Sabeltigeren var ret fredelig

Det store kattedyr, sabeltigeren, der levede indtil for cirka 10.000 år siden, var meget mere fredelig end vore dages løver, viser en ny undersøgelse.

Det store kattedyr sabeltigeren, der holdt til i Nord- og Sydamerika for mellem 1,6 millioner og 10.000 år siden, var meget mere fredelig end den moderne løve, skriver videnskab.dk, som refererer til nye undersøgelser.

På samme tid levede også den amerikanske løve, som skal have været både større og vildere end sine sabeltandede naboer.

Nu har forskere fra National Evolutionary Synthesis Center i North Carolina og Loyola Marymount University i Los Angeles undersøgt størrelsesforskelle mellem kønnene hos de forskellige kattedyr.

Homogene sabelkatte

Men når man kun har knogler tilbage af de uddøde rovdyr, hvordan bestemmer man så deres køn? Ved at undersøge knoglerester og tænder fra de forskellige arter, er forskerne kommet frem til, at de amerikanske løvehanner var meget større end hunnerne, mens sabelkattene var omtrent lige store.

Det får forskerne til at konkludere, at sabelkattene levede mere fredeligt med hinanden.

Resultaterne fra undersøgelsen er publiceret i det seneste nummer af tidsskriftet Journal of Zoology.

Målte hulrum mellem rovtænderne

Forskerne tog blandt andet røntgenbilleder af tænder og kæber fra 13 amerikanske løver og 19 sabelkatte, som var fundet i Los Angeles. For at kontrollere for tandvækst over tid målte de hulrummene, de havde i tænderne, og sammenlignede dem med længden af kæberne.

På den måde kunne forskerne konkludere, at de små var hunner, og de store var hanner. Hos sabeltigerne fandt de ingen størrelsesforskelle mellem kønnene af denne art.

Forskellene hos den uddøde amerikanske løve var endnu større end hos dens nærmeste nulevende slægtning: Den afrikanske løve.

Ud fra de fund de har gjort, tror forskerne at den amerikanske løve levede i flokke hvor én eller to hanner parrede sig med mange hunner. Men da sabelkattehannerne var så små, mener forskerne at de uddøde kattedyr levede i mere ligestillede flokke.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk