Sanger i opråb foran kronprinsparret: Hvad skal der til for at kunne kalde sig dansk?

Dansk-portugisiske Erika de Casier luftede en undren, da hun lørdag modtog Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris.

- Er man først dansk, når man har gjort noget bemærkelsesværdigt for Danmark, lød det fra musikeren Erika de Casier, da hun lørdag aften modtog Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Hun taler flydende dansk, har gået i danske skoler, og i medierne bliver hun ofte hyldet som "den næste danske internationale stjerne".

Men officielt er den portugiskfødte musiker Erika de Casier endnu ikke anerkendt som dansk statsborger, selvom hun har boet i Danmark i 23 år.

Dét modsætningsforhold fik lørdag aften Erika de Casier til at lufte en undren foran et fyldt Vejle Musikteater, hvor hun modtog Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris ved årets Kronprinsparrets Priser.

I sin takketale stillede hun derfor spørgsmålet; "hvad skal der til for at kunne kalde sig dansk?"

- Jeg er blevet omtalt af flere medier som den næste danske internationale stjerne, hvilket både er utrolig angstprovokerende og lidt smigrende på samme tid. Men det får mig også til at undre, om man først er dansk, når man har gjort noget bemærkelsesværdigt for Danmark, sagde hun.

Først for et par år siden tog hun sin indfødsretsprøve, hvor hun skulle "bestå sin danskhed" ved at få mindst 36 rigtige svar ud af 45. Og det lykkedes.

- Jeg bestod prøven – nu mangler jeg kun proceduren for endelig godkendelse i Folketinget, sagde hun i talen foran kronprinsparret.

Se et uddrag af Erika de Casiers takketale her:

'Det er vigtigt, at vi inkluderer andre'

Erika de Casier har en blandet baggrund. Hendes mor er fra Belgien, faren fra Kap Verde, og så er hun altså født i Portugal, men opvokset i sydjyske Ribe.

Senere har hun været forbi Aarhus og København, hvor hun har taget en videregående uddannelse på musikkonservatorierne, og i dag er hun bosat i den danske hovedstad.

Musikalsk har Erika de Casier dog også stadig en fod i udlandet.

Det er nemlig ikke kun kronprinsparret, der har fået øjnene op for musikeren – også udlandet har opdaget sangeren, der tidligere i år udgav sit andet og roste album, 'Sensational'.

Og lørdag aften fik hun stående bifald for sin takketale i Vejle.

- Det er dejligt at blive fejret, når man har været dygtig, men det er mindst lige så vigtigt at føle sig accepteret og elsket, når man fejler. Og det er vigtigt, at vi inkluderer andre – kulturelt som strukturelt. Også dem uden succeshistorie i medierne, sagde hun også i talen.

Erika de Casier optrådte desuden med sin single 'Polite' i showet, der blev vist på DR1, hvor også en række andre kunstnere indtog scenen med musik.

Se aftenens andre musikoptrædener her:

Sycamore satte gang i salen

Hun har været her, der og alle vegne det seneste års tid, og lørdag aften indtog Drew Sycamore så også scenen i Vejle Musikteater.

Her klappede kronprinsparret taktfast med på storhittet '45 Fahrenheit Girl'.

Se Drew Sycamores optræden herover.

Charmetrolden Christopher sendte luftkys

"Livet skal leves og danses til", udtalte Christopher, da han for et par uger siden udgav singlen 'If It Weren't For You'.

Og hele Danmarks popprins fik da også i dén grad bevæget hofterne – og sendt luftkys af sted mod den forreste, royale række – under sit nyeste hit.

Se Christophers optræden herover.

Fællessang for Vejle

Selvfølgelig skulle den være der – Malte Ebert og Martin Brygmanns Vejle-hymne 'Dø for Vejle', som så dagens lys i DR1-programmet 'Danmark griner' i foråret.

Det gav nærmest sig selv, nu Vejle Musikteater dannede rammen om årets udgave af Kronprinsparrets Priser.

Hele salen – inklusiv kronprinsparret – blev da også grebet af stemningen og måtte rejse sig op og klappe med på den storslåede gospelversion af sangen.

Se VelLyd, Bredballe Gospel Choir & Kolding International Voices' optræden herover.

Stjernefrø i sin første tv-optræden

Det er kun et halvt års tid siden, hun udgav sin debutsingle, men lørdag aften fik sangeren Iomfro – med det borgerlige navn Alma Kjær Agergaard – bevist sit enorme potentiale i bedste sendetid.

Iomfro gik "all in" på nummeret 'Ægte kvinde' og leverede aftenens måske mest overraskende sceneshow.

Se Iomfros optræden herover.

Scarlet Pleasure fik massive klapsalver

Den er det musikalske lydtæppe til en af nyere dansk filmshistories mest ikoniske scener – nemlig slutscenen i Oscar-vinderen 'Druk'.

Og lørdag aften fik trioen Scarlet Pleasure så også – til massive klapsalver – lov til at lukke Kronprinsparrets Priser med et brag med 'What A Life'.

Se Scarlet Pleasures optræden herover.