Satirisk DR-julekalender om kongehuset skrottet dagen før premieren

DR’s kulturdirektør forklarer, at P1-julekalender er blevet sløjfet, fordi den samlet set ikke levede op til DR's standard.

Den satiriske 'Jul i republikken' handler om kongefamilien, der må flytte til et socialt boligbyggeri, da danskerne afskaffer monarkiet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det vrimler med julekalendere i disse dage. Ikke bare på tv-sendefladen, men også i radioen.

P1 Morgens planlagte julekalender, ’Jul i republikken’, må lytterne dog undvære. Den blev skrottet så sent som den 30. november – dagen før første udsendelse.

De seneste uger har P1 Morgen ellers sendt en lille smagsprøve på den satiriske julekalender, der blandt andre havde Mette Horn og Claes Bang på rollelisten.

Her kunne man høre klip fra julekalenderen, der handler om, at danskerne i en folkeafstemning har afskaffet monarkiet og sendt vores kongelige familie ud i et socialt boligbyggeri på Amager.

Du kan høre et kort radiospot for ’Jul i republikken’ her:

0:00

Levede ikke op til standarden

Forklaringen fra DR’s kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen, er, at ’Jul i republikken’ ikke levede op til DR’s standarder.

Det fortalte hun, da hun i dag var gæst i P1 Morgen, hvor vært Jan Falkentoft og Eva Dalgaard Andreasen spurgte nærmere ind til aflysningen af julekalenderen.

- Vi har ikke en facitliste, når vi skaber drama og satire. Jeg tror, at alle, der arbejder med kreative processer, ved, at det er en dynamisk størrelse, og at man sommetider ikke opnår det, man ville, siger kulturdirektøren til P1 Morgen og konkluderer:

- Så det er på basis af en samlet vurdering, at vi har måttet indse, at vi ikke synes, at vi var klar til at sende den.

Tine Smedegaard Andersen ærgrer sig over, at har været nødt til at aflyse P1's julekalender så sent i forløbet. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Hvad var der galt med den?

- Der var ikke én ting, man kan sige … Vi har kigget på det, og det er en samlet vurdering, hvor vi vurderede, at den ikke var der, hvor vi gerne ville have den.

Men det må vel være ud fra nogle betragtninger om, at den ikke har været sjov nok, at manuskriptet har været for dårligt, skuespillerne ikke var dygtige nok, eller at den var instrueret forkert … ?

- Nej, sådan foregår det ikke. Sådan nogle processer er jo dynamiske, og man har jo ikke en facitliste eller trækker dem i en automat, siger Tine Smedegaard Andersen til P1 Morgen.

- Når man er færdig, er der mange forskellige elementer, der indgår, og sommetider når man samlet set ikke frem der, hvor man gerne vil.

- Det er en samlet vurdering

Jeg tror, vores lyttere undrer sig over, hvad der var galt med denne julekalender. Kan du sætte nogle ord på, hvad det var med kvaliteten?

- Jeg vil hellere sige det sådan, at selvfølgelig har der været masser af gode elementer i den også. Men når vi ser på den samlet, så synes vi ikke, den havde opnået den kvalitet, vi gerne ville. Det sker sommetider, men det sker heldigvis sjældent, siger Tine Smedegaard Andersen.

Hvad manglede den?

- Det er en samlet vurdering, når vi ser på sådan noget, og vi tager jo kvalitetsvurderinger hver eneste dag på mange forskellige niveauer i DR – det er det, der er vores arbejde – og sommetider ser vi på det og siger: Den her er ikke klar.

Kan du prøve at være lidt mere konkret?

- Det er så konkret, som jeg kan blive på det, for det er et samlet syn på det.

Har ikke noget med medieforliget at gøre

De første færdigklippede afsnit lå klar ti dage før premieredagen, men ifølge kulturdirektøren ønskede man i DR Kultur, at julekalenderen skulle være anderledes.

Trods hårdt arbejde på at ændre julekalenderen var det dog ikke muligt at nå det inden den planlagte sending og samtidig holde den ønskede standard. Det er derfor, at julekalenderen først blev sløjfet i sidste øjeblik, forklarer kulturdirektøren.

Det har dog sat gang i spekulationer om, at aflysningen kan skyldes frygt for det kommende medieforlig. At en satirisk historie om kongehuset ikke lige er sagen i den forbindelse.

Det kunne man høre i fredags i Radio24syvs satiriske nyhedsprogram ’Den Korte Radioavis’, der undrede sig over, hvorfor DR droppede julekalenderen så sent.

Men det har ikke noget på sig, siger Tine Smedegaard Andersen.

- Hvis det havde været årsagen, så havde det nok ikke været dagen før, at vi vurderede det her, for vi har jo været i gang med den længe. Så det er ikke sådan, det forholder sig.

- Det sker heldigvis sjældent

Som du siger, har I været i gang i noget tid. Det åbner så for det næste spørgsmål: For hvorfor opdager man så ikke, at der er noget galt?

- Den her julekalender bliver jo til i et samarbejde på tværs af flere afdelinger af DR, og jeg må tage på mig, at der har der ikke været en helt klar forventningsafstemning. Og jeg har heller ikke været helt tæt på tidligt nok i processen, siger Tine Smedegaard Andersen.

Når julekalenderen aflyses i sidste øjeblik, har der naturligvis for længst været både manuskriptforfatter, skuespillere, instruktør og komponist ind over produktionen.

Det er noget, licensbetalerne har betalt, som de ikke får. Det er dog heldigvis meget usædvanligt, at det sker, siger kulturdirektøren:

- Det sker heldigvis sjældent, og det er jo ærgerligt, men det er noget, der ske ret sjældent i vores hus. Engang imellem er vi nødt til at sige, at hvis det ikke er der, hvor vi gerne vil have det, så skal vi også have modet til ikke at sende det.

Tine Smedegaard Andersen ønsker ikke at oplyse, hvad julekalenderen har kostet. DR oplyser nemlig aldrig konkrete programbudgetter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk