Salg af Operaen deler danskerne

En tredjedel af danskerne mener, det er en god idé at sælge Operaen på Holmen. Næsten det samme antal er imod.

Skal den danske stat sælge Operaen på Holmen til højestbydende for at få bugt med den skrantende økonomi på Det Kongelige Teater?

Spørgsmålet deler tilsyneladende danskerne, viser en ny undersøgelse som Epinion har foretaget for DR.

Således svarer 34 procent, at de synes det er god idé at sælge Operaen for at løse Det Kongelige Teaters økonomiske problemer. 38 procent synes det er en dårlig idé, mens 11 og 17 procent synes det er henholdsvis en hverken god eller dårlig idé eller slet ikke ved det.

Dyr gave

Operaen var oprindeligt en gave fra skibsreder Mærsk McKinney Møller, men Det Kongelige Teater takkede først nej til gaven på grund af de ekstra udgifter i forbindelse med huset. Udgifterne var blandt andet ejendomsskatter som beløber sig til 20 millioner kroner årligt.

SF har derfor forslået, at Operaen bliver givet tilbage til Mærsk McKinney Møller, som så kunne stå for driften. Men det er blevet afvist af kulturminister Per Stig Møller. SFs forslag kom efter, at Det Kgl. Teaters økonomi nu er så presset, at flere hundreder forestillinger aflyses, og flere medarbejdere risikerer en fyreseddel.

Den dårlige økonomi skyldes især de store udgifter til driften af Operaen. Faktisk bruger Den Kongelige Opera 46 procent af sit budget på driften af Opera-bygningen på Holmen. Det betyder, at Operaen i mursten hvert år koster 146 millioner kroner.

Regeringen må betale

Selv om kulturministeren afviser at give Operaen tilbage, så er DRs brugere delt i spørgsmålet om, Operaen skal give tilbage eller sælges. På DRs hjemmside skriver Birgitta Malm eksempelvis:

- Giv Operaen tilbage til Hr. Møller - det er alle vi skatteborgere bedst tjent med. Det er slemt nok at skal trækkes med synet af den rædsomme bygning - sjældent har man set noget så grimt! Og fri os så fremdeles for al den leflen for den såkaldte "elite".

En anden mening finder man hos brugeren Kenneth Nielsen.

- Man kan ikke først sige a og der efter b.. Regeringen må holde deres aftaler og betale. De har snart mere travlt med at være ubehaglige over for hinanden.. Syntes ikke det skal gå ud over Mærsk at der ikke er styr på vores Folketing. Han gør meget for Danmark i forvejen..!!, skriver han.

Facebook
Twitter