Rune T. Kidde er død

Tegneserieforfatteren og historiefortæller Rune T. Kidde er død.

Rune T. Kidde var multikunstner og udgav både humoristiske tegneserier, digte, romaner og børnebøger. (© Modtryk)

Den danske tegneserieforfatter og historiefortæller Rune T. Kidde er død - 56 år gammel.

Det bekræfter hans kone Marianne Kidde over for DR Nyheder. Rune T. Kidde afgik ved døden natten mellem søndag og mandag.

Rune T. Kidde født i 1957 ved Odense, var autodidakt tegner, forfatter og fortæller - og nåede at lave over 100 bøger.

På grund af sukkersyge mistede Rune T. Kidde sit syn i 1990 og begyndte samme tid på over 10 års arbejde i Danmarks Radio, hvor han lavede dramatiseringer, rejsemontager og børneradio.

Fortælleren Rune T. Kidde

Lysten til at fortælle historier frem for typen af medie er iøjenfaldende, når man ser ned over Rune T. Kiddes cv. Han har læst op med og uden musik, deltaget i opera, film, radio og teater.

Og i et af de allersidste interview fortæller han netop om sit forhold til fortællingen. Sjællandske Medier (artiklen ligger ikke på avisens hjemmeside) interviewede Rune T. Kidde om musicalen 'Den Lilla Møghætte og Pulven', som bygger på bogen af samme navn.

Begge dele var skrevet af Rune T. Kidde.

- Det er meget levende, kugleskørt, og der kommer til at ske en masse i hovederne på publikum. Jeg håber, de går derfra med en lyst til selv at fortælle eventyr på en ny og anderledes måde, sagde han til Sjællandske i interviewet publiceret i starten af oktober.

Kreativt amok

Han fortæller også om, hvordan det konforme aldrig har været hans ven, og at han synes, "alle burde gå mere kreativt amok".

- Før var eventyrene mundtlige overleveringer, som ændrede sig fra gang til gang. Den udvikling gik i stå, da brødrene Grimm skrev dem ned. Nu går det hele op i kommaer og punktummer, og det dræber fortællingerne, sagde Rune T. Kidde til avisen.

Rune T. Kidde har modtaget flere hædersbevisninger for sit virke, og på på dr.dk/bonanza kan du høre et radioportræt af Rune T. Kidde i forbindelse med, at han i 1995 modtog 'Pers Legat' af Dansk Blindesamfund.

Desuden hjalp han ifølge sin egen hjemmeside Bjørk i rollen som blind i Lars von Triers 'Dancer in the Dark'.

Ordene på gravstenen

I december 2009 var Rune T. Kidde nomineret til DR's Romanpris for bogen 'Julius' Afsind'. I den forbindelse skrev DR's læseklubber et interview her på siden, ligesom DR optog et interview til fjernsynet.

Interviewet ligger ikke længere online, men heri fortæller Rune T. Kidde, at han har overvejet, hvad der skal stå på hans gravsten. Ord, der stammer fra det digt, han også referer til på en af sine hjemmesider:

Lev ikke livet på halv tid, når kærlighed fødtes så sød. Nu er for evig og altid, i morgen, min ven, er du død.