Spoiler-advarsel: I artiklen her afsløres det, hvad der sker i andet afsnit af 'Gift ved første blik'. Hvis du vil se afsnittet, inden du læser, så hop over på DRTV.
Nu er andet afsnit af 'Gift ved første blik' blevet vist, og alle fem par i tv-eksperimentet er blevet viet.
Denne gang var det blandt andre 29-årige Samantha Charmaine Bengtsens tur til at få ring på af en fremmed person. Og det var med store sommerfugle i maven, hun gik ned ad kirkegulvet iført sin hvide brudekjole og opsatte fletninger.
Hun glædede sig til at se, hvilken mand der stod og ventede på hende ved alteret. Og hun var meget spændt på, hvad han ville tænke om hende.
- Jeg havde en forestilling om, at der nok ikke var så mange kvinder i ansøgerbunken, der så ud som mig. Så jeg tænkte, at han nok ville blive overrasket, siger Samantha om det øjeblik, hendes nye ægtemand, den 28-årige studerende og landmand Daniel Kreutzfeldt, så hende for første gang.
- Min familie sad i kirken, da han gik ind, så jeg tænkte derfor, at han nok kunne regne ud, inden jeg gik ind i rummet, at jeg havde lidt mere glød, siger hun.
Samanthas far er dansk, og hendes mor er nigeriansk, og derfor bærer den nye brud begge kulturer. Hendes herboende mostre og familie fra Nigeria var også repræsenteret i kirken.
Hun fortæller, at hun ikke var decideret nervøs for sin brudgoms reaktion, da hun blev ført op til alteret af sin far. Mest af alt bare spændt og tryg ved situationen.
- Jeg var ret sikker på, at risikoen for, at en fremmedfjendsk person stod og ventede på mig, var lig nul. I tv-eksperimentet har vi jo været igennem en grundig udvælgelsesproces, hvor der har været plads til at ytre sådan noget, og hvis han var fremmedfjendsk, var han nok blevet siet fra undervejs.
Det gav også en ro og glæde at vide, at hun havde sin families fulde opbakning til at blive gift ved første blik.
Arrangeret ægteskab
Samantha er uddannet fysioterapeut og bor i København med to roommates. Hun er født og opvokset i Østjylland i en kernefamilie med tre søskende og fortæller, at de har et meget tæt bånd.
Hendes far, som er fra Danmark, var i mange år udstationeret for et dansk firma og mødte hendes mor på arbejdet i Nigeria. Kærligheden blomstrede, og efter nogle år valgte parret at flytte fast til Danmark. Her fik de først Samantha og dernæst hendes tre søskende, som i dag er voksne og alle har valgt at læse på universitetet i Aalborg.
Familien har fuldt ud accepteret hendes valg om at lade det være op til et hold eksperter at finde hende et match. Og faktisk har hun i løbet af processen med at være med i programmet lært noget nyt om sin familie, der lægger sig lidt op ad det, hun selv har oplevet i 'Gift ved første blik'.
Samantha fortæller nemlig, at der for to generationer siden i familien også var andre mennesker, der havde arrangeret hendes bedsteforældres lykkelige ægteskab i Nigeria. Ligesom eksperter har arrangeret Samanthas ægteskab i 'Gift ved første blik'.
- Vi sad og snakkede om tv-eksperimentet, og så fortalte min mor, at hendes forældres ægteskab var arrangeret. Det vidste jeg ikke, siger Samantha.
Hvordan var det at få det at vide?
- Min mormor og morfar havde et fantastisk ægteskab, og de blev sammen til det sidste. Jeg har kun hørt positive, dejlige ting om dem, så det var da bekræftende at høre, at det gik dem så godt.
Om Samantha og Daniel også kommer til at leve så lykkeligt til deres dages ende, er endnu uvist. Men brylluppet var i hvert fald en stor succes, og deres familier kom så godt ud af det med hinanden, at de slog deres rundborde til festen sammen.
- Vi havde en rigtig god dag. Daniel har en fantastisk familie, søde venner, og vores familier minglede og snakkede og passede så godt sammen. Det var en god fest.
Den største udfordring
Men nu er festen slut, og hverdagen banker på i ægteskabet, hvor de skal lære hinanden at kende og få øjnene op for, hvorfor eksperterne har matchet dem.
Det har Samanthas mor allerede forberedt hende på. Hun er en stor fortaler for, at det ikke behøver at være kærlighed ved første blik, men at man skal lade tingene vokse. Og det giver Samantha ro midt i det nervepirrende eksperiment, som allerede har udvidet hendes horisont, før det egentlig er gået i gang.
- 'Gift ved første blik' har åbnet for sjove, positive samtaler, og jeg har lært noget nyt om min familie. Jeg tror også, at min mor synes, det er rart, at jeg er nået dertil i mit liv, hvor jeg er klar til at finde the one og stifte familie, for det har vi ikke talt så meget om tidligere.
Hverken Samantha eller hendes nye mand, Daniel, har store erfaringer med at være i et forhold. Han har aldrig haft en kæreste, og hun har haft et enkelt seriøst forhold, der varede i et halvt år – for fem år siden. Og deres uerfarenhed ser Samantha helt klart som en ulempe i forhold til deres nye ægteskab.
- Det sværeste for mig bliver at bo sammen med en partner, der ikke er en roommate. Jeg er nødt til at have nogle timer for mig selv, og så er jeg måske også lidt en kontrolfreak og vil gerne have, at tingene står, hvor jeg vil have dem til at stå, siger hun og tilføjer:
- Det tror jeg bliver min største udfordring.
Ekspert: 'Gift ved første blik' viser, hvorfor et arrangeret ægteskab godt kan virke i dag
Julia Lahme er etnolog og trendforsker og giver sine ekspert-input i 'Gift ved første blik'. Hun mener, at tv-eksperimentet viser, hvorfor et arrangeret ægteskab godt kan virke i en tid, hvor vi ellers har frit valg på alle datinghylder:
- Vi tøver ikke med at bruge eksperter til alt andet i det her liv, så hvorfor ikke også til kærligheden? Det viser, vi godt kan tåle at blive udfordret i det her med, at vi ved alting bedst, siger Julia Lahme.
Det er meget vigtigt for hende at understrege, at hun ikke er fortaler for tvangsægteskaber, som hun kalder for "overgreb", men derimod frivillige, arrangerede ægteskaber, som der er tale om her.
- Jeg er ikke fortaler for, at nu skal alle træde ind i et arrangeret ægteskab, men jeg er fortaler for, at vi må erkende, at livslykken også kan findes i, at vi overgiver noget af det frie valg til andre, siger hun.
Faktisk skal vi ikke mere end et par hundrede år tilbage – og i flere tilfælde endnu kortere – før der var andre, der traf valget på vores vegne.
- Vi har en tendens til at antage, at i vores kultur har vi altid fået lov til at vælge, hvem vi gerne vil giftes med. Men det er vigtigt at vide, at det 100 procent frie valg er en relativt ny ting for både bønder og kongehuset, påpeger hun.
Hvorfor er det vigtigt at vide?
- Fordi vi er nødt til at være lidt bløde og forstående over for, at det, vi tror altid har været på en bestemt måde, ganske tit overrasker. Det er vigtigt, for ellers glemmer vi at sætte pris på nutiden og lære af fortiden.
Hun minder også om, at vi i forvejen er storforbrugere af redskaber, der lugter af arrangerede forhold; nemlig datingapps.
- Tinder er jo det moderne svar på en ægteskabsmægler, hvor det ikke er en total tilfældighed, men en algoritme, der smeder folk sammen, mener hun og fortsætter:
- Vi har siden romantikken troet på, at kærligheden skal findes ved et tilfældigt møde, men virkeligheden er bare, at vores moderne liv ofte ikke tillader kærlighed over køledisken. Og så må vi få en håndsrækning.
'Gift ved første blik' bliver vist hver torsdag klokken 20 på DR1 og kan ses allerede fra klokken 06 samme dag på DRTV.