Salget af vinylplader eksploderer

Selv om cd'en afløste LP-pladen for mange år siden, så er vinylskiven langt fra glemt. Salget af de gamle skiver er steget voldsomt.

De fylder mere end cd'en og skratter mere end mp3-filer - alligevel er salget af de gammeldags LP-plader eksploderet i de seneste år.

I 2000 blev der langet 4.000 plader over disken i musikbutikkerne, mens tallet sidste år var vokset til 23.000 vinylskiver, viser tal fra musikselskabernes fællesorganisation, IFPI. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Søger det basale

Og stigningen er dels et udtryk for en retrobølge, men også et behov for et mere simpelt liv, mener Heidi Boye, der forsker i forbrugeradfærd ved Syddansk Universitet.

- Teknologien udvikler sig i et tempo, der gør det svært at følge med i det sidste nye. Når alt går stærkt som i vores samfund, søger vi tilbage til det basale, hvor tingene ikke er så komplicerede, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Støver musikken af

Samtidig giver pladen en anderledes oplevelse, forklarer Charlotte Rørdam, der er lektor på Afdelingen for Musikvidenskab ved Aarhus Universitet.

- Der er noget rituelt over LP'en. Man skal støve den af. Sætte den på. Og den skal vendes. Dermed bliver det en anden musikalsk oplevelse. Ritualerne gør, at man er mere opmærksom på musikken, siger hun til avisen.