Sara Frost: Jeg er stolt af at være gamer

Radioværten spiller konsolspil, som andre ser tv eller læser bøger. Hun efterlyser, at den voksne generation får øjnene op for de gavnlige effekter af at spille.

Sara Frost er vært ved DR Frit Spil i Koncerthuset 27. september. Her fortæller hun om at være gamer. (Foto: © Morten Nordstrøm, dr)

- Jeg kommer jo aldrig til at opleve at sidde i en Batmobil. Men i går kørte jeg alligevel rundt i en. I en hel time.

Sara Frost, der til daglig arbejder som radiovært på P3, er med egne ord gamer, og det har hun været, siden hun var ca. ni år gammel.

Ifølge hende selv har hun lært meget af at spille spil, nærmere bestemt konsolspil, og tre til fire gange om ugen sætter hun sig foran fjernsynet for at spille, som andre ser tv-serier. Det er der en særlig grund til.

- For mig er det at spille uden tvivl en måde at slappe af på. Men samtidig er det også en aktivitet i modsætning til for eksempel at se tv. Jeg oplever noget og bliver en del af den verden, som spillet er i.

- Det er den mellemting mellem at slappe af og foretage sig noget, jeg godt kan lide, fortæller Sara Frost.

En nørd, der lærte at begå sig

Som gamer er Sara Frost bekendt med de fordomme, der hersker omkring hendes hobby: At man er en ensom nørd, der bruger spil til at flygte fra virkeligheden. Men Sara Frost er ikke bange for at kalde sig selv for "nørd", og hun har altid været stolt af at spille.

- At spille er jo noget, jeg er god til. Mange tænker nok, at det ”bare” er et spil, men for mig er det en sport, som jeg har talent for. Det føles kun godt at være god til noget, fortæller hun.

Spil har altid været noget, Sara Frost gjorde med sig selv, og hun har aldrig spillet sociale online-spil som Counter-Strike og League of Legends. Det til trods har hun aldrig været ensom, og det er netop fordi, det at spille alene har været et aktivt valg og ikke en flugt.

- Jeg kan godt lide at sidde med spillet selv, træde ind i en helt anden verden og så opleve følelsen af at blive dygtigere og dygtigere, fortæller hun.

Har kun været gavnligt

Sara Frost er ikke til at forstyrre, når hun spiller. I den time, det står på, kan hun lukke alt ude og fuldstændig glemme, at hun sidder i sin egen lejlighed. Men det er også krævende, fordi hun skal leve sig et hundrede procent ind i spillet. Derfor er det ikke noget, hun bare lige gør hver dag.

Hun sammenligner spiloplevelsen med den følelse, man har, når man har været i biografen og stadig har filmen i kroppen – bare hele tiden. Det er rart, fortæller hun.

- I og med at jeg glemmer alt omkring mig, så kan jeg få det bedre af at spille, hvis jeg for eksempel har haft en dårlig dag og en masse tanker i hovedet. Gaming har kun været godt for mig, fordi jeg har brugt det som en måde at rense ud i bekymringerne på.

Sara Frost er ikke i tvivl om, at hun har lært utrolig meget af at spille:

- Spillene har styrket mig i sådan noget som logisk sans, koordinationsevne og det at blive ved, til et problem er løst, fortæller hun og tilføjer:

- Der er mange flere gavnlige ting ved gaming, end man umiddelbart tænker. Jeg er overbevist om, at mange flere voksne burde spille.

Forældrenes accept er vigtig

Sara Frost fortæller, at hun selv havde en mor, som ikke forstod, hvorfor hun gerne ville bruge så meget tid på at spille. Alligevel støttede moren op om hende, og Sara Frost kan kun anbefale, at man som forælder sætter sig ind i spillet i stedet for at være skeptisk eller opsætte forbud.

I den forbindelse understreger Sara Frost vigtigheden af, at vi kommer væk fra klicheen om at få ”firkantede øjne”. I stedet skal forældrene sørge for kvaliteten i de spil, deres børn spiller.

- Jeg ved, at jeg som barn havde brug for pauser fra alt det, der skete omkring mig, og dem tog jeg ved at spille. Man skal huske på, at mange børn har det på samme måde.

Sara Frost er vært ved DR Frit Spil, der finder sted i Koncerthuset 27. september. Læs mere og køb billet på dr.dk/fritspil.

Se Sara Frost udfordre DR's værter i konsolspillet Mario Kart i videoen herunder.