Sagerne har hobet sig op siden 90'erne: Nu har R. Kelly fået 30 års fængsel for seksuelt misbrug af piger og kvinder

Sexanklager har klistret sig til R. Kelly i to årtier. I går fik han dom – men flere retssager venter.

R. Kelly, der egentlig hedder Robert Sylvester Kelly, har været i søgelyset længe i forhold til sager om misbrug af kvinder. (Foto: KAMIL KRZACZYNSKI © Ritzau Scanpix)

55-årige R. Kelly er blevet idømt 30 års fængsel.

Han blev i september sidste år kendt skyldig i menneskehandel, seksuelt misbrug af børn og organiseret kriminalitet, og her syv måneder senere har han fået sin straf ved en domstol i New York.

Dommeren Ann Donnelly sagde under domsafsigelsen, at sangeren havde brugt sex som våben og tvunget hans ofre til at gøre ubeskrivelige ting.

- Du lærte dem, at kærlighed er slaveri og vold, sagde dommeren ifølge BBC.

R. Kellys advokat har under sagen beskrevet, at sangeren selv har været udsat for misbrug som barn, og at det skulle være en årsag til hans hyperseksualiserede adfærd. Advokaten mente derfor, at straffen skulle være kort og gik efter ti års fængsel. Derfor har R. Kellys advokater allerede sagt, at han vil appellere dommen.

Selvom R. Kelly fik tre gange så lang en straf, så undgik han den livstidsdom, der også var en mulighed ved retten i New York.

Udover sagen i New York ligger der en lignende sag i Minnesota. Der er også sager i Chicago og delstaten Illinois om pornografiske billeder af mindreårige og anklager om at have modarbejdet myndighedernes opklaring af sagen.

Anklagerne mod sangeren, der havde et monsterhit med 'I Believe I Can Fly' i 1996, efter den var med på soundtracket til basketball-filmen 'Space Jam', har floreret længe. Meget længe.

Her gennemgår vi nogle af de mange anklager gennem årene.

1994: Gift med 15-årig

Aaliyah Dana Haughton var en kort overgang gift med R. Kelly. Her er hun under et MTV-show i 2001. (Foto: CHRIS DELMAS © Ritzau Scanpix)

Allerede tilbage i 1994, da R. Kelly stadig havde sit verdenshit til gode, giftede den dengang 27-årige sanger sig med sangeren Aaliyah Dana Haughton.

Få måneder senere blev ægteskabet annulleret. Årsag: Aaliyah var kun 15 år og ikke 18, som hun skulle være for at blive gift.

En manager for R. Kelly har efterfølgende vidnet i en sag, hvor han fortalte, at R. Kelly brugte et falskt id på Aaliyah, så de kunne blive gift.

Aaliyah døde i et flystyrt i 2001. Men hun har sagt, at man ikke skal tro på alt, hvad man har hørt om sagen.

1996: Sagsøgt for fysiske og psykiske overgreb

To år senere - altså i 1996 - kom endnu en sag frem.

Her sagsøgte en kvinde R. Kelly for fysiske og psykiske overgreb i løbet af deres forhold. Ifølge dokumenter fra retssagen fortalte hun, at hun begyndte at have sex med ham, da hun var 15 år.

Hun søgte erstatning, og der blev indgået forlig mellem dem i 2008.

2001: Praktikant anklagede ham for seksuelt forhold

R. Kelly fra en koncert i 2001. (Foto: Ralph Orlowski © RITZAU/SCANPIX)

I 2001 havnede der endnu en sag hos R. Kellys advokater.

Denne gang var det en praktikant, der lagde sag an, fordi hun mente, han havde opmuntret hende til at have et seksuelt forhold, da hun var 17 år.

Hun sagde selv, at han havde behandlet hende som sit "personlige sexobjekt og smidt hende til side".

Den sag blev ifølge New York Post også afsluttet med et forlig.

2002: Gravid mindreårig og sexvideoer

Året efter var den gal igen. Her anklagede Patrice Jones R. Kelly for at have gjort hende gravid, da hun var mindreårig.

En anden kvinde sagsøgte sangeren, fordi han ifølge hende havde optaget deres samleje, uden hun vidste det. Optagelserne blev efterfølgende solgt.

Ligesom andre sager blev denne klaret med indgåelse af et forlig.

Samme år blev R. Kelly også anklaget for at have lavet sexvideoer med en mindreårig pige. Kelly nægtede alle anklager.

Det tog seks år, før sagen kom for retten, og en jury konkluderede, at det ikke kunne bevises, at kvinden på optagelserne var mindreårig.

Her blev han frikendt.

2017: Buzzfeed-artikel om sexkult

I 2017 begyndte anklagerne om, at R. Kelly stod bag en sexkult at dukke op.

Mediet Buzzfeed beskrev, hvordan sangeren havde holdt seks kvinder fanget ved at have lovet dem hjælp til at få gang i en musikkarriere. Men i stedet tog sangeren kontrol over deres dagligdag.

Han bestemte, hvad de kunne spise, hvilket tøj de skulle have på, hvornår de kunne gå i bad, og hvornår de kunne sove. Ikke engang deres mobiltelefoner havde de adgang til, lød det.

2017-2018: Flere står frem

Jerhonda Pace er en af dem, der har vidnet i sagen mod R. Kelly. Illustration fra retssagen. (Foto: JANE ROSENBERG © Ritzau Scanpix)

Efterfølgende valgte flere at stå frem. Blandt andre Jerhonda Pace, der ellers havde indgået et forlig med R. Kelly og i den forbindelse også lavet en aftale om, at hun ikke måtte udtale sig om sagen.

Kitti Jones var også én af dem, der stod frem. Hun fortalte, at R. Kelly havde sultet hende, fysisk udnyttet hende og havde kommanderet hende til at have sex med andre kvinder.

2018: #MuteRKelly

Streamingtjenester og koncertarrangører blev af flere på sociale medier opfordret til at droppe samarbejdet med R. Kelly. Billedet her stammer fra en koncert med R. Kelly i 2013. (Foto: PHIL MCCARTEN © Scanpix Denmark)

I kølvandet på de mange anklager begyndte hashtagget #MuteRKelly at florere. Her opfordrede man til, at streamingtjenester og koncertarrangører skulle droppe at spille R. Kellys musik og lade være med at hyre ham til optrædener.

R. Kelly reaktion var at sige, at kun Gud kan slukke ham.

Samme år kom endnu en sag frem, hvor en tidligere partner beskyldte ham for med vilje at have smittet hende med en kønssygdom.

2019: Dokumentar fik for alvor sag til at køre

En række vidner stod frem i dokumentarserien 'Vi overlevede R. Kelly'. (© PR-Foto)

I januar 2019 udkom dokumentaren 'Vi overlevede R. Kelly', der særligt fik sat fart på udviklingen. Her fortæller flere kvinder om det misbrug, som sangeren har udsat dem for.

To uger efter dokumentaren kom ud, blev stjernen droppet af sit pladeselskab, og i februar 2019 blev han officielt sigtet for ti forhold af seksuelt misbrug i Illinois.

2021: Retssagen i New York

I marts 2020 blev R. Kelly tiltalt i New York, og over et år senere, i august 2021, gik retssagen så i gang.

Det første vidne var Jerhonda Pace, der også et par år tidligere har stået frem. Hun var det første offer, der vidnede mod R. Kelly i en retssal. Efter seks ugers retssag blev han kendt skyldig i alle ni sigtelser, blandt andet i at transportere mindreårige over statsgrænser og seksuelt misbrug.

Kilder: BBC, CNN, Buzzfeed, The New York Post.