Same procedure as last year: Derfor foretrækker din hjerne, at julen altid er den samme

For hjernens skyld anbefaler Peter Lund Madsen, at julen skal være, som den altid har været.

Hjernen kan lide forudsigelser. Derfor får vi det godt, når julen bliver fejret præcis som den plejer, siger hjerneforsker Peter Lund Madsen. (Foto: Claus Bech / Vesna Jovanovic © Scanpix / Getty images)

Flæskesteg, risalamande, mandelgave, julepynt, kalenderlys, 'Last Christmas' med Wham! og Disney's juleshow.

Det er ikke tilfældigt, at julen bliver kaldt traditionernes fest, for ofte ligner højtiden til forveksling den fra året før.

Og for mange er det netop vigtigt, at julen forbliver, som den altid har været.

Dét erklærer hjerneforsker Peter Lund Madsen sig enig i i 'DR's Store Juleshow'.

- Hvis man gerne vil sørge for, at hjernen har noget forudsigeligt, at hjernen er glad, så skal man sørge for, at julen er fuldstændig, som den altid har været, siger han.

Hjernen holder af forudsigelser

Men hvorfor har vi mennesker det så godt med gentagelser? Det er der en logisk forklaring på, hvis man spørger hjerneforskeren.

- Hjernen bliver tryg, når dens forudsigelser går i opfyldelse. Så derfor kan den godt lide noget, der er det samme - til en hvis grad i hvert fald. Og for mange har julen været forbundet med positive følelser siden den tidligste barndom, så når de her juleting sker, så bliver de forbundet med positive følelser hver gang, fortæller Peter Lund Madsen.

I 'DR's Store Juleshow' opfordrede Peter Lund Madsen til, at der for hjernens skyld ikke skal ændres på julen. Overhovedet.

Men er det nu også rigtigt? Må man ikke ændre bare lidt ved julen?

- Jo, det vil hjernen faktisk have godt af, uddyber Peter Lund Madsen til dr.dk.

- Dels fordi, at den så ikke keder sig, og dels fordi, at den så får bevidsthed hen imod julen, så den både ser de ting, der stadigvæk er, som de altid har været - og glæder sig ved dem - og samtidig bliver stimuleret af, at der sker noget nyt.

Din hjerne spiller dig et puds

Og der er håb, hvis du er én af dem, der slet ikke bryder dig om ændringer.

Faktisk kan man træne sin hjerne til at håndtere forandringer bedre. Man kan nemlig blive bevidst om hjernens forkærlighed for at kunne forudsige fremtiden.

Her giver Peter Lund Madsen et eksempel:

- Hvis man bliver gift med en, og man bliver inviteret til svigerfamiliens jul, og de spiser noget helt andet end det, man plejer, tænker man måske i første omgang: 'Åh nej, det magter jeg ikke'. Men så skal man sige til sig selv: 'Det er bare din hjerne, som spiller dig et puds. Prøv nu at spis den nye slags julemad'.

Se hele indslaget fra 'DR's Store Juleshow' her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk