Salman Rushdie bliver hovednavn på dansk festival

Den prisvindende forfatter, der står bag ’De sataniske vers’, besøger Heartland på Fyn.

Salman Rushdie er født i 1947 og modtog i 2014 Hans Christian Andersen Litteraturpris. (Foto: JOHN MacDougall © Scanpix)

Den fynske festival Heartland får næste sommer en af verdens mest omdiskuterede forfattere som hovednavn.

Salman Rushdie deltager i festivalens såkaldte Talk-program, hvor gæsterne kan overvære interviews med blandt andre kunstnere.

Salman Rushdie, der er blevet slået til ridder af den britiske dronning, er bosat i New York, og er af britisk-indisk afstamning. Han brød igennem med ’Midnatsbørn’ i 1981, men blev for alvor verdenskendt for bogen ’De sataniske vers’ fra 1988.

Den islamkritiske bog førte til massiv kritik fra flere dele i den arabiske verden, og Irans daværende åndelige leder udstedte en fatwa mod ham, der opfordrede muslimer til at tage livet af forfatteren. Bogen blev desuden forbudt i flere lande.

Gav Nyrup problemer

Fatwaen førte også til den såkaldte Rushdie-sag herhjemme, da forfatteren i 1996 skulle modtage EU’s litterære pris i Danmark.

Den daværende regering under Poul Nyrup Rasmussen tøvede af sikkerhedsmæssige årsager med at invitere Salman Rushdie til Danmark, hvor prisen skulle gives, men blev tvunget til at tillade hans indrejse for at modtage prisen.

Heartland glæder sig over, at Salman Rushdie kommer på besøg og kalder ham en af de helt store kulturpersonligheder, man kan opleve på næste års festival.

- Salman Rushdie er i en klasse for sig. Han har som få brudt den usynlige glasvæg, der nogle gange står omkring kulturlivet, og etableret sig som en stærk stemme langt udover litteraturens verden, siger programchef Rasmus Quistgaard fra Heartland ifølge en pressemeddelelse.

Salman Rushdie vil deltage til festivalen i forbindelse med hans nye bog ’The Golden House’, der er en kritik af tilstanden i USA og resten af den vestlige verden.

Heartland finder sted fra 31. maj til 2. juni på Egeskov Slot på Fyn.