Sæþór fra 'Bagedysten' er færdig med at stå i skyggen af sin kæreste: 'Fremover er det måske mig, folk gerne vil høre om'

Sæþór har overvundet sin generthed gennem sin deltagelse i 'Den store bagedyst'.

(Foto: Stefan Wessel © DR)

Når dit vækkeur ringer om morgenen, er der stor sandsynlighed for, at Sæþór Kristínsson allerede står med tunge vægte i hænderne nede i fitnesscentret.

Faktisk er det muligt, at han allerede er kommet hjem fra sin daglige morgentræning, har været i bad og sidder og spiser morgenmad med sin datter, Gloria, inden du overhovedet har forladt din dyne.

29-årige Sæþór (der udtales Sejfor) når nemlig sin vigtige og næsten daglige træning allerede klokken fem om morgenen.

- Det er mit frirum. Jeg føler lidt, det er en mindfulness-øvelse, fordi jeg virkelig er til stede i min krop, når jeg træner. Jeg får mærket efter i mig selv, siger han.

Sæþór har faktisk ikke bagt så mange kager i sit liv. Ikke før 'Den store bagedyst'. Det blev mest til en to-tre fødselsdagskager om året. De var til gengæld så gode, at flere igennem årene har foreslået ham at melde sig til 'Bagedysten'. (Foto: Stefan Wessel © DR)

Når Sæþór løfter vægte, får han slukket for sit hoved. For eksempel behøver han ikke tænke på hverken sit arbejde som regnskabsassistent eller på den uddannelse, han er ved at tage i økonomi- og ressourcestyring ved siden af.

Han behøver heller ikke tænke på, hvordan moussen skal smage, eller hvordan kagen skal pyntes.

Sådan slap han i hvert fald kage-mylderet i de travle uger, hvor han deltog i 'Den store bagedyst'.

- Nogle optagedage trænede jeg faktisk også inden, for det hjalp mig, hvis jeg var nervøs. Jeg bliver så groundet af at træne – og jeg bliver faktisk lidt rastløs, hvis jeg ikke får trænet i to dage, siger han og griner.

'Jeg er et kæmpe konkurrencemenneske'

'Den store bagedyst' har i det hele taget været et hæsblæsende forløb for Sæþór, der flyttede med sin familie fra Island til Danmark som syvårig.

Hans hverdag er i forvejen skemalagt, så han kan nå alt det, han gerne vil. Ikke mindst at have rigeligt med tid sammen med sin otteårige datter og kæresten Thomas Evers Poulsen, der er kendt fra 'Vild med dans'.

Så to ugentlige dage i Jylland med tv-optagelser oveni plus masser af kage-øvetid hjemme i lejligheden i Vanløse har været heftigt, indrømmer han.

- Det har været vanvittigt, megasjovt, hårdt og intenst, siger han og ser næsten lidt forpustet ud ved tanken.

Når Sæþór kaster sig over en udfordring, går han nemlig all in. Han har altid øjnene på guldet, for han hader at tabe. Som minimum vil han i hvert fald bare gerne lykkes med de delmål, han sætter sig.

- Jeg er et kæmpe konkurrencemenneske og melder mig ikke til noget uden et mål om at vinde. Jeg har heller aldrig ladet Gloria vinde i spil, for hun skal jo lære, at man ikke altid kan vinde, siger han med et stort smil.

Selvom hans gemyt er roligt, er Sæþór en mand, man lægger mærke til. Hans vægtløfter-krop og de markante (og mange) tatoveringer, der er placeret over det meste af hans krop, fylder i landskabet. For tiden er han i øvrigt ved at få lavet en kæmpe tatovering på ryggen. (Foto: Stefan Wessel © DR)

Det er nu også gået ganske godt indtil videre i 'Bagedysten'. Sæþórs første mål var at undgå at blive sendt hjem som den første – og da han gik videre, stilede han benhårdt efter mesterbagerforklædet.

Det kunne han så endelig binde om livet i denne uges afsnit, hvor han blandt andet lavede en flot mosaik af småkager pyntet med et sømandshjerte, hvor der stod "mor" indeni.

Kagen var da også en hyldest til hans mor, der døde i januar.

- Det var vigtigt for mig at få mesterbagerforklædet lige netop der, hvor jeg dedikerede en bagning til min mor. Det var bare så kæmpestort, fortæller han.

Det var også især moderen, der inspirerede ham til at melde sig til 'Den store bagedyst'.

- Min mor har altid haft en tro på, at lige meget hvad hendes børn sætter sig for, så kan vi godt. Så da hun blev syg, tænkte jeg: Hvad har jeg at tabe ved at melde mig til?

- Vi lever jo kun denne ene gang, tilføjer han.

Gemte sin seksualitet i flere år

Det er ikke første gang, at Sæþór kaster sig ud i noget nyt, fordi livet skal leves fuldt ud.

Det lå for eksempel slet ikke i kortene, at han skulle blive kæreste med en mand, for Sæþór var i mange år slet ikke bevidst om, at han var homoseksuel.

