Sådan gik det, da familie og venner sagde et sidste farvel til Lise Nørgaard

Lise Nørgaard blev i dag bisat fra Sankt Pauls Kirke i København.

Lise Nørgaard blev i dag bisat, efter hun døde den 1. januar i en alder af 105 år. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Alt var i Lise Nørgaards ånd, da journalisten og forfatteren i dag blev bisat fra Sankt Pauls Kirke.

Her var hendes familie og mange venner og bekendte mødt op for at sige farvel ved en bisættelse, der var planlagt til punkt og prikke af hovedpersonen selv.

Det var Lise Nørgaards ønske, at hendes veninde, sognepræst Kathrine Lilleør, skulle sende hende godt afsted med en begravelsestale og det var hendes valg, hvilke salmer og andre værker, der skulle synges og spilles.

Hun havde endda valgt, hvilket tøj hendes ven, den tidligere politiker Søren Pind, skulle iføre sig.

- Hun ville jo have, at det her skulle være en festdag. Det var hun meget eksplicit på, fortalte den tidligere Venstre-minister.

Gæstelisten rummede en lang række kendte ansigter - blandt andet fra hendes folkekære serie 'Matador', heriblandt Malene Schwartz, der spillede Maude, Ghita Nørby, der spillede Ingeborg, og Per Pallesen, der havde rollen som Tjener Boldt.

Derudover var tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen med til bisættelsen.

Det samme var Danmarks nuværende vicestatsminister og forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen. De tidligere toppolitikere Marianne Jelved, Mogens Lykketoft og Lykke Friis var også med.

Fra musikkens og underholdningens verden var blandt andre musikerne Benjamin Koppel og Kim Sjøgren, filminstruktør Susanne Bier samt makeupartist og frisør Dennis Knudsen mødt op. Men listen over kendte danskere var lang.

Efter bisættelsen sagde Lykke Friis:

- Det var næsten uvirkeligt, for nu har vi alle sammen vænnet os til, at Lise Nørgaard altid er iblandt os.

- Men alt var jo i Lises ånd.

  • Dennis Knudsen og Ghita Nørby ankommer til Lise Nørgaards bisættelse. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)
  • Filminstruktør Susanne Bier var også med til bisættelsen tidligere i dag. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)
  • Malene Schwartz, der spillede Maude i 'Matador' var også blandt dagens gæster. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)
  • Mogens Lykketoft og hans hustru Mette Holm ankommer bisættelsen. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)
  • Cecilie Frøkjær var i dag også med for at sige et sidste farvel. Ligesom Lise Nørgaard er hun også journalist og forfatter. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)
  • Poul Nyrup Rasmussen ankommer til Sankt Pauls Kirke. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)
  • Musikeren Benjamin Koppel og Lykke Friis inden dagens bisættelse. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)
1 / 7

Sammenlignede 'Matador' med H.C. Andersen-eventyr

I sin begravelsestale slog sognepræst Kathrine Lilleør blandt andet ned på den enorme betydning, tv-serien 'Matador' har haft.

Lise Nørgaard undrede sig ellers ofte over, hvorfor serien igen og igen tog det meste af opmærksomheden, selvom hun jo havde skrevet og skabt så meget andet i sit liv.

Men 'Matador' er nu engang ikke til at komme udenom. Faktisk er den på højde med H.C. Andersens kendte eventyr, sagde Kathrine Lilleør.

Med sin tale fik sognepræsten flere gange gæsterne til både at smile og grine.

Kathrine Lilleør roste også "Fru Nørgaard", som sognepræsten kaldte hende, for den glæde hun altid bar med sig – selv på de svære dage.

Under kirkehandlingen havde Lise Nørgaard valgt, at de fremmødte skulle synge salmerne 'Op al den ting', 'Nu vågner alle Guds fugle små', 'Til himlene' og 'Dejlig er jorden'.

Operasangeren Jens-Christian Wandt har været ven med Nørgaard i 25 år og det var ham, der havde fået til opgave at synge 'I Danmark er jeg født'.

- Hun havde en stor kærlighed til den danske sang, men selvfølgelig også H.C. Andersen – og især til 'I Danmark er jeg født'. Jeg kan huske, vi sang den, da hun fyldte 80 år, fortalte han.

Hun havde også haft et helt særligt ønske til en bestemt bøn, som Nørgaards oldebarn læste op i kirken:

Danskere sendte deres sidste hilsner

Fra både ind- og udland har alle haft mulighed for at sende en sidste hilsen til Lise Nørgaard, som efterfølgende vil blive delt med hendes familie.

Hilsnerne har været mange og blandt andre Henrik Enevoldsen har skrevet et par ord:

- Kære Lise. Vi kendte hinanden uden at gøre det. Vi var venner uden at være det. Men alligevel blev du mit, og hele Danmarks kulturelle Dannebrog. I dag vil Dannebrog være på halv stang, men senere stryger det til tops, og sådan vil vi huske dig. I kærlig erindring og TAK.

Lise Nørgaards kiste blev båret ud af kirken af venner og familie. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Anne Sjelle sendte Nørgaard en humoristisk hilsen med på vejen:

- Tak for din kamp, din journalistik, dit gode humør samt alt det andet du har beriget os med. Vi ses i baren på den anden side. Rigtig god rejse.

Og Tine Nielsens hilsen afspejler, at Lise Nørgaard både var forfatter, journalist, debattør og samfundsrevser.

- Kære Lise. Tak fordi du turde at være dig selv. Du har været en stor inspiration gennem mange år, både med kritiske emner og bestemt også med underholdning som vi danskere har nydt godt af.

Var Lise Nørgaard til det sidste

For mange er Lise Nørgaard også kendt for den kamp, hun kæmpede for kvinders rettigheder.

I forbindelse med sin bisættelse var ét af hendes sidste ønsker donationer til Danner, der blandt andet driver et krise- og rådgivningscenter for kvinder udsat for vold.

Og den gestus var direktør i Danner, Mette Marie Yde, meget beæret over:

- Alene den symbolværdi, der er i det, er jo simpelthen så betydningsfuld - også for de kvinder, som bor inde på vores krisecenter. De er enormt stolte og beærede over det.

Lise Nørgaard havde også selv valgt, hvem der skulle bære kisten, når kirkehandlingen var overstået. Den opgave havde tre familiemedlemmer og tre venner fået.

Bagerst gik professor Vincent F. Hendricks, der var nær ven med forfatteren og journalisten. Venskabet mellem de to var så nært, at Hendricks også holdt tale til gravøllet efter dagens bisættelse.

- Lise var forsynet med en bramfri begavelse, reflekteret dømmekraft og fintfølende sans for alt det i verden hun både forstod og det, der var nyt, anderledes og således stod til at blive behandlet og forstået, lød det blandt andet i talen.

Lise Nørgaard skal ikke begraves i København. Det skal hun på Sankt Ibs Kirkegaard i Roskilde, hvor hendes forældre og søn ligger begravet.

I kirken hørte gæsterne til sidst de samme ord, som også lød ved Nørgaards dåb.

Lise Nørgaard blev 105 år gammel.