når det er sagt, så glæder jeg mig sindssygt meget til at være i en by af unge mennesker og være sammen med alle dem, jeg godt kan lide. At gå til nogle gode koncerter og drikke nogle kolde øl. Der er et fællesskab på Roskilde, som jeg savner, og som jeg glæder mig til.

Hvilken dom fælder du over dette års musikprogram?

- Jeg er en lille smule skuffet. Jeg kan sagtens finde en 10-15 navne, som jeg rigtig gerne vil høre, men jeg tror ikke, at jeg kommer til at løbe fra scene til scene i år. Det er jeg lidt ærgerlig over.

- Der er nogle gode navne iblandt, som jeg glæder mig til. The Blaze, Dua Lipa, og så bliver det grineren at se Thomas Helmig. Der skal man lige være der.

Hør the The Blaze-hittet 'Territory' herunder.

0:00

Hvilke koncerter skal du helt sikkert se?

- Jeg skal helt sikkert se The Blaze. Det er for mig musik, der har nostalgiske toner. Jeg kan på den gode måde få helt ondt i maven af at høre dem. Det er musik, som jeg har minder om med mine venner, så det er en helt særlig lyd for mig.

- Og så skal jeg helt sikkert se TLC, hvor jeg skal leve 90'er-drømmen. Det bliver total nostalgisk at se dem, og så kan det kun blive pisse sjovt at stå og skråle med.