Det passede ligesom bare ikke ind i hans vennegruppe hjemme på Lolland, hvor han tilbragte de fleste af sine teenageår.

- Det har nok altid ligget i mit baghoved, men jeg har bare været i nogle miljøer, hvor det ikke var særligt acceptabelt at være homoseksuel – så det blev ikke der, jeg sprang ud, fortæller han.

Sæþór føler sig ikke synderlig islandsk mere. - Jeg har boet i Danmark det meste af mit liv. Da vi flyttede hertil, stoppede min mor hurtigt med at tale islandsk til os derhjemme, så en stor del af mit islandske sprog er fadet ud, fortæller SæÞór. (Foto: Stefan Wessel © DR)

Men hans omgivelser var ikke alene om at lægge en dæmper på hans sande seksualitet.

- Jeg har altid gået med drømmen om far, mor og børn, og at være homoseksuel harmonerede bare ikke med min forestilling om kernefamilien, erkender han.

SæÞór fandt da også tidligt sammen med en jævnaldrende kvinde. De bosatte sig i hovedstadsområdet, og da han var 21 år, blev de forældre til Gloria.

Men flytningen til København, hvor LGBT+-miljøet er noget større end i provinsen, fik ham til at åbne øjnene for, at han faktisk havde gået rundt og gemt på noget inde i sig selv.

- Jeg troede, alle homoseksuelle var sådan nogle ekstravagante typer – det er jo dem, man ser på tv, og dem, der er spændende i mediebilledet. Men her fik jeg øjnene op for, at vi kommer i alle afskygninger. Der blev plantet et lille frø i mig.

Så da Gloria var halvandet år, gik Sæþór og kæresten fra hinanden.

- Jeg blev enig med mig selv om, at jeg var nødt til at lytte til den lille stemme i mit hoved, hvis jeg ville give mig selv en chance for at blive oprigtigt glad.

Færdig med bare at være 'Thomas' kæreste'

Glad er han i sandhed blevet med sin kæreste, Thomas Evers Poulsen.

Når vækkeuret ringer tidligt om morgenen, er han virkelig oprigtigt glad helt ind i knoglerne.

Glad for sin træning, sin lille sammenbragte familie, sit travle, men gode liv – og at han kom med i årets udgave af 'Bagedysten', der har lært ham så meget.

- 'Den store bagedyst' har givet mig en større tro på mig selv og det, jeg kan. Nu ved jeg, at jeg ikke skal være så hård ved mig selv, for jeg kan faktisk godt. Det er nok det største, jeg tager med derfra, siger han.

Sæþór står her med en tegning af sit mesterværk fra fjerde afsnit, der var med til at sikre ham mesterbagerforklædet. Det er tv-holdet, der har sat deres underskrifter på tegningen som hilsen. (Foto: Stefan Wessel © DR)

Sæþór er ellers ikke typen, der har gået med en drøm om at vise sine talenter frem på tv. Som barn var han endda meget genert, fortæller han.

Hans fem søstre, som han er meget tæt med, kæresten og vennerne har godt nok sagt til ham, at han virker mere åben efter 'Den store bagedyst', men det er nu ikke noget, han har lagt synderligt mærke til selv.

- Jeg er ret introvert af natur og gemmer mig måske lidt i min egen skal, men det har jeg jo været nødt til at overvinde nu. Den opmærksomhed, der er kommet efter 'Bagedysten', er også lidt mærkelig for mig.

Hvis der til gengæld er én, der er vant til både tv, opmærksomhed og interviews, er det Sæþórs kæreste, Thomas. Ud over sine mange år som professionel danser i 'Vild med dans' har han også medvirket i et væld af andre tv-programmer.

Derfor har det også været ganske trygt at stå lidt i baggrunden som kærestens ledsager på den røde løber. Men det har også haft sine ulemper at stå i skyggen af ham, siger Sæþór.

- Så snart nye bekendtskaber finder ud af, hvem min kæreste er, er det altid ham, snakken går på. Fokus bliver taget væk fra mig, mens Thomas og 'Vild med dans' bliver det spændende, og så bliver min relation til personen allerede lidt skæv.

Den slags snakke kan der dog nemt komme færre af nu, hvor Sæþór selv er trådt ind på tv-scenen.

- Fremover er det måske mig, folk gerne vil høre om og ikke kun min kæreste. Så det bliver da meget sjovt ikke længere bare at være "Thomas' kæreste", siger han.

Nu er det måske Thomas, der må finde sig i at blive kaldt "Sæþórs kæreste"?

- Tja, nu må vi se, siger Sæþór og griner.

Find opskriften på Sæþórs mesterværk, som sikrede ham mesterbagerforklædet, her:

Rettelse: Sæþór var oprindeligt skrevet med stort Þ, hvilket naturligvis ikke er korrekt. Navnet er derfor blevet ændret til det korrekte Sæþór.

FacebookTwitter