Så er det (næsten) helt sikkert! De vinder en Oscar på søndag

Den britiske Bafta-uddeling plejer at være pejlemærke for, hvem der vinder de eftertragtede Oscars.

'1917'-instruktøren Sam Mendes kan sagtens begynde at skrive sin Oscar-takketale allerede nu, for den ligner en klokkeklar Oscar-vinder ifølge filmjournalist Maria Månson. (Foto: WILL OLIVER © Scanpix)

'Parasite', 'Once Upon a Time in Hollywood', 'The Irishman', '1917' eller 'Joker'?

Alle disse film, og tre yderligere, er nominerede i 'Bedste film'-kategorien, når Oscar-statuetterne uddeles i Hollywood i næste uge natten til mandag dansk tid.

Og at dømme ud fra hvordan det er gået filmene i de tidligere prisuddelinger såsom Golden Globe og nu Bafta, så er der især én film, der løber med favoritværdigheden.

Det mener Maria Månson, der er filmjournalist og bestyrelsesmedlem i foreningen Danske Filmkritikere.

- Jeg ville sætte mine penge på '1917'. Jeg ville elske, hvis det var 'Parasite', som løb med 'Bedste film', men det ser jeg ikke ske. '1917' er den film, alle kan blive enige om, er en god film, siger hun og uddyber:

- Filmen stritter ikke, og det er virkelig godt håndværk. Filmen er spækket med godt skuespil, det er underholdende, og det en spændende fortælling om vores fælles fortid.

Krigsfilmen '1917' løb i aftes med hele syv Bafta-statuetter - blandt andet for 'Bedste film' og 'Bedste instruktør', som blev uddelt til Sam Mendes. (Foto: Francois Duhamel / Universal Pic © © 2019 Universal Pictures and Storyteller Distribution Co.)

'1917' handler om Første Verdenskrig og er optaget, så det ligner, at der ikke er blevet klippet i den to timer lange film, som følger soldaterne Schofield og Blake, der sammen skal advare 1.600 soldater om, at de er på vej direkte ind i en dødsfælde.

En anden film, som mange også har snakket om i denne awards season, er 'Parasite'. Men selvom Maria Månson omtaler den sydkoreanske film som "den perfekte film", lider den under, at der ikke er særlig mange, der har set den. Det gælder også akademimedlemmerne, som er dem, der stemmer til Oscar-uddelingen.

- Så 'Parasite' ender nok med at løbe med en Oscar for 'Bedste internationale film'. Det er jeg næsten 100 procent sikker på, siger hun.

Zellweger og Phoenix fører an i skuespillerfeltet

Noget andet, der ifølge Maria Månson er ret så sikkert, er, at vinderne af en Bafta i skuespilkategorierne også vinder en Oscar. Og at vinderne med meget høj sandsynlighed er hvide.

Netop Bafta-uddelingen kom under massiv kritik, da de offentliggjorde nomineringerne for en måned siden.

Årsagen var, at alle de nominerede i skuespilkategorierne var hvide, og det fik #BAFTAsSoWhite til at trende på sociale medier.

Præcis, som det var tilfældet til Golden Globe, vandt Renée Zellweger og Joaquin Phoenix priserne for bedste hovedroller, mens Laura Dern og Brad Pitt også tog sig af priserne for bedste biroller. De er alle fire hvide.

  • Joaquin Phoenix vandt i aftes en Bafta for 'Bedste mandlige hovedrolle' for sin altdominerende præstation i 'Joker'. Han er, ifølge Maria Månson, klokkeklar favorit til også at vinde en Oscar. (Foto: SplashNews.com © www.SplashNews.com 2020)
  • Renee Zellweger løb med en Bafta for 'Bedste kvindelige hovedrolle' for sit portræt af Judy Garland i Filmen 'Judy'. Hun er ligeledes storfavorit til at vinde en Oscar, ifølge Maria Månson. (Foto: SplashNews.com © www.SplashNews.com 2020)
1 / 2

Derfor må de fire skuespillere også regnes for favoritter til at løbe med Oscar-statuetterne, mener Maria Månson.

- De fire skuespillere har vundet nærmest samtlige priser op til Oscar, så jeg tror helt bestemt, at de hiver de fire skuespilpriser hjem til Oscar-uddelingen. Det er de samme mennesker, der mere eller mindre stemmer til både Bafta og Oscar, så det ville overraske mig meget, hvis det ændrer sig.

Maria Månson er derimod mere spændt på, hvad Joaquin Phoenix siger i sin Oscar-takketale:

- Jeg hæfter mig ved, at han har været ret outspoken i sine takketaler, når han har vundet. Senest i går, hvor han virkelig adresserede manglen på diversitet som et dybt strukturelt problem i branchen. Han var faktisk den eneste, som turde sige det uden et glimt i øjet.

Oscar-uddelingen finder sted i Dolby Theater i Hollywood natten mandag dansk tid. Oscar-showet kan ses på TV 2.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk