Sasha er en af Danmarks bedste pinball-spillere: 'Man skal være lavet af noget specielt som kvinde for at kunne klare det'

SLY er Sasha Lycks pinballnavn. Mød en kvinde i en mandsdomineret sport.

Det blå skær lægger sig hårdt hen over hendes ansigt og skaber små stjerner i øjnene.

Lyset fra maskinen indhyller hende.

Samtidig laver hendes hænder små ryk for at kontrollere bolden bedst muligt. På tre forsøg skal hun bevise, hvad hun kan.

Sasha Lyck er 27 år og står foran en pinballmaskine. Hun er fuldt fokuseret. Det har hun været de sidste to og et halvt år, og det har gjort hende til en af de bedste kvindelige pinballspillere i Danmark.

Hun befinder sig i en stor hal i Valby. 62 farverige pinballmaskiner står linet op på rad og række. Det er førstedagen ved EM i pinball - eller EPC2019, som det hedder i sportens verden.

Som én ud af meget få kvinder, der deltager i mesterskabet, skal hun trods en håndskade forsøge at kvalificere sig finalen.

- Der er nok 90 procent mænd og ti procent kvinder worldwide, siger hun og forklarer, at det godt kan mærkes.

- Jeg tror, man som kvinde skal være lavet af noget specielt for at kunne holde til det. Man skal kunne give noget igen, hvis der kommer nogle kommentarer.

Hun fortæller, at til internationale turneringer hører hun engang imellem om kvinder, der får upassende kommentarer.

- For nogle år siden lavede de amerikanske kvinder deres eget VM, fordi de var trætte af at blive chikaneret af mænd. Det gjorde de simpelthen for at kunne slappe mere af og ikke få så mange dumme hentydninger.

 • Sasha Lyck har sin egen pinballmaskine. Det er en eight ball, altså en maskine med pool tema. Hun købte maskinen for et halvt år siden. (Foto: Andreas Bro © dr)
  1 / 11
 • International Flipper Pinball Association (IFPA) er hovedarrangør af EM. Der er 400 deltagere. Det er langt overvejende mænd, som deltager i konkurrencen. Efter EM er overstået, ligger Sasha nummer 2.218 ud af 39.595 personer på verdensranglisten. Hun gik desværre ikke videre fra kvalifikationen. (Foto: Andreas Bro © dr)
  2 / 11
 • SLY er Sasha Lycks Pinball navn. Det er den forkortelse, hun bruger, når hun spiller turneringer. Til turneringen får hver spiller en token med sin forkortelse på. De bruger den til at holde styr på, hvem der spiller på hvilke maskiner i de store kvalifikationsrunder, hvor rigtig mange spillere er i gang på samme tid. Ens token bliver sat ud for den maskine, man spiller på, eller den man gerne vil spille på. I kvalifikationen skal man spille på ti maskiner på to og en halv time. (Foto: Andreas Bro © dr)
  3 / 11
 • Hver maskine har sit eget tema. Det kan være fra en film, en serie eller et computerspil. (Foto: Andreas Bro © dr)
  4 / 11
 • Sasha Lyck står og snakker med to andre spillere om, hvilke maskiner der er gode at spille på. Ved turneringer bliver der frigivet en liste over maskinerne, så spillerne på forhånd kan se, hvilke maskiner der er mulighed for at spille på. Til EM er der 62 forskellige maskiner. (Foto: Andreas Bro © dr)
  5 / 11
 • Sasha Lyck er dybt koncentreret. Hun er i gang med en af de ti maskiner, hun skal igennem for at kvalificere sig. Der er 400 deltagere, og der er 96, der går videre til hovedkonkurrencen. Efter kvalifikationen spiller man head to head på fem maskiner indtil selve finalen. I finalen spiller fire spillere mod hinanden på tre maskiner. Den der får højest score på de tre maskiner vinder. Der er sat tape på jorden for at vise, hvor folk må opholde sig blandt maskinerne. Så længe man holder sig inden for tapen, er det tilladt at gå rundt at kigge. Sasha Lyck bruger hørebøffer med noise cancelling, for at holde sig fokuseret.
  6 / 11
 • Sasha Lyck står i kø for at give sin token til arrangørerne, så hun kan komme i gang med at spille på sin næste maskine. Der er et virvar af mennesker, som render frem og tilbage for at komme i gang med at spille på maskinerne. (Foto: Andreas Bro © dr)
  7 / 11
 • Sasha Lyck er frisør og arbejder ved en frisør på Nørrebro i København, der hedder Ruben & Bobby. Det er ikke en helt almindelig frisør. De har al slags legetøj fra 70'erne, 80'erne og 90'erne. Hvis du skal klippes, kan du få lov at spille på den originale Nintendo fra 80'erne. De har også pinballmaskiner stående, og da Sasha Lyck startede som frisør, havde hun ikke så meget at lave, så i pauserne spillede hun pinball. Det er to og et halvt år siden. (Foto: Andreas Bro © dr)
  8 / 11
 • Maskinerne kan være meget gamle, så der er hele tiden nogen i gang med at reparere dem, så de kan klare de mange spil. (Foto: Andreas Bro © dr)
  9 / 11
 • Sasha Lyck er ikke tilfreds med sin præstation under spillet og tager opgivende et skridt tilbage. Når man spiller, må man gerne 'nudge' maskinen, altså give den et lille skub, så bolden lander, som man gerne vil have det. Hvis man gør det for meget, kan man komme til at fremprovokere 'tilt' eller 'danger' på maskinen, hvilket kan gøre, at man mister sin bonus eller maskinen fryser, og man mister sin kugle. (Foto: Andreas Bro © dr)
  10 / 11
 • Sasha Lyck står nede i frisørsalonen, Ruben & Bobby, hvor det hele startede. Hun er vild med teenage Mutant Ninja Turtles, som er nogle legetøjsfigurer fra 80/90'erne. Hun kan godt lide universet, det er både fjollet og seriøst på samme tid, og så kan hun godt lide den måde, de er tegnet på. (Foto: Andreas Bro © dr)
  11 / 11
Facebook
Twitter
Emner: