Rusland forbyder Hitlers Mein Kampf

Hitlers selvbiografi "Mein Kampf" er ikke længere lovlig i Rusland. Den russiske statsanklager har placeret den på en liste over forbudte bøger.

Rusland har føjet Adolf Hitlers selvbiografi "Mein Kampf" ("Min Kamp") til en liste over bøger, der er forbudt på grund af deres ekstremistiske indhold, oplyser den russiske statsanklager.

Bogen "har frem til nu været frit tilgængeligt på adskillige hjemmesider og blev også solgt halvlegalt i boghandler, idet den ikke var bandlyst", hedder det i en erklæring fra den russiske statsanklagers kontor.

Rusland har indført et forbud mod "Mein Kampf" efter at anklagere i den centralrussiske by Ufa fandt bogen i lokale boghandler. En domstol fandt siden, at bogen var ekstremistisk, hvilket gjorde det muligt at føje den til den pågældende forbudsliste.

Solgt i 10 millioner eksemplarer

Hitler påbegyndte tobindsværket om sit liv og sine politiske idéer og mål under et fængselsophold i Landsberg i 1924. Første bind, "Eine Abrechnung" ("Et Opgør"), udkom i 1925. Det andet bind, "Die nationalsozialistische Bewegung" ("Den nationalsocialistiske Bevægelse") kom tre år senere.

I 1930 var der solgt knap 20.000 eksemplarer af værket. Fremme i 1945 ved Nazitysklands fald var bogen trykt i omkring 10 millioner eksemplarer på tysk og oversat til 16 sprog. En dansk udgave, Min Kamp, udkom i 1934.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk